Megvolt a hét legfontosabb közlése, pluszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Gazdasági információk tekintetében ma délelőtt érkezett egy kedvezőtlen adat, februárban ugyanis nagyobbat esett az európai kiskereskedelem volumene, mint azt várni lehetett - vélhetően erre is reagálva estek az európai tőzsdék, de elsősorban a délutáni amerikai adatközlésre készültek a befektetetők, az Egyesült Államokban megérkezett ugyanis a hét legfontosabb adata, a kamatpolitika szempontjából jelentős munkanélküliség alakulása. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az amerikai jegybank vélhetően azért is hajlik a kamatvágásra a vártnál magasabb infláció ellenére is, mivel az amerikai munkanélküliség emelkedése könnyen felgyorsulhat, ezt pedig szeretné megelőzni a Fed.

A friss adatok tükrében elmondható, hogy a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá, ezzel csökkentve a júniusi kamatvágás esélyét.

PLuszos zárás

Pluszban zártak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,8, az S&P 500 1,1, a Nasdaq 1,2 százalékkal emelkedett.

Történelmi csúcson járt az arany árfolyama

Történelmi csúcsra emelkedett ma az arany árfolyama, többek között az amerikai kamatcsökkentési várakozások, a spekulatív és jegybanki vásárlások hatására - írja a Reuters.

Történelmi csúcson járt az arany árfolyama

Van olyan amerikai jegybankár, aki már újra kamatemelésről beszél

Michelle Bowman amerikai jegybankár szerint az infláció megfékezése érdekében szükség lehet a kamatszint további emelésére, ellentétben a piaci várakozásokkal és kollégái előrejelzéseivel - jelentette a CNBC

Van olyan amerikai jegybankár, aki már újra kamatemelésről beszél

Több mint 1 százalékos pluszok az amerikai tőzsdén

A nyitás óta menetelnek felfelé az irányadó amerikai indexek, a Dow 1 százalékos, az S&P 500 1,3 százalékos, a Nasdaq 1,5 százalékos pluszban áll, az technológiai papírokkal az élen.

Mégsem lesz olcsó Tesla, feladta régi tervét Elon Musk

Visszalép a Tesla az olcsó, tömegpiacra szánt elektromosautó-projektjétől, amely a vállalat hosszú távú célkitűzése volt, és helyette az önvezető robotaxik fejlesztésére összpontosít - tudta meg a Reuters. A hírre 3 százalékot esett ma a Tesla részvényeinek árfolyama.

Mégsem lesz olcsó Tesla, feladta régi tervét Elon Musk

Eladja egyik amerikai érdekeltségét az Allianz

Eladja egyik amerikai részlegét, a Fireman's Fund-ot az Allianz, a tranzakció értéke 1,4 milliárd dollár - jelentette be a vállalat.

Eladja egyik amerikai érdekeltségét az Allianz

Esés lett a vége a magyar tőzsdén

0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést a magyar tőzsde, a blue chipek közül az OTP 1 százalékot esett, a Mol fél százalékkal feljebb került, a Magyar Telekom 0,1 százalékos mínuszban, a Richter pedig 0,4 százalékos pluszban zárt.

Gyorsan lerázta magáról az adatot a piac

A részvénypiaci szempontból kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok ellenére emelkedéssel indul a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos plusza mellett az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3 százalékkal került feljebb.

Esik az arany

Bezuhant a biztonságos menedékként számon tartott arany árfolyama a vártnál sokkal erősebb amerikai munkaerőpiaci adat közlését követően. A dollárban jegyzett nemesfém árfolyama így is rekord szinteken van, a dollár erősödése azonban az arany esését vonta magával a mai közlést követően.

Reagálnak a piaci szereplők a friss adatra

Pár perce kijött a hét legjobban várt gazdasági információja, az amerikai munkanélküliségi adat - ennek ismeretében a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent, ami a részvénypiaci kilátások szempontjából azért kedvezőtlen, mert az erős munkaerőpiac rontja a kamatcsökkentési várakozásokat. Ennek megfelelően reagálnak a befektetők: nagyot estek a határidős részvényindexek, az eddigi pozitív piacnyitási kilátásokkal szemben most úgy néz ki, hogy csak minimális pluszban nyithatnak a vezető részvényindexek.

