Nem fél a lakosság az inflációtól, minden adott az EKB számára
Gazdaság

Nem fél a lakosság az inflációtól, minden adott az EKB számára

Portfolio
Az Európai Központi Bank szerint márciusban csökkentek a fogyasztók inflációs várakozásai az euróövezetben, ami alátámasztja a monetáris lazítással kapcsolatos várakozásokat – írja a Bloomberg.

Az EKB pénteken közzétett havi felmérése szerint az árak a következő 12 hónapban 3%-kal emelkednek a fogyasztók várakozása szerint, szemben a februári 3,1%-kal. Ez a legalacsonyabb szint 2021 decembere óta - közölte.

Az elkövetkező három évre vonatkozóan 2,5%-os emelkedést várnak - ugyanannyit, mint a múlt hónapban.

Az eredmények valószínűleg megerősítik az elhatározást, hogy az EKB megkezdi a betéti kamatláb csökkentését a júniusi 4%-os rekord magas szintről, mivel a tisztviselők körében erősödik a bizalom, hogy az infláció visszatér a 2%-os célhoz.

Fabio Panetta, a Bank of Italy kormányzója csütörtökön még a szükségtelen késedelmektől is óvott, ha a gazdaság továbbra is stagnál, és az inflációs várakozások a cél alá csökkennek.

A kezdeti csökkentésen túli lépésekről eltérnek a vélemények, mivel egyes döntéshozók többszöri csökkentést szorgalmaznak idén, mások viszont óvatosak a közel-keleti helyzet miatti fenyegető felfelé mutató kockázatokkal és az Egyesült Államokkal való tartós politikai eltérés tovagyűrűző hatásával kapcsolatban, amennyiben a Federal Reserve lassabban csökkenti a hitelfelvételi költségeket.

Az áprilisi inflációs adatok jövő héten esedékesek. Az előző hónapban 2,4%-ra mérséklődött az infláció, a közgazdászok várakozása szerint áprilisban is ezen a szinten maradhatott az infláció. Az EKB felmérése szerint a fogyasztók továbbra is pesszimisták a gazdasággal kapcsolatban, és a következő 12 hónapra 1,1%-os zsugorodást várnak, ugyanannyit, mint februárban.

Az EKB nem várja meg a Fedet

Christian Noyer korábbi EKB-döntéshozó úgy nyilatkozott, hogy az EKB-nak nem kell megvárnia a kamatcsökkentéssel a Fedet, és akár hosszabb ideig is eltérhet a kamatpálya a Fed és az EKB között – írja szintén a Bloomberg.

Nem irreális azt hinni, hogy különböző időpontokban lépnek, még ha az általános mozgás valószínűleg ugyanabba az irányba megy is

- mondta pénteken a Bloomberg televízióban. Hozzátette: néhány hónap vagy negyedév eltérés is lehet a Fed és az EKB lépései közt.

A Fed lazításának késleltetése kulcsfontosságú témának bizonyul az EKB tisztviselői számára, miközben arról vitatkoznak, hogyan alakuljon a politika, miután a következő, június eleji ülésükön valószínűleg kamatcsökkentést hajtanak végre.

Christine Lagarde, az EKB elnöke azt mondta, hogy a frankfurti székhelyű központi bank adatfüggő, nem pedig Fed-függő. Egyes döntéshozók azonban arra figyelmeztettek, hogy minél nagyobb a különbség a kettő között, annál nagyobb lesz a hatás.

Az EKB egy elég nagy monetáris unióért felelős ahhoz, hogy valóban független legyen abban, hogy mit dönt

- tette hozzá Noyer, a Bank of France korábbi vezetője.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
parlament zászló magyar eu getty stock