Betörnek a nagy külföldi magánegyetemek Görögországba, aggódnak a diákok

Betörnek a nagy külföldi magánegyetemek Görögországba, aggódnak a diákok

A görög parlament - a diákok hetek óta tartó tiltakozása ellenére - elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi külföldi magánegyetemek helyi egységeinek létrehozását, a felsőoktatás versenyképességének növelése és a diákelvándorlás megállítása érdekében.

A Corvinus-diploma 1,5-szer többet ér, mint más hasonló diplomák (Interjú)

A Corvinus-diploma 1,5-szer többet ér, mint más hasonló diplomák (Interjú)

Azt üzenjük a magyar fiataloknak, akiknek sok lehetősége van külföldre menni, hogy a Corvinus Egyetem egy valós alternatíva számukra, ahol nemzetközi környezetben tanulhatnak - fogalmazott a Portfolio-nak adott interjújában Szabó Lajos, az egyetem megbízott rektora, akivel arról is beszélgettünk, hogy ennek érdekében milyen lépéseket tettek. Tovább nőtt az intézmény vonzereje a felvételizők körében, a 10 legmagasabb pontszám közül 9 a Corvinusé volt legutóbb. A beszélgetés során szóba került, hogy a legnagyobb kihívás a mesterképzéseik átalakítása, közben hatékonyan alkalmazzák az akadémiai életpályamodellt, ami teljesítményalapú, differenciált béremelést ad az oktatóknak, és azt is elmondta, hogy ugyan az Erasmus-program keretében jelenleg vannak problémák, de ez az egyetemet nem befolyásolja. Előrevetítette a rektor, hogy dolgoznak azon, hogy átalakítsák a Fővám téri régi épület közösségi tereit.

Elindult a 2024-es felsőoktatási felvételi eljárás

Elindult a 2024-es felsőoktatási felvételi eljárás

Elindult a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárás, február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A jelentkezők több új pontszámítási szabályra készülhetnek, 2024-től ugyanis az egyetemek és főiskolák további szabadságot kapnak a felvételi követelmények meghatározásában. A megújult felvételi szabályokkal párhuzamosan a felvi.hu oldalon is sok újdonság segíti az érdeklődőket a pályaválasztásban.

Változtások a felvételiben: mostantól szabadabb kezet kapnak az egyetemek

Változtások a felvételiben: mostantól szabadabb kezet kapnak az egyetemek

Ugyan az 500 pontos felvételi rendszer megmarad, de az egyetemek idéntől nagyobb mozgásteret kapnak abban, hogy mely tantárgyakat fogadják el és milyen pluszteljesítményért adnak többletpontot - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Varga-Bajusz Veronika.

Komoly versenyképességi hátrány fenyegeti Magyarországot - A nők kezében a megoldás

Komoly versenyképességi hátrány fenyegeti Magyarországot - A nők kezében a megoldás

A technológiai szektor a világon az egyik leginnovatívabb, folyamatosan fejlődő terület, ahol a fizetések is kiemelkedőek. Magyarországon ennek ellenére 20 év alatt 10 százalékponttal esett vissza az informatika szakon tanuló nők aránya. Európai szinten jóval kevesebb nő választja a mérnöki, természettudományos és informatikai pályát, mint férfi. 2027-re az EU-ban több millió munkavállaló fog hiányozni csak a tech szektorból. Mi szükséges a helyzet megoldásához? Miért alakul gyatrábban a női munkavállalói arány pl. az IT területen? - Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Egyenlítő Alapítvány kutatása. Az egyértelmű, hogy amennyiben nem történik célzott intézkedés a női hallgatók arányának a növelésére, amely segíti a munkaerőpiaci arányok elmozdulását, Magyarország jelentős gazdasági és versenyképességi hátrányba kerül. Nagyon fontos megértenünk a fiatal generáció igényeit - ezért is szervezzük meg november 9-én a Gen Z Fest/ Green rendezvényünket, amely ezúttal a jövő munkahelyeinek kérdéseit fenntarthatósági nézőpontból veszi elő.

Kiderült, mennyi ösztöndíj jár egy átlagos egyetemi hallgatónak

Kiderült, mennyi ösztöndíj jár egy átlagos egyetemi hallgatónak

Minimum 8500, maximum 30 ezer forint körüli összeg jár a jól tanuló egyetemistáknak tanulmányi ösztöndíj keretében – derül ki a Pénzcentrum körképéből. A másik támogatási forma, a szociális ösztöndíj – amely Európában is egyedülálló intézmény – összege intézményenként változó.

Egyetemi évkezdés: indul a visszaszámlálás a kiadó lakások piacán

Egyetemi évkezdés: indul a visszaszámlálás a kiadó lakások piacán

A legtöbb felsőoktatási intézményben már megkezdődött a tanítás, elindult a szorgalmi időszak. A ráhangolódás a kollégiumokban is elindult, többen már beköltözhettek, míg más diákok kénytelenek egyéb lakhatási megoldások után kutatni. Az otpotthon.hu adatai alapján bár a kiadó lakások bérleti díjai emelkedtek, még mindig a panellakások nyújthatják a legkedvezőbb megoldást a diákoknak.

Új egyetemi épületet adtak át Budapesten

Új egyetemi épületet adtak át Budapesten

Átadták a Budapesti Gazdasági Egyetem UniZone nevű, kétszintes, multifunkcionális hallgatói centrumát Zuglóban. Az új épületben egyetemi könyvtár, sport- és közösségi terek, tanulóboxok, kutatószobák, konferenciatér, étterem, terasz és büfé is helyet kapott. Az épület fenntartható és akadálymentes, melynek rugalmasan variálható közösségi tereit a legújabb smart technológiákkal szerelték fel.

Kiábrándító adat érkezett Magyarországról

Kiábrándító adat érkezett Magyarországról

A kutatás-fejlesztésre fordított összeg nemzetgazdasági szinten közel 887 milliárd forint volt tavaly, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,33%-át tette ki. Ez 0,3%-pontos visszaesés egyetlen év alatt.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.