Kalapot emelnek a brüsszeliek a magyar kormány EU-s pénzköltési képessége előtt
Uniós források

Kalapot emelnek a brüsszeliek a magyar kormány EU-s pénzköltési képessége előtt

Portfolio
„Magyarország nagyon jól tudja költeni az EU-pénzt”, „az elmúlt néhány év forráslehívása figyelemreméltó” – ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket tett az Európai Bizottság egyik vezető tisztségviselője az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) előrehaladásáról szóló mai pécsi konferenciáján.

Gyorsan költünk, lényeges kockázat nélkül

Gregorio De Castro, a brüsszeli testület Foglalkoztatásért, Szociális Ügyekért és Társadalmi Befogadásért Felelős Főigazgatóságának (DG EMPL) főosztályvezető-helyettese ezt annak kapcsán mondta, hogy az EFOP 7 éves keretének 98%-át már elosztotta a magyar kormány, 70%-át pedig már ki is fizette a nyerteseknek, és ezzel a teljesítménnyel kiemelkedik az uniós mezőnyből. A pontos részletekről külön cikkünk:

Az elmúlt hetekben bevállalt pénzügyi korrekciók nyomán egyébként már a teljes 7 éves magyarországi keret 43%-át átutalta a Bizottság, ami az EU-átlagnál jobb. Az igazán kiugró teljesítmény a 7 éves keret kötelezettségvállalásokkal való lekötését jelenti, ami már 100% feletti. Bővebb részletek:

A vezető tisztségviselő ezzel együtt azt is kijelentette:

a gyors EFOP-os forrásfelhasználásnak egyelőre nem látszik a hátulütője sem, legalábbis a forrásfelhasználás menedzselésében.

Úgy fogalmazott: „nincsenek kritikusan fontos kockázatok az Operatív Program működtetésében”, … „az EFOP-nál nincs forrásvesztési kockázat, mert az indikátorok teljesültek, a remek projektmenedzsmentnek köszönhetően.”

Gregorio De Castro előadásában azt is kijelentette:

2004 óta az Európai Bizottság a magyar gazdaság egyik legnagyobb befektetője.

Ezt azzal indokolta, hogy a 2004-2006-os időszakban folyó áron az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), az Európai Szociális Alapból (ESZA), a Kohéziós Alapból (KA) és az Európai Területi Együttműködési Programokban (ETE) összesen 2,84 milliárd eurót költött el, ami a 2007-2013-as időszakra 25,3 milliárd euróra ugrott. A mostani 2014-2020-as ciklusban 21,9 milliárd euróról beszélünk, a 2021-2027-es ciklusban pedig a Bizottság javaslatai szerint 20,1 milliárd euró jutna.

Ez tehát együtt mintegy 70 milliárd eurót tesz majd ki, amiből az ESZA forrásai 13,6 milliárd eurót tesznek ki.

Mik az eddigi főbb eredmények?

A Bizottság szakértője arra is kitért előadásában, hogy a 2014-2020-as ciklusban eddig mik a szociális szektorbeli projektek eredményei. Emlékeztetett rá, hogy a programok kapcsán azt tervezték a magyar hatóságok, hogy a gyermekgondozás és oktatás-képzés során mintegy 80 ezer helyet támogatnak, illetve a fejlesztések során mintegy 776 ezer magyar embernek javulnak az egészségügyi ellátással kapcsolatos keretei.

Ezek tükrében eddig a magyar hatóságok a következő eredményeket jelentették le Brüsszelnek:

  • Eddig a különféle EFOP-programokban mintegy 263 ezer ember vett részt
  • 37 ezer régóta munkanélküli embert vontak be programokba
  • 39 ezer olyan fiatalnak tudtak segíteni az Ifjúsági Garancia keretében, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak
  • 10 ezer hátrányos helyzetű embert is be tudtak vonni a programokba
  • több mint ezer hajléktalannak segítettek a támogatási konstrukciók keretében.
  • 52 ezer ember szerzett valamilyen képesítést a különféle programok segítségével.

Mi várható a 2021-2027-es ciklusban?

A főosztályvezető-helyettes arra is kitért, hogy mi várható a következő uniós költségvetési ciklusban. Emlékeztetett arra, hogy a Bizottság másfél évvel ezelőtti javaslata szerint az ESZA+ keretét 101,2 milliárd euróra kellene növelni, amiből folyó áron 4,8 milliárd eurót kaphatna Magyarország. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő uniós ciklus mielőbbi gördülékeny itthoni elindítása érdekében a tervezést mielőbb el kell végezni, illetve szoros együttműködésre van szükség a Bizottsággal is. A 2021-2027-es ciklusra várható források kapcsán a konferencián elhangzott további információk:

Emlékeztetett arra, hogy az ESZA-források legalább 25%-át a társadalmi befogadással kapcsolatos projektekre kell fordítani, benne legalább 2%-ot a leginkább hátrányos helyzetű emberekre (EU-s átlagos cél 4%), illetve arra is, hogy 2 éve az állam –és kormányfők két éve Göteborgban már elkötelezték magukat a Szociális Jogok Európai Pillére 20 alapelvének betartása mellett, ha valamilyen szociális területi lépést, reformot hajtanak végre. Ez a 20 alapelv az ESZA-források programozása kapcsán is lényeges, ahogy az Európai Szemeszter keretében kiadott országspecifikus ajánlások is – figyelmeztetett. Utóbbi azt jelenti, hogy a 2021-2027-es ESZA-forrásokat az állam- és kormányfők által jóváhagyott ajánlások mentén kell megtervezni.

A Magyarországnak szóló 2019-es országspecifikus ajánlások a szociális területen ezek voltak:

  • folytatni kell a leginkább sérülékeny társadalmi csoportok munkaerőpiaci integrációját a képzési helyzetük javításán keresztül
  • javítani kell a szociális ellátórendszer és a munkanélküliségi ellátás adekvát jellegét (túlságosan rövidnek tartja a tagállamok közössége a 3 hónapig járó álláskeresési támogatást az elvesztett munkahely esetén)
  • javítani kell a hátrányos helyzetű, különösen a roma származású fiatalok oktatásban való részvételét és csökkenteni kell a szegregációs jellegű oktatási kereteket
  • erősíteni kell az egészségügyi ellátórendszer preventív jellegét és az alapellátás intézményi kereteit.

A brüsszeli tisztviselő jelezte, hogy az Ursula von Der Leyen-vezette új Bizottság már jövő január közepén előáll egy kommunikációval, hogy az új célokat hogyan kell megvalósítani, így például egy cselekvési tervet is lefektet majd, hogy a Szociális Jogok Európai Pillérében megfogalmazott célokat hogyan kell elérnie az egyes tagállamoknak.

Címlapkép forrása: Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ursula von der Leyen EP-felszólalás