Újra lanyhul a kínai gazdaság
Gazdaság

Újra lanyhul a kínai gazdaság

Portfolio
Áprilisban a kínai feldolgozóipar és szolgáltató szektor növekedése is lassult, ami a gazdasági lendület csökkenésére utal a második negyedév kezdetén.

Áprilisban a kínai feldolgozóipar és a szolgáltató szektor növekedése lassult, ami a világ második legnagyobb gazdaságának lendületvesztésére utal a második negyedév kezdetén. Ez a változás különösen látványos a márciusi jelentős növekedést követően. A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (bmi) 50,4-re csökkent áprilisban, ami alig haladja meg az előzetes várakozásokat.

A statisztikai hivatal szerint az új exportmegrendelések növekedése lassult, míg a foglalkoztatás továbbra is csökkenő tendenciát mutatott. A nem feldolgozóipari szektorban még meredekebb lassulást regisztráltak, az áprilisi szolgáltatási alindex 50,3-ra esett vissza. Ezen belül több területen – mint például a vendéglátás és az ingatlanügyletek – zsugorodást tapasztaltak.

Ezzel párhuzamosan egy privát felmérés, a Caixin gyári indexe jobb eredményeket mutatott, ami arra utalhat, hogy a kisebb, exportorientált vállalatok jobban teljesítenek. Az elemzők szerint mindkét bmi-index értékei azt jelzik, hogy jelenleg csak mérsékelt gazdasági bővülés figyelhető meg.

A China Beige Book felmérése szerint áprilisban minden fontosabb gazdasági mutató lassulást mutatott. Kína válaszként bejelentette, hogy további támogató intézkedéseket vezet majd be, mint például a bankok kötelező tartalékrátájának és kamatlábainak módosítása.

A külső kereslet várhatóan továbbra is mérsékelt marad az amerikai jegybank és más fejlett gazdaságok monetáris politikája miatt. Kína továbbra is szembesül kereskedelmi korlátozások és ipari túlkapacitás problémáival.

A helyzetet súlyosbítja az ingatlanszektor hosszan tartó visszaesése és a helyi önkormányzatok növekvő adósságterhe.

Elemzők szerint Kína rövid távon fenntarthatja gazdasági növekedését elsősorban költségvetési támogatás révén, de számos lefelé mutató kockázattal kell szembenéznie, beleértve a kereskedelmi korlátok fenyegetését és az ingatlanszektor további visszaesését.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
infláció zsugorinfláció bevásárlás