Gazdaság

"Lassan indult a szolár szektor, de így volt idő együtt fejlődni a piaccal"

Portfolio
A napelemes iparág legrögösebb területén, a lakossági szegmensben indult útjára az EU-Solar, s vált rövid idő alatt a piac egyik meghatározó szereplőjévé. A kisvállalkozásként startoló cég ma már országos kivitelezői hálózattal, több száz fős értékesítési csapattal rendelkezik, s tudását felnőttképző intézményként is megosztja a szakma iránt érdeklődőkkel. Az elektromosautó-töltőállomásokat illetően bejegyzett ipari újításai után a következő lépés a gyártás és az export világa.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

A pénzügyi válság mélypontján, 2010-ben kezdett dolgozni a hazai napelemes üzletágban Petre András – akkor még az iparág csekély számú magyarországi úttörőinek egyikeként –, majd két évvel később elindította az EU-Solart. A 2012-es évi gazdasági helyzet sajnos nem kedvezett a jelentős beruházást követelő lakossági napelemes fejlesztéseknek. A vállalkozás beindításakor ugyanakkor előnyt jelentett, hogy a világszerte már komoly fejlődést megélt háztartási napelemes szektor Magyarországon még gyerekcipőben járt, így az új piacot lényegében a korán érkezők fedezhették fel, illetve alakíthatták ki maguknak.

Bizonyos értelemben jó volt, hogy Magyarországon ilyen lassan indult a szolár szektor, mert így volt idő együtt fejlődni a piaccal

– emlékszik vissza a kezdetekre a cég alapítója és vezetője. Tapasztalatát a napelemes projektekben már rendkívül fejlett Kaliforniában megalapozó szakember szerint a nehéz években történt indulás mégis nagyszerű döntés volt.

A cégvezető kezdetektől fogva a tisztán piaci alapú működésre, a fejlődésre, folyamatos tanulásra, a magas hozzáadott érték elvén a professzionalizálódásra építette stratégiáját.

„A deklarált minőség fontos számunkra minden téren, ezért is választottuk a 2015-ös év auditálására a 4 legnagyobb könyvvizsgáló cég egyikét, hogy az akkor még kicsinek számító társaságunk könyvvizsgálatát lefolytassa, s ez a lépés vállalkozásunk egyik legjobb döntésének bizonyult, partnerségünk azóta is töretlenül fennáll.”

Petre András több éves tanulást, szakmai tapasztalatszerzést, felkészülést követően vágott bele, hogy megvalósítsa álmát, s a magyar szolár iparág egyik úttörőjeként elindítsa vállalkozását. Szerteágazó szakismerettel rendelkezik az egyenáram terén, amely a napelemes szektorban komoly előnyt jelentett. A Zipernovszki Károly Gépipari Technikum ipari elektronikai szakán szerzett, később kibővített tudása a kezdeti időszakban nagyban segítette a megértést, a cég gyors fejlődését. A napelemek ugyanis egyenáramot állítanak elő a napsugárzásból, amit a szolár rendszerek másik fő összetevője, az inverter alakít át váltakozó árammá, felhasználható energiaforrássá.

Az üzleti siker általános alapfeltételein túl – mint a kitartó, kreatív hozzáállás, motiváltság, elkötelezettség, társadalmi hasznosság, szorgalom, stb. – négy ász is volt Petre András kezében, amellyel már nyerni lehet: a korai piacra lépés előnye, a komoly külföldi tapasztalat, a szaktudás és a PwC partnersége által biztosított értékek. A befektetett töretlen, kemény munka viszonylag rövid időn belül meghozta az eredményt:

a megalakulást követő harmadik teljes üzleti évben, 2015-ben az EU-Solar teljesen piaci alapon működve elérte az egymilliárd forintos árbevételt.

A vállalat stratégiája a lakossági értékesítésre épült, mely a leginkább piaci jellegű terület. Az ügyletek számossága miatt a lakossági egyébként a legtöbb energiát igénylő piacrész azonos árbevétel esetén, hiszen minden egyes érdeklődőt, ügyfelet egyenként kell tájékoztatni, támogatni, a megrendeléseket egyenként kell végigvinni a folyamat állomásain.

EU-Solar bét50

"Kellett egy komoly gépezet, ami az ügyfélszerzéstől az üzembe helyezett napelemes rendszerig szabályozottan végigvisz minden egyes projektet. Ezért hoztuk létre profi vállalatirányítási rendszerünket, mely alkalmas ennek a munkának a hatékony kiszolgálására. Ez a döntés nagy volumenű befektetés volt, nem kis kockázattal, de a jelenlegi fölfelé skálázódás kulcsává vált. Nem csak szintlépést, egyúttal versenyelőnyt is jelentett, hiszen a hazai kis- és középvállalkozások többsége ma még nem kellően felkészült ezen a téren" - mondta az alapító-cégvezető.

Az EU-Solar csapatát a 2012. évi 2 fős indulás után 2020-ban már 50, 2021. derekán pedig 70 munkavállaló erősíti, melyhez a kivitelezők és értékesítők alvállalkozóként csatlakoznak, kiterjedt hálózatot alkotnak, így a cég összességében egy 800 fős nagyvállalatként működik.

“Sikerünk egyik kulcsa, hogy egytől-egyig kiváló, motivált és képzett munkatárssal dolgozunk. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezt a motivációt fenntartsuk: vonzó jövőképet, 21. századi környezetet és feltételeket, fejlődési lehetőséget biztosítunk számukra, melynek révén elnyertük a Szerethető munkahely díjat is" - jegyezte meg Petre András, aki szerint a siker, a fejlődés, a szakmaiság záloga a folyamatos tanulás.

"Kiemelten fontos számunkra munkatársaink, partnereink magas szintű, naprakész felkészültsége mind elméleti, mind gyakorlati síkon. A több éves munka eredményeként összegyűjtött, tematizált, folyamatosan fejlesztett, aktualizált tudásbázist hoztunk létre, mely alapját képezi a szolár területet több szemszögből is megközelítő képzési repertoárunknak" - tette hozzá. Az EU-Solar Zrt. 2017 óta állami engedéllyel rendelkező felnőttképző intézményként (EDU-Solar) folytatja többek között a napelemszerelők szakmai képzését, ami minden igényes, önmagát képezni kívánó szakember számára elérhető az országban.

A cég közép- és hosszú távú tervei között az értékesítés növelése mellett a külföldi piacra lépés is szerepel, ahol elsőként horvátországi és romániai terjeszkedés a cél. Két olyan ipari újítása (szabadalma) is van a vállalatnak, amely már túlmutat a napelemes területen és lehetőségeket tartogat az elektromos autózásban, az e-autók töltésében és az energiatárolásban is.

Külföld, elektromosautó-töltés, akkumulátoros rendszerek – jövőbe mutató termékeink és terveink vannak

– foglalta össze ambiciózusan Petre András.

Címlapkép: Bét50

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
idős dolgozó worker munkavállaló