A vártnál erősebb Németország gazdasága
Gazdaság

A vártnál erősebb Németország gazdasága

Portfolio
A várakozásokat felülmúlva növekedett a német GDP az első negyedévben - derül ki a most közölt előzetes becslésből. Az olasz gazdaság is pozitív meglepetést okozott.

Közzétették az első negyedéves német GDP-növekedés adatait, amelyben némi meglepetést látunk. Az idei első negyedévben csekély mértékben növekedett Európa legnagyobb gazdasága, az előző negyedévhez képest 0,2% volt a növekedés. Az elemzők azt várták, hogy 0,1%-kal tud emelkedni Németország, a gazdaság tehát felülmúlta a várakozásokat.

Az előző negyedévben még 0,3%-kal zsugorodott a GDP. A német gazdaság körülbelül két éve stagnál, egymást követik a kis visszaesést és az enyhe növekedést mutató negyedévek. Erős felpattanásról az idei első negyedévben sem beszélhetünk, de még ilyen kis növekedésre is legutóbb 2022 harmadik negyedévében volt képes Németország.

Az előző év azonos időszakához képest visszaesésben van az ország, 0,2%-os az éves csökkenés, ez inkább stagnálásnak nevezhető. Az éves elmozdulás nem okozott meglepetést, az elemzők is 0,2%-os visszaesésre számítottak.

Németország volt az egyik legnagyobb elszenvedője az energiaválságnak, amelyet egyéb strukturális problémák is megfejeltek. A német kormány emellett fiskálisan sem tudta támogatni a gazdaságot, a jogszabályok ugyanis megszorításra kényszerítették a kormányt (a német gazdasági helyzetről itt írtunk bővebben).

Az elemzők várakozása szerint idén enyhe növekedés várható, az infláció csökkenésével és a szokatlanul magas béremelkedéssel ugyanis a reálbérek emelkedésnek indulnak, ez pedig támogathatja a fogyasztást. Emellett az EKB várhatóan csökkenti a kamatokat már júniustól, ami szintén jótékonyan hathat a növekedésre.

Az olasz GDP-adatot is közölték a némettel együtt, az is meghaladta a várakozásokat. Az előző negyedévhez képest 0,3%-kal nőtt az olasz gazdaság, ami meghaladja az elemzői várakozásokat (0,1%), és gyorsulást jelent az előző negyedéves 0,1%-os növekedéshez képest.

Az olaszok is belassultak az energia- és inflációs válságban, de messze nem olyan mértékben, mint a német gazdaság. Az előző év azonos időszakához képest 0,6%-kal nőtt az olasz GDP, ami a negyedik negyedéves éves növekedéshez képest stagnálást jelent, ám meghaladja az elemzők által várt 0,4%-os éves növekedést.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
infláció zsugorinfláció bevásárlás