Berobbant a CSOK Plusz: havonta ezer házaspár igényli az új kamattámogatott hitelt
Bank

Berobbant a CSOK Plusz: havonta ezer házaspár igényli az új kamattámogatott hitelt

Csaknem 2 ezer házaspár kérelmezte február végéig a CSOK Pluszt átlagosan 26 millió forintért értékben. Kétharmaduknak még nincs gyermeke, az édesanyák fele 30 év alatti – derült ki az MTI tudósítása szerint egy mai sajtótájékoztatón, amelyre a Portfolio nem kapott meghívást.

Hornung Ágnes államtitkár az MTI tudósítása szerint elmondta még azt is, hogy a kérelmezők ötöde piaci hitelt, ugyancsak ötöde babaváró hitelt is igényelt a CSOK Plusz mellé. Az adatok alapján arra számít a kormány, hogy az állami támogatások újabb lenületet adhatnak a gyermekvállalási hajlandóságnak.

A cikkünk bevezetőjében említett számok alapján havonta mintegy ezren igénylik az új kamattámogatott hitelt, így időarányosan teljesülni látszik a kormány 12 ezer igénylőről szóló novemberi becslése, ami 300 milliárd forint feletti éves kihelyezést jelenthet.

Lóga Máté államtitkár a bankok és az ingatlanfejlesztők visszajelzéseire hivatkozva megerősítette, hogy a lakossági hitelezés a fellendülés jeleit mutatja. Hozzátette, hogy november óta látszik a változás, aminek a CSOK Plusz bevezetése újabb lökést adhat, ugyanis jelentős mértékben élénkítheti a lakáshitelek igénylését.

Az állami támogatások a vállalati hitelezés fenntartásában is jelentős szerepet játszottak, a januári hitelszerződések összege már magasabb volt, mint az előző két év elején. A vállalati hitelállományból a kis- és közepes vállalkozások 57 százalékkal részesednek, ők elsősorban a forintkölcsönöket keresik - mondta az államtitkár. Jelezte, hogy a bankok ezen a piacon is a kereslet emelkedésére számítanak, az évet óvatos bizakodással kezdték.

A vállalati hitelezés élénkítését a kormány továbbra is fontosnak tartja, ennek megfelelően például a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretösszege az idén 200 milliárd forinttal gyarapodik, a Széchenyi kártya programban 1000 milliárd forint új kezességvállalás várható a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közreműködésével - tette hozzá.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a hitelintézetek és a kormány együttműködése sokat segített abban, hogy Magyarország sikeresen, számos más államnál eredményesebben küzdötte le az elmúlt évek nehézségeit. Fontos jelzésnek nevezte az üzleti és fogyasztói bizalom erősödését, valamint azt, hogy lakáshitelt már 7 százalék kamat alatt is lehet találni, a befogadott kérelmek száma pedig februárban majdnem háromszorosan haladta meg az egy évvel korábbit.

A piaci alapú vállalati hitelezés még visszafogott, de már közelítik a 8 százalékot a kamatok. A bankszektor rendelkezik a növekedéshez szükséges forrásokkal, itt az idő tehát, hogy a cégvezetők elővegyék a válságos években félretett üzleti terveket, és szétnézzenek a hitelpiacon - mondta a bankszövetség elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok