Uniós források

Elosztottuk az összes EU-pénzt és most légyszi küldjétek a számlákat!

Portfolio
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 7 évre szóló keretének 98%-át már elosztotta a kormány, 70%-át pedig már ki is fizette, igaz 42%-ban előlegként, így szükség lenne arra, hogy minél több projektgazda nyújtsa be a fejlesztései számláját a hatósághoz kifizetés céljából - hangsúlyozta az EFOP előrehaladásáról szóló mai pécsi konferencián a programot felügyelő Irányító Hatóság elnöke, Nemcsok Dénes. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára részletesen bemutatta az EFOP eddigi előrehaladását és arra is felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban 2 újabb pályázatot is meghirdettek.

Mire, kinek, mennyit?

Vitályos a sajtótájékoztatón többek között azt emelte ki, hogy közel 5500 nyertes projekt van az EFOP keretén belül, és már több mint 1600 a lezárt projektek darabszáma. A korábbi 140 pályázat után a közelmúltban elindított két EFOP-os pályázat egyike a szakorvosok ösztöndíját támogatja, hogy növekedjen ennek a pályának a vonzereje, a másik pedig a kórházi fertőzések visszaszorítását célozza, amelyre 79 intézmény nyújtott be támogatási igényt. Jelenleg ezek értékelése zajlik.

Vitályos arra hívta fel a figyelmet, hogy az efop.kormany.hu oldalon folyamatosan nyomán követhető az EFOP előrehaladása és annak eredményei. Így például az, hogy az egészségügyi fejlesztésekre fordított mintegy 160 milliárd forintnyi EU-támogatás (amelynek mintegy fele-fele ment infrastruktúra, illetve humánkapacitás fejlesztésre), valamint a felsőoktatási kapacitásbővítésre adott mintegy 30 milliárd, továbbá az innovációs fejlesztésekre osztott 82 milliárdos keret felhasználása hogyan áll.

A humánerőforrás fejlesztésére a 2021-2027-es uniós ciklusban várhatóan rendelkezésre álló keretről bővebben:

A köznevelésre és felsőoktatásra egyébként a 960 milliárd forintos teljes EFOP-programból mintegy 350 milliárd forintot fordítanak 7 év alatt, további szintén 350 milliárdot a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet szolgáló sokféle programra. Az oktatási programok között külön kiemelte a 8 milliárd forintos keretösszegű felsőoktatási skill laborok programot, amely orvosi beavatkozások élethű környezetben való gyakorlásában segít, közel 4 ezer orvos és szakdolgozó vesz részt ebben, ás a szimulációs oktatás a lényege.

A második programcsoportban a szociális intézményhálózat fejlesztéséből említett példákat (Derekegyház, Nagymágocs, Kaskantyú és Tabdi), amelyek az intézmény kiváltást is célozzák. Lényeges forráskeret jut a roma integráció sokféle programjára mintegy 120 milliárd forint összegben, amely csaknem 200 ezer embert ér el és amelynek egyik példája a Biztos Kezdet Menedékházak működtetése a leghátrányosabb helyzetű településeken a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinációja mentén.

Küldjék a számlát a projektgazdák!

Nemcsok Dénes előadásában azzal egészítette ki a fentieket, hogy az 1681 lezárt projektből záró kifizetési igénylést már 1226 projektnél adták be, ezek közül 420 projektnél ezt már el is fogadták. Az EFOP előrehaladása kapcsán azt emelte ki, hogy a 981 milliárd forintnyi engedélyezett 7 éves EFOP-keretből 954 milliárd forintnál jár a leszerződött projektek volumene, azaz 98%-nál jár a 7 éves keret lekötése. A kifizetések 691 milliárd forintot tesznek ki, ami 70,4%-ot jelent, igaz ebből 42%-ot az előleg kifizetések tesznek ki.

Nemcsok az előadásában többször is arra kérte a népes hallgatóságot, hogy az EFOP-os projektgazdák adják be a fejlesztési számlákat, számoljanak el minél előbb a megkapott előlegekkel, mert csak ezt tudják kiküldeni Brüsszelbe forráslehívás céljából, illetve azért is, mert ez abban is segít, hogy az ország ne veszítsen forrásokat az n+3-as időkorlátból eredően. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a projektgazdák által beadott számláknál a feldolgozási hátralékot igyekeznek minél inkább lefaragni és erre határozott stratégiájuk is van.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen