Bank

Ennél biztonságosabb már nem lehet egy lakáshitel

Portfolio
Az elmúlt évtizedben nem volt még olyan magas az 5 éven túli kamatperidóssal nyújtott új lakáshitelek aránya Magyarországon, mint idén nyáron. Két fő magyarázatot találtunk.

Lakáshitelek: egyre vonzóbb a fix kamat

A lakossági devizahitelek tavalyi forintosítása eltüntette a háztartási devizakockázatok jó részét, automatikusan felértékelve a hitelek kamatkockázatának a kérdését. A forintosítás óta 2,1 százalékról 0,9 százalékra csökkent a forintosított hitelek referenciakamata, tehát egyelőre pozitív hatásait érzi ennek az adósok többsége a törlesztőrészletén. Bármikor beüthetnek azonban a kamatkörnyezet emelkedését hozó nehezebb idők, erre pedig úgy tűnik, az új hitelek felvétele során az 5 éven túli kamatperiódussal bíró lakáshitelek felvételével reagálnak a háztartások: júliusban már 30% volt e hitelek aránya, ami 8 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ennél biztonságosabb már nem lehet egy lakáshitel
Annak ellenére nő a fix kamatozás népszerűsége, hogy a banki ajánlatokban immár piaci feltétel mellett is fellelhető 3 százalék körüli kamatozású hitel a rövid kamatperiódusúak között, és nagy átlagban mintegy 1,7 százalékponttal drágábbak a fix kamatozású lakáshitelek rövid kamatperiódusú társaiknál. Két fő okát látjuk a jelenségnek: egyrészt három gyermek után 3 százalékos fix kamatozású támogatott hitelek is felvehetők az új csok mellé. A jegybank elérhető adatai alapján azonban csak kis mértékben (az előző negyedévi 13 százalékról 16 százalékra) nőtt a második negyedévben a támogatott hitelek aránya, így valószínűleg nem ez a fő ok.

Egy hosszabb távú folyamat tanúi vagyunk inkább: minél alacsonyabb a kamat, annál inkább elfogadható a háztartások számára a biztonságosabb törlesztést ígérő hiteltermékek árazása is, legyenek azok lakás-takarékpénztári termékek (amelyek a fix kamatozású hitelek jelentős részét teszik ki) vagy kereskedelmi banki konstrukciók. A jelenség megfelel az MNB elvárásainak is, hiszen a jegybank 2017 áprilisától a jelzáloglevél-finanszírozás fokozatos elterjesztésével tervezi tovább növelni a fix kamatozású hitelek arányát.

Ennél biztonságosabb már nem lehet egy lakáshitel

Mikor és hogyan változhat hitelünk kamatszintje? - A kérdés jogi oldala

A tavaly életbe lépett szabályok szerint a legfeljebb 3 éves futamidejű hitelek kizárólag 1. a futamidő végéig rögzített kamatozással vagy 2. referencia-kamatlábhoz kötött változó kamatozással, rögzített kamatfelár mellett nyújthatók. A 3 évet meghaladó futamidejű hitelek viszont háromféle módon nyújthatók: 1. végig rögzített kamatozással, 2. legalább 3 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozással vagy 3. referenciakamatozással, amelyben a referencia-kamatlábra felszámolt felárnak legalább 3 évig rögzítettnek kell lennie. E feltételek a szerződésben rögzítetthez képest az adós számára hátrányosan egyoldalúan nem változtathatók.

Leegyszerűsítve tehát kétféle hitelről beszélhetünk: legalább 3 évig (vagy a futamidő végéig) rögzített kamatozásúról és legalább 3 évig (vagy a futamidő végéig) rögzített kamatfelárral rendelkezőről. A forintosított jelzáloghitelek az utóbbiak közé tartoznak, kamatperiódusuk 3 hónap. A fix kamatozású hitelek esetében a kamatváltoztatási mutatók, a változó kamatozásúak esetében pedig a kamatfelár-változtatási mutatók határozzák meg, hogy (kivételesnek számító esetekben) miként változtatható a kamat/kamatfelár 3 év elmúltával, vagyis a kamat(felár)periódus végén. A jegybank által jóváhagyott mutatókat az MNB rendszeresen közzéteszi a honlapján, a futamidő során legfeljebb 5 változtatásra kerülhet sor ezeknek megfelelően.

Változó kamatozású hitelek esetében a referencia-kamatlába értéke mindig a kamatperiódus fordulónapját megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy ha a hitel mostani kamatperidósa október 15-én ér véget (ez a fordulónap), akkor a szeptember 28-ai Bubor értéke lesz a következő periódusban a referenciakamat. A kamatokon kívül csak olyan díjakat számíthatnak fel a hitelezők, amelyek a szerződéskötéssel, a szerződés módosításával vagy megszüntetésével, illetve a pénzügyi intézmény ügyviteli költségeivel állnak összefüggésben. Ezeket a díjakat csak évente egyszer, április-1jén a KSH által közzétett előző évi fogyasztói árindex mértékével emelhetik a bankok.

Ne kockáztass, válaszd a legjobbat! A Bank360 lakáshitel kalkulátorával biztonságosan hasonlíthatod össze a bankok legkedvezőbb hitelajánlatait és mindent megtudhatsz a kölcsön jellemzőiről.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock