180 fokos fordulat a magyar kormánytól: mégis beszállna Ukrajna finanszírozásába

180 fokos fordulat a magyar kormánytól: mégis beszállna Ukrajna finanszírozásába

Ha a közös uniós költségvetésen kívül szerveznék meg az uniós tagállamok Ukrajna finanszírozását, és ha 4 év helyett csak 1 évre szólna ez a finanszírozási csomag, akkor ebbe Magyarország is hajlandó lenne beszállni – gyakorlatilag ezt üzente meg kedd este Orbán Balázs a Bloombergnek adott interjúban. Mindez arra utal, hogy a bilaterális alapon szerveződő potenciális uniós csomaghoz a magyar kormány is hozzájárulna, amiről eddig így explicit nem volt szó. A miniszterelnök politikai igazgatója ezzel együtt azt is leszögezte: a kormány nem támogatja azt, hogy az e heti uniós csúcson döntés szülessen az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, el akarják halasztani az erről a kérdésről szóló döntést.

Uniós katasztrófára készülnek a magyar kormány miatt az EU-csúcson

Uniós katasztrófára készülnek a magyar kormány miatt az EU-csúcson

Az uniós diplomaták ismét attól tartanak, hogy Magyarország akaszthatja meg a decemberi közepi uniós csúcson a közös fellépést. Ráadásul egyszerre három ügyben is: Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megakasztása miatt, az Európai Békekeret felhasználásánál, valamint a közös költségvetés felülvizsgálatának ellenzésénél is vétózhat Magyarország. Viszont az Orbán Viktor vezette kabinet nem egyedül lehet kerékkötő, mivel Németország is több ügyben szembemenne az EU-s fősodorral. Az Európai Bizottság ugyan mindent megtett, hogy december 13-15. között ne jöjjenek ki a konfliktusok, de nem tudott minden aknát hatástalanítani. A Portfolio-nak és a Politico-nak nyilatkozó uniós diplomaták is diplomáciai katasztrófára készülnek, aminek legnagyobb nyertesei a nacionalista pártok lehetnek az EP-választásokon.

A magyar kormány még keresztbe tehet az EU fizetőképességének, hiába van meg a nagy megállapodás

A magyar kormány még keresztbe tehet az EU fizetőképességének, hiába van meg a nagy megállapodás

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói egy péntek késő esti egyeztető ülésen véglegesítették az Európai Unió 2024-es költségvetéséről szóló megállapodást. Bár így eldőlt, hogy jövőre milyen célokra költhet az Európai Bizottság, de a hétéves pénzügyi keret felülvizsgálatát (MFF) még fúrja több tagállam, köztük Magyarország is. Ezen múlhat Ukrajna támogatása és a közös hitelfelvétel törlesztése is, valamint az egész EU működése a jövő évben. De a Portfolio-nak bizottsági források arról beszéltek, van terv arra, hogy a magyar kormány vétója miatt ne váljon fizetésképtelenné az EU.

Kényszerpályára került a vita a kormány és Brüsszel között az uniós forrásokról

Kényszerpályára került a vita a kormány és Brüsszel között az uniós forrásokról

A Magyarországnak járó uniós források ügyében már olyan fázisba kerültek a tárgyalások, hogy mindkét fél mozgástere beszűkült: a magyar kormány rákényszerül, hogy teljesítse a brüsszeli elvásárokat, az Európai Bizottság pedig a jogállamisági kötelmek foglya, ha a kifizetésekről van szó. Most már gyakorlatilag csak politikai hibák vezethetnek oda, hogy legalább a kohéziós forrásokat ne oldják fel a közeli jövőben. Csakhogy ehhez a limithez már elég közel volt Orbán Viktor miniszterelnök kínai találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint újabb Brüsszel ellen megfogalmazott kijelentései. Ezek esetében a Portfolio forrásai inkább egy újabb jogállamisági eljárást látnak valószínűnek, nem a meglévők meghosszabbítását.

Közvetlen bevételt szerezhet Brüsszel, a magyar kormány egyedül maradt a kérdésével

Közvetlen bevételt szerezhet Brüsszel, a magyar kormány egyedül maradt a kérdésével

Franciaország, Németország és Portugália intenzív tárgyalásokba kezdett, amelyek célja, hogy új illetékekkel és adókkal erősítsék meg az Európai Unió következő hétéves költségvetésének bevételi oldalát. Eközben pedig arról is folyik a vita, hogy a 2021-2027 között többéves pénzügyi keretben (MFF) hogyan lesz pénz Ukrajna támogatására vagy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) megugrott kamatfizetéseinek kiegyenlítésére. Míg a magyar kormány megvétózná az Európai Bizottság által kért plusz befizetéseket, addig más országok inkább itt is a bevételeket növelnék.

Válaszolt az Európai Bizottság, hogy mi lett a magyar EU-forrásokkal

Válaszolt az Európai Bizottság, hogy mi lett a magyar EU-forrásokkal

Az Európai Bizottság választ adott a magyar kormány azon kérdésfelvetésre, hogy mi van a magyar uniós forrásokkal, elköltött-e azokat Brüsszel, ha az uniós végrehajtó testület 66 milliárd eurónyi feltöltést kér a közös költségvetésbe, mivel kevés a forrás. Bár a Magyarországnak járó pénzek a helyükön vannak, az még kérdéses, hogy mikor érkezhetnek meg, és meddig lehet még vita a hétéves költségvetésről.

Óriási viták várhatók az uniós pénzek körül - Magyarország járhat a legrosszabbul

Óriási viták várhatók az uniós pénzek körül - Magyarország járhat a legrosszabbul

Az újjáépítési és a hétéves keretköltségvetési javaslat kulcskérdéseit illetően mérföldekben mérhető távolságok vannak a tagállamok pozíciói között – ismerte el pénteken Rómában mondott beszédében Charles Michel, aki június 19-én videókonferencián próbálja majd elérni az álláspontok közeledését. A V4-ek külön pólusként való megjelenését a tárgyalásokon megnehezíti a lengyeleknek és a szlovákoknak tett kifejezetten nagyvonalú ajánlat, miközben magyar szempontból tűnik a legkedvezőtlenebbnek a mérleg. A V4-ek erre némileg rácáfolva közös elvárásokat rögzítettek a tárgyalásokra - írja összefoglalójában a Bruxinfo.

Küzdelem az EU-s milliárdokért: Magyarország is nekiment az öt fukarnak

Küzdelem az EU-s milliárdokért: Magyarország is nekiment az öt fukarnak

Tizennyolc uniós tagállam, köztük több nettó befizető egy közös dokumentumban ment neki a mostanában „fukarnak” gúnyolt öt nettó befizető országnak, köztük Németországnak amiatt, hogy szerintük el kell törölni az 1984-ben létrehozott EU-s költségvetési visszatérítéseket, mert azok létrehozásának feltételei már megszűntek – írja a Bruxinfo.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.