Digitális fejlesztést tervez a céged? – Akár félmilliárdos tőkét is kaphat egy új lehetőségből
Uniós források

Digitális fejlesztést tervez a céged? – Akár félmilliárdos tőkét is kaphat egy új lehetőségből

Portfolio
|
MTI
Mától, azaz keddtől regisztrálhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a 7,5 milliárd forint keretösszegű Digitális jólét tőkeprogramra, az igényelt összeg 10 és 500 millió forint között lehet – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára egy mai sajtótájékoztatón.

A nevében nagyon hasonló másik program már jó ideje fut

A készülő programmal kapcsolatos hír a hivatalos uniós pályázati oldalon már tavaly júliusban megjelent, majd a kiírást idén év elején módosították, azóta pedig felállt a tőkeprogram lebonyolításának intézményrendszere. Ezután jött ma az államtitkári bejelentés a program indulásáról.

Érdemes megjegyezni a névhasonlóság miatt, hogy Digitális Jólét Programnak nemcsak tőkeprogramja, hanem hitelprogramja is létezik, amely szintén 7,5 milliárd forintos keretösszegű és szintén digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztést céloz. Utóbbi már jó ideje elérhető a visszatérítendő uniós pénzügyi eszközök elosztásával foglalkozó MFB Pontokon, és a részletei itt érhetők el. A felhívásra a kkv-k és a startupok pályázhatnak, amelyek maximum hétéves futamidőre igényelhetnek 5 és 200 millió forint közötti, kamatmentes hitelt.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint egyébként utóbbi lehetőségből egyelőre 2 cég kapott kedvezményes hitelt:

  • A G-SMT Hungary Eletronikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 145 millió forintnyi hitelt kapott a Kalocsán megvalósítandó fejlesztéséhez idén nyáron.
  • A OK-TAT-60 Oktatást Szervező és Szolgáltató Kft. közel 26 millió forintnyi hitelt kapott Hatvanban megvalósítandó projektjéhez.

Mit kell tudni az új tőkeprogramról?

A ma bejelentett tőkeprogramba elsősorban nem informatikai cégek jelentkezését várják, hanem olyan vállalkozásokét, amelyek a versenyképességüket erősítő digitális fejlesztéseket szeretnének megvalósítani

– hívta fel a figyelmet Schanda Tamás.

Azoknak a kkv-knak és startupoknak érdemes pályázniuk, amelyeknek céljai illeszkednek a Digitális jólét program stratégiai céljaihoz, a digitális infrastruktúra, a digitális kompetenciák és a digitális gazdaság fejlesztéséhez, valamint a digitális állam megteremtéséhez – tette hozzá az államtitkár. A részletekről tájékozódni és a regisztrálni a https://toke.digitalisjoletprogram.hu oldalon lehet.

Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára elmondta:

a tőkeprogramra a közép-magyarországi régión kívüli vállalkozások jelentkezhetnek, a befektetés időtartama 2 és 7 év közötti, a befektető 50 százaléknál nem szerez nagyobb részesedést.

Solymár Károly Balázs a Digitális jólét tőkeprogram részleteiről szólva elmondta: a tőkebefektetés jó lehetőséget jelent azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek tőkehelyzete nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket. A jelentkezők bármilyen területen dolgozhatnak, a legfontosabb, hogy magas növekedési potenciállal rendelkezzenek.

A pályázók első lépésként előminősítésen mennek át, amit három független szakértő végez el. A program lebonyolítására közbeszerzésen választották ki a pénzügyi közvetítőt, az MKB csoporthoz tartozó Solus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t. A program 2023. december 31-ig tart - közölte a helyettes államtitkár.

Schanda Tamás hangsúlyozta: Magyarország erős az informatikai és telekommunikációs infrastruktúrák kiépítettségében. Az internetet a lakosság 76 százaléka használja, a magyar vállalkozásoknak azonban az uniós átlaghoz képest csak kis hányada, 14 százaléka oszt meg információkat magáról és termékeiről, szolgáltatásairól elektronikus formában. Emellett az e-kereskedelemben is lemaradásban vannak a kisvállalkozások - jelezte. 

Schanda Tamás kitért arra is, hogy elkészült a 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó kkv-stratégia, amely elérhető a kormányzati portálon.

Az államtitkár kiemelte: csak 2019-2020-ban több mint 175 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére, és 2020-ban emellett további 26,3 milliárd forint lesz elérhető technológiafejlesztésre és tudásátadásra.  

Címlapkép forrása: SOL STOCK LTD, Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar