Szimuláción mutatjuk, miért fontos most otthon maradni + VIDEÓ
Gazdaság

Szimuláción mutatjuk, miért fontos most otthon maradni + VIDEÓ

Az új koronavírus első megjelenése óta látható, hogy a fertőzés kezdetben relatíve kevés embernél mutatható ki, ezt követően az újonnan regisztrált esetek száma háromnaponta akár meg is duplázódhat. Ettől az exponenciális növekedéstől tartanak a szakértők, hiszen a fertőzés terjedésének felgyorsulása miatt többek között telítődhetnek az egészségügyi intézmények, hiány léphet fel az orvosi eszközökből.

A Washington Post szimulációkkal szemléltette, milyen kilátásokra számíthat a lakosság, ha a kormány és az egészségügyi szakértők javaslatának eleget téve otthon maradnak, és kerülik a személyes kontaktust.

Kezdjük a legegyszerűbbel. Ebben az esetben egy kitalált betegség terjedését láthatjuk egy 5 fős csoportban. Képzeletbeli betegségünk sokkal hatékonyabban fertőz, mint a Covid-19, a beteg személy azonnal, 100 százalékos hatékonysággal fertőzi meg egészséges társát:

A valóságban azonban az emberek többsége meggyógyul, ideális esetben ez a személy már nem fertőz és nem is kaphatja el újból a betegséget:

Ezen tények ismeretében nézzük meg, mi történik, ha a vírus bejut egy 200 fős közösségbe! A fertőzött személy egy véletlenszerű pontról indul el, véletlenszerű irányba. Vessünk egy pillantást a narancssárga színnel jelölt görbére, ami a fertőzött személyek számának időbeli alakulását mutatja. A megbetegedések száma rendkívül gyorsan eléri a maximumot, majd nagyjából ugyanilyen sebességgel zuhanni kezd, ahogy az emberek felépülnek. Az ő számukat a lila szín szemlélteti:

koronavirus_fertozes

Az új koronavírussal kapcsolatos egyik legfontosabb cél tehát, hogy a görbét minél inkább lelapítsuk, elkerülve, hogy rohamtempóban terjedjen el az országban.

Nézzük, mi történik, ha képzeletbeli karanténnal bővítjük a szimulációt:

koronavirus_fertozes_2

A szakértők álláspontja nem egyezik meg az elrendelt karantén hatékonyságáról. Ennek fenntarthatósága és ellenőrzése rendkívüli szervezést és erőforrást igényel, kezdve a szállásoktól, az élelmiszer, gyógyszer, és háztartási termékek ellátásáig. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek a felszólítás ellenére el-elhagyják a karantént.

Más módon is lassítható a koronavírus terjedése. Az egészségügyi szervezetek nem véletlenül javasolják a távolságtartást, izolációt, a zsúfolt helyek, rendezvények kerülését, egyszóval a mozgás korlátozását a lakosság számára. Sajnos, mint a nemzetközi és hazai példa is mutatja, sokan ennek ellenére is az utcára merészkednek. Természetesen ezen esetekbe beletartoznak, a munkahelyükrere bejáró, vagy halaszthatatlan ügyet intéző személyek, és persze azok is, akik fittyet hánynak a szakértői figyelmeztetésekre. Nekik nem csak a megfertőződés miatt kell aggódniuk, de potenciális hordozóként maguk is veszélyeztetik a környezetükben élőket, legyenek azok utastársaik, kollégáik, barátjaik vagy saját családjuk.

Ezen a példán azt vizsgáljuk, milyen időbeli eloszlásban terjed vírusunk, ha a 200 fős lakosságnak csak a negyede megy közösségbe, háromnegyede viszont otthon marad:

koronavirus_fertozes_3

Minél inkább elkerüljük az érintkezést és tartjuk a távolságot, annál többen maradhatunk egészségesek, a nyilvános helyek bezárása hatékony lépés ennek fenntartására.

Mindez bíztatónak hangzik, játsszunk el a gondolattal, hogy az emberek több mint 87 százaléka felelősségtudatosan, önkéntes karanténba vonul. Ebben az esetben 8-ból 1 személy lép csak ki a lakásból. Az eredmény meggyőző:

koronavirus_fertozes_4

Foglaljuk össze:

A Washinton Post négy szimulációja különböző eseteket mutatott be. Az elsőben senki nem tartotta be az otthonmaradásra vonatkozó javaslatot, a második egy képzeletbeli karantén hatékonyságát ábrázolta. A harmadikban mérsékelten tartották a távolságot egymástól az emberek, az utolsóban pedig a lakosság széles körben alkalmazta azt. Mivel a szimuláció minden esetben véletlenszerű egyénnel, helyről és irányból indul, ismételt lejátszás esetén ezért az eredmények valamelyest eltérhetnek, ám a mérsékelt és a széles körű távolságtartás és otthon maradás minden esetben eredményesebbnek bizonyul bármilyen védekezési módnál.

Zárásként fontos kiemelni, hogy a szimulációk nem a Covid-19, vagyis az új koronavírus terjedését ábrázolják, annak valós működése ennél sokkal nagyobb komplexitású, figyelembe véve, hogy a betegségbe bele is halhatnak. Azonban ahogyan a mozgó pöttyök átadják egymásnak a kitalált fertőzést, az emberi érintkezéseknek köszönhetően az új koronavírus is továbbterjedhet, átlépve városhatárokat, eljutva munkahelyekre, családunkhoz. Hasonlóan az első szimulált fertőzötthöz, egyetlen koronavírussal fertőzött személy is a fertőzés továbbgyűrűzéséhez vezethet.

Vigyázzunk tehát magunkra és egymásra, maradjunk otthon, útját állva a koronavírus terjedésének.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szénerőmű