Ezzel párhuzamosan erősödésbe kapcsolt a dollár, ahogy az a lenti dollár indexen is látható (az amerikai fizetőeszköz teljesítményét mutatja a fontosabb kereskedelmi partnerek devizáiból képzett kosárral szemben):

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan

A vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az amerikai munkaerőpiacon (a mezőgazdasági foglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva) márciusban, és ezúttal a munkanélküliségi ráta is csökkent. Összességében a mai adatközlés erős munkaerőpiacról árulkodik, ami inkább a fedes héják érvelését támasztja alá.

Kijött a friss adat: az amerikai munkaerőpiac megállíthatatlan

Szakad az Appeninn részvénye

Ma tette közzé pénzügyi eredményeit az Appeninn-csoport, ahol a tavalyihoz képest jóval nagyobb ingatlan-bérbeadási bevételről és adózott eredményről számolt be a társaság. Ezen felül megérkezett az a hír is, hogy a Scope hitelminősítő az erős operatív teljesítményre és a tavalyi ingatlan akvizíciók sikeres integrálására hivatkozva megerősítette a kibocsátó hitelminősítését és a kötvény minősítését. A befektetők azonban úgy tűnik, hogy jobb eredményre számítottak, nagy esésben van ugyanis az Appeninn részvénye.

Szakad az Appeninn részvénye

Nem elég, hogy egyre drágább a benzin, akad itt egy furcsaság is

A növekvő geopolitikai bizonytalanságok közepette egyre feljebb kúszik az olajár, emellett a forint sem teljesített a legjobban a vezető devizákkal szemben az elmúlt időszakban: ezek ismeretében nem meglepő, hogy egyre magasabb árakkal találkozhatnak az autósok a benzinkutakon. Az viszont már sokak számára furcsa, vagy egyenesen felháborító lehet, hogy az elmúlt hetekben sokkal nagyobb mértékben drágult meg a benzin, mint a dízel. Vajon mi húzódik meg ennek a kellemetlen jelenségnek a hátterében, és meddig maradhat ez így?

Nem elég, hogy egyre drágább a benzin, akad itt egy furcsaság is

Zuhan a DAX, egyre csúnyább a kép

A kedvezőtlen kiskereskedelmi adatokat és a jelentős amerikai tőzsdei esést követően egyre rosszabb a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a DAX már másfél százalékot esett, de a FTSE 100 is egy százalékos, a CAC pedig 1,4 százalékos mínuszban van. A befektetők idegesen várják az amerikai munkanélküliségi adatot.

A fontosabb német részvények közül a Bayer vezeti az esést a maga 3,3 százalékos esésével,

de a Commerzbank is jelentős, 2,8 százalékos mínuszban van az elmúlt napok raliját követően.

Egyre lejjebb az OTP

Elsősorban az OTP esésnek köszönhetően rossz hangulatban zajlik a kereskedés a magyar tőzsdén.

Egyre lejjebb az OTP

Lezárult a saját részvények vásárlása a PannErgynél

A BÉT oldalán közölte a PannErgy, hogy 19 500 darab saját részvényt vásároltak a tegnapi kereskedésben, ezzel elérték a korábbi közgyűlési határozatban kijelölt vásárlási célt, ezért a társaság a mai nappal felfüggeszti a saját részvények visszavásárlását.

Lezárult a saját részvények vásárlása a PannErgynél

Nagyon gyengén alakul a fogyasztás Európában

Februárban a vártnál nagyobbat esett a kiskereskedelem volumene, mint azt várni lehetett, ezzel már több hónapja tart a gyengélkedés.

Nagyon gyengén alakul a fogyasztás Európában

Esik az OTP

A nemzetközi miliőből némileg kilógva relatív felülteljesítő ma a magyar tőzsde, a BUX index 0,3 százalékos mínuszban van csak. Az OTP részvénye azonban komolyabb eladói nyomással néz szembe a tegnapi esést követően, jelenleg 0,9 százalékos mínuszban van a bankpapír.

Nem javul a hangulat

A német DAX már 1,4, a francia CAC 1,3, az angol FTSE pedig 1 százalékos esésben van a délutáni adatok előtt.

Több mint 900 százalékkal nőhetett a Samsung nyeresége

A Samsung Electronics előzetes jelentése szerint az első negyedévben a memóriachipek árának emelkedése révén 931%-os működési nyereségnövekedést ért el, ami meghaladja a piaci várakozásokat és erősíti pozícióját a globális chipgyártásban - írja a CNBC.

Több mint 900 százalékkal nőhetett a Samsung nyeresége

Esésben a vezető tőzsdék

A CAC 1,2, a DAX és a FTSE pedig 1,1 százalékos mínuszban van a nyitást követően.

Egyre kevesebb a tőzsdei részvény a világban

A tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeinek globális kínálata olyan ütemben szűkül, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa, mivel a gazdasági és geopolitikai bizonytalanság megnehezíti az új részvénykibocsátásokat, miközben a vállalatok folyamatosan nagy mennyiségben vásárolják vissza saját részvényeiket, írja az FT.

Egyre kevesebb a tőzsdei részvény a világban

Visszafogottan kezdi a napot a magyar tőzsde

A pénteki nyitást követően minimális pluszban van a BUX, a blue chipek közül a Richter és az OTP van kisebb pluszban, a Mol és a Telekom stagnálnak.

Visszafogottan kezdi a napot a magyar tőzsde

Kisebb emelkedés a magyar tőzsdén

A nyitást követően 0,1 százalékos pluszban van a magyar tőzsde, a hazai blue chipek felemás teljesítményt nyújtanak: az OTP 0,2 százalékkal lejjebb került, a Richter 0,8 százalékos pluszban van, a Mol és a Magyar Telekom részvénye egyelőre nem mozdult el.

Szinte a teljes igazgatóságot lecseréli az AutoWallis

Három igazgatósági tag is lemondott az AutoWallis éléről, így a csoportot megújuló igazgatóság stratégiai vezetésével irányíthatja tovább a menedzsment az éves rendes közgyűlést követően - derült ki az április 26-ra kitűzött közgyűlés előterjesztéseiből.

Szinte a teljes igazgatóságot lecseréli az AutoWallis

Ha ez bekövetkezik, akkor óriásit fog emelkedni az arany ára

Egy elemző előrejelzése szerint a geopolitikai feszültségek és egyes rendszerszintű tényezők hatására az arany ára egy éven belül elérheti az unciánkénti 2600 dollárt, miután a nemesfém idén már többször is új rekordmagasságokat ért el - írja a CNBC. A szakember felhívta a lehetőségét egy esetleges eseményre, ami ha bekövetkezik, az komoly ralit indíthat el a nemesfémnél. .

Ha ez bekövetkezik, akkor óriásit fog emelkedni az arany ára

Tovább zsákolja részvényeit az OTP

Csütörtökön is folytatta a saját részvények vásárlását az OTP, ezúttal több mint 150 millió forintért vásárolt a bank - derült ki a BÉT honlapján közzétett közleményből.

Tovább zsákolja részvényeit az OTP

Óvatos nyitás jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,4 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,5 százalék mínuszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,98 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,46 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,17 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,15 százalék pluszban nyithat, a CAC stagnálhat, míg a FTSE 0,1 százalékot eshet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,18 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,26 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Gazdasági információk tekintetében ma itthon több fontos adat is érkezik, például a KSH közli a februári ipari termelés első becslését valamint a kiskereskedelmi adatot, ezek elsősorban a forint piacán okozhatnak mozgásokat. Ezen felül az Eurostat a februári kiskereskedelem számait közli, míg az Egyesült Államokban érkezik a hét legfontosabb adata, a kamatpolitika szempontjából jelentős munkanélküliség alakulása – ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az amerikai jegybank vélhetően azért is hajlik a kamatvágásra a vártnál magasabb infláció ellenére is, mivel az amerikai munkanélküliség emelkedése könnyen felgyorsulhat, ezt pedig szeretné megelőzni a Fed. Figyelni kell tehát a ma érkező adatra, a piac biztosan így tesz majd.

