Uniós források

15 éve EU-tag Magyarország - Hova jutottunk és miért?

Portfolio
Három hét múlva, május elsején ünnepli 15 éves EU-tagságát Magyarország, illetve további 9 régiós ország, és ennek alkalmából magasszintű konferenciát szervez az Európai Bizottság jövő hétfőn és kedden Bécsben és Pozsonyban. Az eseményről a Portfolio beszámol majd.
Nyilván számtalan aspektusból meg lehet vizsgálni azt, hogy milyen változások történtek Magyarországon, illetve a vele együtt 2004. május elsején csatlakozott többi régiós országban a gazdasági, társadalmi és szociális területen egyaránt az elmúlt 15 évben. A határok szabad átjárása, aztán néhány év múlva a szabad nyugat-európai munkavállalás, továbbá az áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgása, illetve az egységes európai szabályozás jelentősen átalakította mindannyiunk életét. Ehhez egyébként az a több tízmilliárd eurónyi nettó EU-forrás, annak felzárkóztatást segítő hatása is masszívan hozzájárult, amelyet az első tört ciklusban, majd a 2007-2013-as, illetve a mostani 2014-2020-as költségvetési ciklusokban megkapott és magyar forrásokkal kiegészítve elköltött Magyarország. Mindezek hatására azonban a magyar gazdaság felzárkózása csak korlátozott volt, így a visegrádi négyek között az egy főre jutó gazdasági teljesítményben sajnos utolsók vagyunk.

Ennek lehetséges okairól, illetve a régió fejlődési pályájáról, a konvergencia mozgatórugóiról is szól lényegében egy esszésorozat, amelyet az Európai Bizottság közzétett a konferencia oldalán (Faces of Convergence). Ebben olyanok véleményét gyűjti össze, akik ezt a másfél évtizedet "testközelből" látták különböző vezető pozíciókban. Az esszésorozatban egyelőre két magyar szakértő nevét látjuk (Andor László volt uniós biztos, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője), de várhatóan a teljes lista bővül még.

15 éve EU-tag Magyarország - Hova jutottunk és miért?
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen