Idén felpöröghet a naperőműpiac, mutatjuk, mi hajtja az ágazatot
Befektetés

Idén felpöröghet a naperőműpiac, mutatjuk, mi hajtja az ágazatot

Szőlősi Ferenc, KPMG
|
Böröcz Artúr Zoltán, KPMG
Magyarországon 2 gigawatt potenciálisan értékesíthető, már termelő naperőművi kapacitás épült fel az elmúlt években. További 1 gigawatt még megépítendő, de a tervezése és engedélyezése már olyan fázisban tart, ami már így is piacképessé (ready to build) teszi a projekteket. Az erőművek mérete szerint a piac elaprózódott, ám a tulajdoni arányok miatt további koncentráció nem várható. Ennek ellenére a napelemparkok piaca felfutás előtt áll - írja elemzésében Szőlősi Ferenc a KPMG Corporate Finance Advisory üzletágának igazgatója és Böröcz Artúr Zoltán, a tanácsadócég Energy & Utilities üzletágának igazgatója.

Óriási felfutás előtt áll a magyarországi naperőmű parkok piaca, a következő években akár 50-100 projekt is gazdát cserélhet a sokszereplős piacon. Eladásban vagy vételben érdekelt piaci szereplők egyre nagyobb számban vannak jelen, mivel Magyarországon az elmúlt években 2 gigawattnyi 5 és 100 megawatt közötti kapacitású erőmű épült fel, és további 1 gigawattnyi van jól előkészített, akár már ebben az állapotában értékesíthető (ready to build) fázisban. Emellett várhatóan

egyre nagyobb számban fognak megjelenni a piacon a tároló kapacitással is rendelkező, tehát sokkal rugalmasabb villamosenergia termelők is.

2023-ban a piac teljes mértékben nemzetközinek volt mondható, a 10 legnagyobb tranzakcióból 8-ban volt érdekelt valamilyen külföldi partner. 2023. december végén azonban megjelent a kormányrendelet, amely szerint a magyar államnak (azaz praktikusan az MVM-nek) 2024. januártól elővásárlási joga van a magyar napenergia kapacitásokra külföldi vevő esetén. Ennek pontos értelmezése és piaci folyamatokra gyakorolt hatásait jelenleg figyelik és mérlegelik a különböző piaci szereplők.

A magyar piac, bár sok kisebb naperőmű parkból áll, mégis bizonyos értelemben koncentrált, számításaink szerint ugyanis a 10 legnagyobb piaci szereplő az összes hazai kapacitás körülbelül felét birtokolja.

A jelenlegi összetétel piaci szempontból azt jelenti, hogy további koncentrációnak nincs igazán nagy terepe, mégis vannak olyan hajtóerők, amik vevői és eladói oldalon is a tranzakciók számának növekedését vetítik előre.

A legfontosabb hajtóerő a makrogazdasági környezet változása, ezen belül a villamosenergia piac bizonytalanságának növekedése, az árak elmúlt években megtapasztalt volatilitása, a finanszírozási költségek normalizálódása, valamint a tavalyi igen rossz év után a megújuló energia nemzetközi piaca ismét magához térni látszik, az ezzel foglalkozó cégek és befektetési alapok értéke idén újra növekedésnek indult.

napelem naperőmű energia

A külső körülmények mellett az ágazat belső folyamatai is a tranzakciós számok és árak növekedését vetíti előre. Az eladói oldalon ott vannak mindazok, akik eleve eladási szándékkel indítottak el naperőművi projekteket, és ma termelő kapacitással vagy ready to build fázisba került projekttel rendelkeznek. Emellett várhatóan nem zárkóznak el az értékesítéstől azok sem, akik úgy érzik, hogy ideje realizálniuk befektetésük hozamát, és azok sem, akik valamilyen (főleg finanszírozási) okból nehézséget jelent a projektek befejezése.

A vevői oldalon is többféle motiváció hajtja a keresletet. Sok vállalat keresi a kitűzött ESG célok megvalósításának módját, másoknak jól illeszkedne a portfóliójába némi naperőmű kapacitás, sokan vannak, akik áramvásárlási szerződés helyett szeretnének inkább saját kapacitásra szert tenni, és természetesen ott vannak a mindenütt jelen levő pénzügyi befektetők is.

Ezeknek a vevői és eladói csoportoknak az egymásra találását azonban több tényező is nehezíti. A legnagyobb nehézség talán a villamosenergia jövőbeli árának, azaz a potenciális bevételnek a meghatározása, ami éppúgy bizonytalanságokkal terhes, mint a pénzügyi befektetések hozama, azaz a kamatszint, amivel a naperőművek megtérülését érdemes összevetni. Emellett nehézséget okoz, hogy a naperőmű kapacitás vásárlása összetett folyamat, alapos jogi, üzleti és technológiai átvilágítást igényel, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem elhanyagolható kockázatot jelent a szabályozói környezet esetleges változása sem.

naperomu farm napelem park

Összességében az eladóknak és a vevőknek egyaránt ezen a sok szempontból bizonytalanságokkal és kérdőjelekkel terhelt piacon kell megtalálniuk a számukra hosszú távon is legideálisabb megoldást.

A cikk szerzői a KPMG szakértői, a Corporate Finance Advisory üzletág igazgatója és a Energy & Utilities üzletág igazgatója.

Címlapkép forrása: Caiaimage/Trevor Adeline

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
raining dollars