Befektetés

Generációváltás jön a privátbankok ügyfeleinél

Portfolio
Az alacsony hozamkörnyezet és a tavalyi brókerbotrányok ellenére a privát banki szektorban nem számítanak a vagyonállomány csökkenésére. Fontos változás zajlik most ezen a piacon: a hazai privátbanki ügyfelek nagy résznél a privatizáció időszakában szerzett vagyon átörökítése van fókuszban, éppen generációváltás zajlik. Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója rekorderedményeket vár idén, és továbbra is a vállalati kötvényekben lát lehetőséget, sőt a közeljövőben egy egészségesebbnek nevezhető vállalatikötvény-piac kialakulására számít Magyarországon.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
A tavalyi évben kevés optimizmusra volt ok a befektetési piacon, de továbbra is töretlenül emelkedtek a magyar lakosság megtakarításai, ezzel párhuzamosan pedig a privátbanki szektor tortája is dinamikusan nőtt. Az idei évet nézve mik a tapasztalatok?

Tavaly egyáltalán nem voltam optimista a már mindenki által ismert események miatt, de mindaz, amit a társaság fel tudott mutatni - rekordbevétel, növekvő ügyfélszám, vagyonállomány és portfólióteljesítmény -, cáfolta a pesszimizmusomat. Ezek után pozitív várakozásokkal indultam neki a 2016-os évnek, és úgy tűnik, meg fogjuk haladni a tavalyi eredményeket. Ez azért fontos, mert - főleg a banki szektorban - a legtöbben azt mondták, hogy az alacsony kamat- és hozamkörnyezet önmagában fenyegeti a bankok stabilitását.

Mi sem portfólió-hozamoldalon, sem bevételi oldalon, sem profitabilitás oldalon nem érzékeljük az alacsony kamatkörnyezet ilyen jellegű negatív hatásait egyelőre.

Sőt, egyre több pénzt kezdtek el becsatornázni olyan ügyfelek is, akik korábban alacsonyabb limittel voltak nálunk. Épp erre reagáltunk a tavalyi limitemeléssel, amikor a 25 millió forintos határt felemeltük 40 milliósra, az ügyfelek pedig jöttek utána.

Generációváltás jön a privátbankok ügyfeleinél
Parádi-Varga Tamás
Az a fajta, számomra konzervatívként definiálható stratégia, amit követünk, nyerő volt 2016-ban, és úgy gondolom, ez a jövőben is így lesz. Az SPB aktív szereplőnek számít a nemzetközi vállalatikötvény-piacon, és azt látjuk, hogy vállalatikötvény-túlsúlyos portfólióból igenis szép eredményeket - kétszámjegyű hozamot - lehet elérni, még alacsony hozamkörnyezetben is. Amikor a magas közép-kelet-európai kitettséggel rendelkező Erstét és Raiffeisent a kockázatos intézmények kategóriájába sorolták, mi elkezdtük vásárolni ennek a két intézménynek a vállalati kötvényeit, amikor pedig kirobbant a Volkswagen dízelbotránya, elkezdtünk vásárolni VW-kötvényeket. Ebben az a logika, hogy a konszolidáció mindig eljön, csak meg kell várni, amíg úgy látszik, hogy jó belépési pontra került a kötvények árazása. Emiatt a kötvénypiac és az egyedi vállalati történetek valójában mindig kevésbé kockázatosak, mint a részvénypiac, amit akár a hangulati kereskedés is befolyásolhat.

Ezt mennyire értik meg ügyféloldalon? Szükség van edukációra?

Az edukációra mindenképpen szükség van ügyféloldalon, főleg a vállalati kötvények kérdéskörénél. Nincs olyan hazai vállalatikötvény-kibocsátás, amelyikhez ne kapcsolódott volna botrány, ezért a magyar piac sokak szemében olyan, amivel inkább nem foglalkoznak. De a nemzetközi vállalati kötvények piaca más, és mi ezen belül is megpróbálunk olyan vállalatokkal foglalkozni, amelyek stratégiai szempontból fontosak egy adott régió vagy ország számára. Soha nem foglalkozunk nagyon alacsony likviditással, vagy magas kockázat mellett működő vállalatokkal, tehát tulajdonképpen egy nem spekulatív portfóliószemléletet képviselünk.

Akkor a magyar vállalati kötvények felvétele a portfólióba egyáltalán nem is jöhet szóba, még hosszú távon sem?

Örülnék, ha lenne egy transzparens magyar vállalatikötvény-piac, mert ez a vállalati finanszírozás egyik legolcsóbb módja. Az utóbbi időben megszaporodtak az azzal kapcsolatos megkeresések, hogy a tulajdonos nem tőkével akarja a cégét finanszírozni, hanem kötvénykibocsátással, amit közel álló csoportok lejegyeznek. Tehát kvázi tőkéhez juttatják a vállalkozást, de valószínűleg olcsóbban, mint ahogy a bankok tennék, és közben olyan projekteket is tudnak finanszírozni, amit a bankok nem vállalnának. Az ilyen jellegű megoldások szerintem hamarosan el fognak terjedni, és talán kialakulhat egy egészségesebbnek nevezhető vállalatikötvény-piac Magyarországon, amivel majd mi is foglalkozunk.

Mi jellemző egy átlagos magyar privátbanki ügyfélre, összehasonlítva mondjuk egy nyugat-európai ügyféllel?

A mi ügyfélállományunk leginkább a fiatalabb generáció tagjaiból tevődik össze, amelynek a globális portfóliók építése alapvető fontosságú. A hazai piacon sok más privátbanki ügyfélnél az első körös vagyonszerzés átörökítése van fókuszban, főleg a privatizációból szerzett vagyon értékelése és kezelése, de ők teljesen más generáció, mint a mi ügyfeleink.

Ahhoz a nemzetközi kitekintéshez és globális portfólióépítéshez, ami a fiatal generációra jellemző, a szolgáltatóknak technológiailag is fel kell nőni.

Ezek szerint a privátbanki szektorban az ügyfelek egy jelentős része olyan, aki nem nagyon mozog okostelefon nélkül. A szektor mennyire van felkészülve az ő igényeik kiszolgálására, jelen van a mobilbankolás és a hasonló fejlesztések?

Még nem tartunk itt, de ebbe az irányba megyünk. Viszont én azt gondolom, hogy semmi sem lesz képes pótolni a privátbankárt és a személyes tanácsadást: nem hiszek a tanácsadó robotokban. Retail oldalon lehet, hogy működhet, talán a prémium szegmensben is, de privát oldalon nem, mert itt épp az az extra szolgáltatás, hogy leülök az ügyféllel, személyesen átbeszéljük a céljait és az elképzeléseit, majd személyre szabott javaslatot adok neki. Mi tehát azt mondjuk, hogy a partnerekkel és ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás elsődleges, de minden másban high-technek kell lenni.

Jelentős mozgolódás van mostanában a cég háza táján, és történtek fejlesztések. Mik a tervek a következő hónapokra?

Az ügyfélvagyon növelése az elsődleges cél, amit kétféleképpen lehet elérni: az ügyfélszám növelésével - vannak még olyan kapacitások, amivel még több ügyfelet tudunk kiszolgálni -, a másik pedig a vagyonkoncentráció. Van ehhez kapcsolódóan két együttműködésünk is, amelyek keretében új szegmensekbe igyekszünk becsempészni az értékrendet, amit képviselünk. 2016 tavaszán kezdtünk együttműködni a Vienna Life biztosítóval, és eddig nagyon pozitívak a visszajelzések, illetve régóta dolgozunk együtt a Dialóg Befektetési Alapkezelővel mint intézményi partnerrel, és idővel úgy éreztük, itt az ideje, hogy bekapcsolódjunk az egyik alap tanácsadásába. Ezt január-februártól kezdtük el, és eddig nagyon biztatóak az eredmények.

Cikkünk megjelenését az SPB Befektetési Zrt. támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
kína200610
naptár 2020
parlamentalkonyat
síelés
karácsony utca boltok tömeg
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Felfüggeszti az értékesítést az Aegon Lakástakarékpénztár