Gazdaság

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint

Portfolio
Igen volatilis kereskedés jellemezte az elmúlt hetekben a forint piacát. Azonban ami a folytatást illeti a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők véleménye szerint összességében mind a forint mind a kötvénypiaccal kapcsolatos kilátások javultak, így akár hozamcsökkenést illetve forinterősödést sem tartanak elképzelhetetlennek.
A felmérésben résztvevő alapkezelők: Buda-Cash, Concorde, Dialóg, Diófa, K&H, MKB, OTP, Pioneer, Plotinus, Quaestor.

Mit várnak a profik a forinttól?

Februárban is meglehetősen volatilis kereskedés jellemezte a forint piacát: az euróval szembeni kurzus 290 alá is benézett, azonban a jegyzések a hónap utolsó napját végül 295 felett zárták. A befektetők elmúlt hetekben mutatott bizonytalansága nagyrészt a hazai jegybankelnök jelöléssel magyarázható.

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint
Némileg optimistábban látják az euró - forint kurzusának 3 hónapos kilátásait a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők. A felmérés szerint a válaszadók 10 százaléka vél úgy, hogy a 295,4-es referenciaértékhez képest 2-5 százalék közötti erősödés jöhet, azaz az euró - forint jegyzések 281,3-289,7 sávba süllyedhetnek. A profik döntő többségének, 70 százalékának véleménye alapján a hazai fizetőeszköz +/- 2 százalékos ingadozást mutathat. 20 százalékuk a korábbi 45 százalék helyett pedig továbbra is azon a vélemény van, hogy legalább 2 százalékos gyengülés jöhet.

A 12 hónapos időhorizonton már jóval optimistábbak a forinttal kapcsolatban az alapkezelők, és a 2 százaléknál nagyobb gyengülést várók aránya 10 százalékra csökkent a korábbi 64-ről. A profik ennyire optimisták utoljára 2012 június elején voltak a hazai fizetőeszköz 12 hónapos kilátásaival kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan pedig számottevően, 70 százalékra nőtt a +/- 2 százalékos mozgást valószínűsítők aránya, utoljára 2011 szeptemberében vélekedtek ennyire egyhangúan a szakértők. Akadt azonban olyan is, aki 5 százaléknál is nagyobb forinterősödést prognosztizál.

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint
Az alapkezelők körében a hangulat jól szemléltethető a válaszok egyetlen mutatóba sűrítésével. Ez alapján az látható, hogy mind a 3 hónapos mind a 12 hónapos várakozások javultak.

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint


Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint
Mi a helyzet a kötvényekkel?

Januárban megtorpant a hónapok óta tartó hozamcsökkenés, azonban februárban már újra emelkedő pályára került a MAX-index. A következő három hónappal kapcsolatban a portfólió menedzserek 70 százaléka továbbra is +/- 2 százalékos elmozdulást valószínűsít az index 535,7 pontos referenciaértékéhez képest, a válaszadók 30 százaléka azonban 2-5 százalékos emelkedést vár, ami további hozamcsökkenést jelentene.

A 12 hónapos időhorizonton a profik mintegy 70 százaléka vél további 5 - 10 százalékos emelkedést a MAX-indexben, míg 10 százalékuk csökkenést prognosztizál a mutató értékében, 20 százalékuk pedig 0 - 5 százalék közötti erősödéssel kalkulál.

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint
A kötvényekkel kapcsolatos javuló kilátások az eszközosztály saját benchmarkhoz képesti súlyozásában is megmutatkoznak: míg az előző hónapban a megkérdezettek közül senki nem súlyozta felül a kötvényeket, addig a legfrissebb felmérés szerint 11 százalékra emelkedett ezen eszközosztályt felülsúlyozók aránya.

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint
Mindezek hatására a kötvényeknél 22 százalékra süllyedt a nettó alulsúlyozók aránya az előző havi 40 százalékos szintről.

Csillapodhat a csapkodás a forint piacán a profik szerint
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
német export, német külkereskedelem, német gazdaság, hamburgi kikötő, tehervonat