Befektetés

Raiffeisen: kissé romlott az optimista jövőkép

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Áprilisban egy korrekciót láthattunk a főbb részvénypiacokon, az S&P 500 a márciusi 10% körüli szintről 7%-os emelkedésre jött vissza az év elejéhez képest, ahogy a makrogazdasági adatok most megint inkább a későbbi kamatcsökkentéseket valószínűsítik. Különösen látványos volt a márciusig a legjobban teljesítő japán piac mélyrepülése, ami csaknem 10%-ot esett a hónap folyamán dollárban számolva. Ezzel szemben kis emelkedésekkel relatív jól teljesítettek a kelet-európai piacok és a kínai piac, míg a nyugat-európai nagy cégek teljesítményét követő Stoxx Europe 600 index nagyjából változatlan szinten maradt.  A nagy amerikai technológiai cégek, a „Magnificent 7” év elejei erősödése kifulladt, bár az NVIDIA továbbra is 80% körüli pluszban van év eleje óta. A kisebb cégek részvényeit tartalmazó Russell 2000 index erősen lemaradt a nagyok képest, és áprilisban ismét negatív tartományba került. A Stoxx Europe 600 index emelkedése év elejétől meghaladta az S&P 500-at, bár ezt árnyalja, hogy az euró az év elejéhez képest gyengült. Ezt figyelembe véve az európai index teljesítménye még mindig az S&P 500 alatt van. Mind a növekedési, mind az értékalapú részvények árfolyamai csökkentek áprilisban, a növekedési részvények előnye pedig kissé csökkent.

A hosszú távú hozamok tovább emelkedtek, az amerikai 10 és 30 éves hozam a december végi 4% alatti szintről ma már 5%-hoz közelednek, és ezzel együtt az előretekintő reálhozamok is emelkedtek, a 30 éves reálhozam bőven 2% felett áll. A hosszú távú hozamok emelkedése elméletileg főleg a növekedési típusú részvényekre van negatív hatással, a túlnyomórészt a jövőben várható eredményeket egyre magasabb kamatlábbal kell diszkontálni, hogy a jelenértékeket megkapjuk.

A korábbi elég optimista jövőkép kicsit romlott áprilisban, de ez még mindig viszonylag pozitívnak tűnik. Nem számolnak recesszióval, az infláció ha lassan is, de csökken, és végül a jegybankok csökkentik a kamatokat. Bár a pénzpiacokon az idénre várt kamatcsökkentések száma látványosan csökkent év eleje óta, és ma már mindössze legfeljebb 2 kamatcsökkentést áraznak az USA-ban, ez a részvénypiacokon még nem okozott nagy problémát. A kamatcsökkentések tényleges elmaradása, vagy mégis megtörténte abban az esetben, ha gyengülnek a gazdaságok, a kockázatos eszközökre negatívan hathat az év további részében. Európában is csökkent a kamatcsökkentések valószínűsége év eleje óta, de a gyengébb gazdasági teljesítmény miatt még mindig nagyjából 3 kamatcsökkentést áraznak.

Mi továbbra is jelentősnek tartjuk az inflációs kockázatot is, ahol a reáleszközök tartását és a kötvényalapú befektetések alulsúlyozását javasoljuk egy jól diverzifikált portfólióban. Kivételt jelentenek a fejlett piaci pozitív reálkamatot nyújtó inflációkövető kötvények, amelyek védelmet nyújtanak az elinflálódás ellen, miközben segítségükkel hosszú távra lehet pozitív reálhozamot rögzíteni. A modellportfólióban az alternatív eszközök (ezen belül az ingatlan és a nyersanyagok), a magas kamatokat kínáló pénzpiaci eszközök és a részvények súlya a meghatározó, az egyes súlyokat változatlanul hagytuk. A részvények között az értékalapú részvénybefektetéseket preferáljuk, emiatt viszonylag magas a nagyobbrészt ilyen típusú részvényekből álló, emellett alacsonyabb árazású hazai, régiós és a fejlődő piacok súlya."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
naperőmű_beruházás