Megszűnt a korlátozás, mostantól vehetnek MNB diszkontkötvényt az alapkezelők
Befektetés

Megszűnt a korlátozás, mostantól vehetnek MNB diszkontkötvényt az alapkezelők

Portfolio
A kamatsapkára és az MNB diszkontkötvényére sem hosszabbította meg a kormány az eddigi korlátozást, vagyis a befektetési alapok ismét a jegybanki alapkamat szintjén fektethetik be likvid eszközeik egy részét.

Március 31-ével véget ért a változó kamatozású kkv-hitelek kamatstopja és a nagyobb bankbetétekre vonatkozó kamatsapka is, mindezzel együtt pedig az MNB diszkontkötvényére érvényben lévő korábbi korlátozást sem hosszabbították meg, vagyis a befektetési alapok ismét a jegybanki alapkamat szintjén fektethetik be likvid eszközeik egy részét, ami jelenleg jóval magasabb, mint amit a DKJ-papírok kínálnak.

Mint arról többször is írtunk, 2022-ben a kormány több oldalon is beavatkozott az MNB monetáris transzmissziójába: egyfelől a hitelek kamatstopjával, másfelől a bankbetétekre adható kamatok maximálásával. Utóbbi lépés nemcsak a vagyonos magyaroknak, hanem a kisebb vagyonú lakossági befektetőknek is fájhatott, hiszen a befektetési alapok hozamszerzési lehetőségét is erősen lekorlátozta.

Erre válaszul 2023 februárjában az MNB a monetáris transzmisszió érdekében lehetővé tette az alapkezelők számára is az egyhetes irányadó eszközének, az MNB diszkontkötvénynek a megvásárlását, amelynek hozama az MNB alapkamatával egyezett meg. Sokáig azonban nem volt nyitva ez a kiskapu, tavaly márciusban a kormány megtiltotta azt is, hogy a diszkontkötvényeket korlátozás nélkül átruházzák.

A betéti kamatstop és a diszkontkötvény-vásárlás korlátozása is lényegében azt a célt szolgálta, hogy

  • egyrészt ne tudjanak a magyar piaci szereplők az állampapír-piacot megkerülve, az állampapírokénál magasabb hozamszinthez jutni,
  • másrészt élénkíteni kívánták a magyar állampapírok keresletét.

Más kérdés, hogy a külföldi befektetők számára ez a lehetőség végig adott volt.

Most azonban sem a kamatsapkát, sem a diszkontkötvényre vonatkozó tilalmat nem hosszabbította meg a kormány, vagyis a befektetési alapok ismét hozzá tudnak jutni az MNB eszközéhez.

A jegybanki alapkamat jelenleg 8,25%, vagyis ennek időarányos részét kapják meg a diszkontkötvény vásárlásával az alapok, jóval magasabb összeget, mint a DKJ-piacon jelenleg elérhető 6,5-6,7%-os hozamszintek.

A bankok természetesen pár bázispontot felszámítanak ebből forgalmazási költségként, de még így is megéri az alapkezelőknek a likvid eszközeik egy részét diszkontkötvényben tartani (addig mindenképp, amíg a kamatvágások el nem érik a DKJ-hozamok szintjét).

Fontos kitétel, hogy mivel a diszkontkötvény nem minősül állampapírnak, ezért a befektetési alapok eszközeik maximum 10%-áig tarthatnak ilyen papírt. Kérdés, hogy ezzel a korlátozással együtt is lesz-e ennek érdemi keresletelszívó és hozamnövelő hatása a DKJ-piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp