Brüsszeli jelentés: reform nélkül hanyatlás vár az EU-ra
Uniós források

Brüsszeli jelentés: reform nélkül hanyatlás vár az EU-ra

Portfolio
Enrico Letta volt olasz miniszterelnök, a Jacques Delors Intézet elnöke arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniót a gazdasági hanyatlás veszélye fenyegeti, ha nem integrálja pénzügyi, energetikai és távközlési piacait. A szakértő hamarosan közzéteszi az Európai Bizottságnak jelentését és javaslatcsomagját a belsőpiac megmentéséről és a támogatáspolitika átalakításáról.

Letta szerint az uniós egységes belső piac 1993-as létrehozása óta az EU gazdasági befolyása csökken az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. Ezért szerinte a következő öt évben az integráció fokozására van szükség,

különösen a pénzügyi szolgáltatások, az energia és a távközlés területén, hogy Európa gazdasági biztonságát és versenyképességét megerősítsék.

A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy Európa prioritásainak – többek között a zöld átállásnak, az EU-tagság bővítésének és a védelmi kiadások fokozásának – eléréséhez a magánfinanszírozás növelésére van szükség. Letta javasolja az uniós fúziós szabályok felülvizsgálatát és az EU közös költségvetésének bővítését, hogy e célok megvalósulhassanak – írja a Financial Times.

Emellett Letta a versenypolitika és az állami támogatási rendszer reformja mellett egy „bővítési eszköz” létrehozását is javasolja a kevésbé fejlett országok uniós csatlakozásának támogatására.

Maga Letta is elismeri, hogy a korábbi bővítéseknél rengeteg hibát követett el az EU, valamint tudja, hogy a szuverenitáspárti országok miatt az integráció erősítése kihívásokkal találhatja szemben magát.

Letta jelentése egybeesik más szakértők – például Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség szakértőjének – megállapításával, miszerint Európának át kell értékelnie energiapolitikáját és új ipari stratégiát kell kidolgoznia. Miközben az EU ezekkel a kihívásokkal szembenéz, Letta hangsúlyozza, hogy egy versenyképes egységes piacra van szükség ahhoz, hogy az EU ne szakadjon le Kínától és az Egyesült Államoktól.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
újság napilap