2024. április 1-7. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 2. kedd 8:30 MNB Pénzügyi számlák Q4
április 2. kedd 8:30 KSH Ipari termelői árak febr.
április 2. kedd 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) jan.
április 2. kedd 8:30 KSH A kormányzati szektor egyenlege 2023
április 2. kedd 9:00 MLBKT BMI márc.
április 2. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
április 4. csütörtök 8:30 KSH Külkereskedelmi termékforgalom (első becslés) febr.
április 5. péntek 8:30 KSH Ipar (első becslés) febr.
április 5. péntek 8:30 KSH Kiskereskedelem febr.
április 5. péntek 8:30 MNB Hitelintézeti mérlegek márc.
április 5. péntek 8:30 MNB Kamatstatisztikák febr.
Nemzetközi makrogazdaság
április 1. hétfő 3:45 Kína Caixin BMI (feldolg) márc.
április 1. hétfő 16:00 USA ISM BMI márc.
április 2. kedd 14:00 Németo. Infláció márc.
április 2. kedd 16:00 USA Gyáripari megrendelések febr.
április 2. kedd 16:00 USA Nyitott álláshelyek febr.
április 3. szerda 3:45 Kína Caixin BMI (szolg.) márc.
április 3. szerda 11:00 EU Infláció márc.
április 3. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség márc.
április 3. szerda 16:00 USA ISM BMI (szolg.) márc.
április 4. csütörtök 11:00 EU  Termelői árak febr.
április 4. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
április 4. csütörtök 13:30 USA Elbocsátások márc.
április 5. péntek 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések febr.
április 5. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem febr.
április 5. péntek 14:30 USA Munkanélküliség márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 18,9 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 1,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 33,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 7,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 21,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 38 596,98 -1,4% -3,0% -1,0% 2,4% 15,6% 46,3%
S&P 500 5 147,21 -1,2% -2,0% 0,3% 7,9% 25,5% 78,8%
Nasdaq 17 878,78 -1,5% -2,1% -1,9% 6,3% 36,5% 137,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 39 773,14 0,8% -1,0% -0,8% 18,9% 40,6% 83,1%
Hang Seng 16 725,1 0,0% 1,1% 0,8% -1,9% -17,5% -44,1%
CSI 300 3 567,8 0,0% 1,3% 0,8% 4,0% -13,0% -12,2%
Európai részvényindexek              
DAX 18 403,13 0,2% -0,5% 3,9% 9,9% 17,9% 53,5%
CAC 8 151,55 0,0% -0,7% 2,5% 8,1% 11,0% 49,2%
FTSE 7 975,89 0,5% 0,3% 4,4% 3,1% 4,5% 7,8%
FTSE MIB 34 454,58 -0,1% -0,9% 4,7% 13,5% 27,5% 58,7%
IBEX 11 090,9 0,5% 0,1% 10,1% 9,8% 20,8% 16,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 66 625,06 -0,3% 1,9% 0,5% 9,9% 52,6% 59,1%
ATX 3 571,94 0,6% 1,0% 5,9% 4,0% 11,7% 14,4%
PX 1 528,88 0,6% 0,9% 5,6% 8,1% 12,2% 40,8%
WIG20 83 866,94 1,2% 1,4% 3,2% 6,9% 42,1% 36,3%
Magyar blue chipek              
OTP 17 180 -0,7% 2,3% -1,9% 8,7% 68,2% 35,5%
Mol 3 024 0,3% 2,2% 3,6% 7,0% 12,9% -7,1%
Richter 9 380 -1,1% 1,3% -2,3% 7,2% 22,9% 70,9%
Magyar Telekom 910 1,1% 1,4% 7,3% 33,4% 127,5% 96,1%
Nyersanyagok              
WTI 87,37 1,3% 4,1% 9,7% 21,5% 8,3% 40,7%
Brent 89,23 -0,6% 2,1% 7,2% 14,9% 5,1% 27,9%
Arany 2 292,47 0,4% 3,5% 8,4% 11,0% 13,4% 78,0%
Ezüst 27,13 1,5% 9,4% 14,0% 11,9% 9,1% 79,7%
Devizák              
EURHUF 391,2 -0,4% -0,7% -1,2% 2,4% 3,9% 22,2%
USDHUF 359,9558 -0,8% -1,3% -1,2% 4,0% 4,8% 26,1%
GBPHUF 457,3650 -0,2% -0,8% -1,2% 3,7% 6,2% 22,6%
EURUSD 1,0868 0,4% 0,6% 0,0% -1,6% -0,9% -3,1%
USDJPY 151,7850 0,0% 0,3% 0,9% 7,6% 15,2% 36,0%
GBPUSD 1,2669 0,4% 0,3% -0,2% -0,6% 1,2% -3,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 68 538 3,9% -3,2% 0,3% 55,1% 143,2% 1 296,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,3 -1,0% 2,3% 2,0% 11,3% 28,4% 71,4%
10 éves német állampapírhozam 2,34 -1,7% 2,8% -1,8% 16,9% 3,4% -39 050,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,88 -0,3% 0,9% 7,3% 16,0% -20,5% 123,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF