Íme a hazai ingatlanpiac 50 legbefolyásosabb szereplője (F-Gy)
Ingatlan

Íme a hazai ingatlanpiac 50 legbefolyásosabb szereplője (F-Gy)

Idén sem csökkent a lendület a hazai ingatlanpiacon. Hatalmas tranzakciókat ütöttek nyélbe mind az iroda, mind a logisztika, mind a szállodapiac területén, miközben a lakáspiacon is jelentős mennyiségben adták át az elmúlt években elkezdett fejlesztések lakásait. A hazai és külföldi befektetők továbbra is kedvelik Budapestet, és a piac is erős mozgásban van, amivel együtt a legfontosabb szereplők köre is folyamatosan változik. Éppen ezért negyedik alkalommal is elkészítettük az iparági toplistát, amelyben a cégvezetők és befektetők mellett számos fejlesztő is bemutatkozik. Az öt részes portrésorozatunkban névsor szerint mutatjuk be azokat a szereplőket, akik 2019-ben meghatározó befolyással voltak és vannak a hazai ingatlanpiacra. Az első rész ide kattintva érhető el.

Fekete Zoltán

Mi lesz a következő lépés?

Hamarosan megnyitja kapuit a Széll Kálmán téren álló egykori Postapalota épületéből irodaházzá alakított Buda Palota. Az MNB-alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. azonban az utóbbi években más épületeket is vásárolt. A 14 ezer négyzetméteres Millenáris Classic és Avantgarde irodaházak vagy az ITSH debreceni irodaház is része volt annak a folyamatnak, melynek során – a kedvezőbb hozamokat kihasználva – az alapítvány vagyonának egy részét államkötvényekből befektetési ingatlanokba csoportosította.

Az építőipar jövőjéről beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Az MNB-alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója 2015 novembere óta Fekete Zoltán, aki az alapítványi vagyon megőrzéséért és az azzal kapcsolatos befektetési döntésekért felel.

Az alapítványok vagyona 2019 második negyedévében 273,6 milliárd forintot tett ki, melyből az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 150,8 milliárd forintot befektetési jegybe, 82,6 milliárd forintot ingatlanba, 19,9 milliárd forintot bankbetétbe és 20,3 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be. Idén év elején az alapítványok értékesítették a Vörösmarty téren található Kasselik Házat.

Földi Tibor

A Corvin Sétány után sincs megállás

Az ország egyik vezető lakásfejlesztője a Futureal Csoporthoz tartozó Cordia, melyet a legtöbben a Corvin Sétány megvalósítása kapcsán ismertek meg, noha mostanra már hét kerületben tizenhárom projektet fejleszt párhuzamosan a cég. Földi Tibor 2000-ben a lakóingatlanokkal foglalkozó részleg igazgatójaként került a Futureal Csoporthoz, majd ezt követően 2006-ban lett a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Földi Tibor
Cordia Magyarország Zrt., vezérigazgató
Földi Tibor a Futureal Csoport lakóingatlanok fejlesztésével foglalkozó leányvállalata, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. 2000-ben a lakóingatlanokkal foglalkozó részleg igazgatójaként került a Futureal
Tovább
Földi Tibor a Futureal Csoport lakóingatlanok fejlesztésével foglalkozó leányvállalata, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. 2000-ben a lakóingatlanokkal foglalkozó részleg igazgatójaként került a Futureal Tovább

A cégnek a budapesti piacon mintegy másfél évtizedes tapasztalata van lakásfejlesztésben, ezen időszak alatt több mint 5500 lakást épített fel és értékesített, míg jelenleg 3700 lakása áll építés alatt. A magyar piac mellett Romániában és Lengyelországban is aktívak, Bukarest és Krakkó után nemrég a varsói lakáspiacon is megjelentek.

A Cordia most zajló projektjei közül meg kell említeni a VIII. kerületben a Bókay, a Tömő és a Leonardo da Vinci utcák által határolt területen épülő Grand Corvin fejlesztést és a IX. kerületben a SOTE közelében megvalósuló Universo projektet. Ezeken túl azonban a cégnek a XI., a XIII. és a XIV. kerületben is vannak fejlesztés alatt álló projektjei.

Furulyás Ferenc

A minőségre épít

Furulyás Ferenc 2010 óta a JLL magyarországi részlegének ügyvezető igazgatója. A befektetési csoport vezetőjeként intézményi és magyar ügyfelek képviseletében több mint egymilliárd euró értékű kereskedelmiingatlan-értékesítésben vett részt. A legnagyobb tranzakciók között az Átrium Park, a Bank Center, a Krisztina Palace irodaházak, valamint az Allee bevásárlóközpont 50 százalékának értékesítése szerepel.

Furulyás Ferenc
JLL, Budapest, ügyvezető igazgató
Furulyás Ferenc a budapesti Capital Markets igazgatójaként csatlakozott a Jones Lang LaSalle-hoz 2003-ban. A budapesti JLL befektetési részlegén intézményi ügyfelek képviseletében több mint 1 milliárd
Tovább
Furulyás Ferenc a budapesti Capital Markets igazgatójaként csatlakozott a Jones Lang LaSalle-hoz 2003-ban. A budapesti JLL befektetési részlegén intézményi ügyfelek képviseletében több mint 1 milliárd Tovább

A JLL az elmúlt évben is aktív szereplője volt a piacnak. A bruttó 80 ezer négyzetmétert magába foglaló Corvin irodák OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő számára történő értékesítése során a cég a Futureal-csoportot mint eladót képviselte. Szintén a JLL képviselte a Siemenst abban a tranzakcióban, melynek során a Siemens Gizella úti 40 ezer négyzetméteres telephelyét a WING Zrt. számára értékesítette. A WING Zrt. pedig részben ugyancsak a JLL-t bízta meg a Telekom-székház szomszédságában épülő Liberty Irodaház bérbeadásával. A cég ezen kívül számos más tranzakcióban is szerepet játszott mind az iroda, mind a retail piacon.

Futó Gábor

Hatalmas beruházások a láthatáron

A Harvard Egyetemen végzett tanulmányait követően hazatért Magyarországra, és 17 évvel ezelőtt édesapjával együtt megalapította a Futureal Csoportot, melyet azóta is elnök-vezérigazgatóként vezet. A ma már több száz fős ingatlanfejlesztői csapattal működő Futureal Csoporthoz számos budapesti és régiós ingatlanfejlesztés köthető, a lakóingatlan-piacon és a kereskedelmi szegmensben egyaránt.

Futó Gábor
Futureal-csoport, társalapító / tulajdonos
Futó Gábor a Futureal-csoport tulajdonosa és társalapítója. A Futureal-csoport az elmúlt közel két évtizedben a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportjává vált, ami
Tovább
Futó Gábor a Futureal-csoport tulajdonosa és társalapítója. A Futureal-csoport az elmúlt közel két évtizedben a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportjává vált, ami Tovább

A cégvezető szerint a Futureal történetének eddigi legintenzívebb ingatlanfejlesztési időszakát éli, amelynek keretében jelen pillanatban 70-nél is több fejlesztés alatt álló vagy tervezett projektje van 1,2 millió négyzetméteren, melyek összértéke eléri az 1,7 milliárd eurót. A fejlesztések értékének mintegy felét a lakások teszik ki, a maradékon az iroda és a kiskereskedelem osztozik. A Futureal Budapesten az Etele Plázát, iroda oldalon a Váci úton az Advance Tower második ütemét, Őrmezőn a Budapest One első ütemét, valamint a Corvin Sétányon további két irodaházat fejleszt, a Cordiának pedig Budapesten és a környező országokban is számos lakásprojektje van.

Fürjes Balázs

Új időszak kezdődik

Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs 2000 és 2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért és a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztosként dolgozott. A 2003 és 2011 közötti kilenc évben a WING Zrt. ingatlanfejlesztő cégcsoport elnöki tanácsadója és vezérigazgató-helyettese. 2011 óta a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa, 2004 óta kuratóriumi tagja a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Közalapítványnak. 2018 májusában a Miniszterelnökség Budapest-fejlesztési államtitkárnak nevezte ki, a Budapest 2030 városfejlesztési terv során pedig a Budapesti Fejlesztési Tanács ügyvezető alelnöki posztját tölti be.

Fürjes Balázs
Miniszterelnökség, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár
2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tag
Tovább
2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tag Tovább

A Budapest 2030 tervben többek között felsőoktatási, állam- és közigazgatási, sport-, zöldterületi, kulturális és közlekedési fejlesztések szerepelnek. A legnagyobb beruházások közé tartozik a Liget Budapest projekt, a Hungexpo fejlesztése, új atlétikai stadion a Kvassay-zsilipnél vagy a Népliget melletti területen megvalósuló multifunkciós sportcsarnok. A szeptemberben átadott MOME Campus fejlesztésében, valamint az egyik legnagyobb és leglátványosabb hazai beruházás, a nemrég megnyitott új Puskás Ferenc Stadion megvalósításában az építés irányításáért felelős kormánybiztosként vett részt.

Garancsi István

Az építő

Garancsi István 2014-ben vásárolt többségi részvénycsomagot a Market Építő Zrt.-ben. A cég nevéhez számos – iroda, logisztikai ingatlan, hotel – projekt megvalósulása köthető. Az egyik legnagyobb fejlesztésük a Duna Aréna felépítése volt, de szintén a Market csoport végezte a Groupama Aréna melletti új Telekom-székház és a MOM Park melletti Hillside iroda felépítését, valamint néhány évvel ezelőtt magát a Groupama Arénát is ők építették fel. Irodafejlesztésként a Váci Greens épülete is a céghez köthető. A Market Építő Zrt. többségi tulajdonosa a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart fejlesztőjének, a Property Market Kft.-nek. 2019-ben ők nyerték el a Népliget mellé tervezett multifunkciós atlétikai stadion kivitelezésének jogát, és szintén ők építhetik fel a MOL új, 120 méter magas székházát.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart CITY

BudaPart CITY

1117 Budapest, Dombóvári út 26.
Kiadó terület: 13450 m2
Bérleti díj: 16.5 – 19.5 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

A korábbi években a termelőkapacitások felépítésében ugyancsak a cég végezte az Audi autógyár fejlesztését, valamint az Apollo gumiabroncsgyár, a BILK L2 és a DHL logisztikai központjának kivitelezését is. A cég a hotelpiac felfutásából is kivette a részét, a Hotel Moments épületét, a Párizsi Udvar Hotelt és az eladásakor az ország legdrágább telkén megvalósult Clark Hotelt is ők építették. 

Gedai Bori

Elcsavarják a piacot?

A GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Zrt. vezetője 2013 óta. A GTC az európai piacok nagy részét lefedve, számos régióban foglalkozik kereskedelmi ingatlanok fejlesztésével, valamint bérbeadásával. A csoport Magyarországon 1994-től van jelen, több, a Váci úti irodafolyosón található irodaházzal.

Gedai Bori
GTC, Deputy Country Manager
 Tovább

A cég idén nyáron a Warburg-HIH Invest Real Estate GmbH számára értékesítette az egy éve átadott 21 ezer négyzetméteres GTC White House irodaházat, ami az év legnagyobb tranzakciói közé sorolható. Emellett elindította a 2022. első negyedévi átadással tervezett 29 ezer négyzetméteres Pillar irodaház projektjét, ami szintén a Váci úti irodafolyosón valósul meg, és amit októberben szinte teljes egészében bérbe adott az ExxonMobil számára. A cégnek azonban a Váci út 85. szám alatt is zajlik egy tavaly szeptemberben bejelentett irodaprojektje. A Center Point 1-2. mellett megvásárolt 6500 négyzetméteres telken épül a Center Point 3. irodaház, aminek megvalósulásával az irodaközpont teljes összefüggő bérbe adható területe 78 ezer négyzetméterre bővül.

Gereben Mátyás

Mindenfelé nyitnak

A CPI Ingatlan Csoport egy luxemburgi székhelyű, cseh és német fejlesztők egyesülésével létrejött vállalat, amely főként kelet-közép-európai országokban és Németországban van jelen. A legfőbb magyarországi projektjei közé tartozik a Gateway Office Park, a Balance Office Park, az Arena Corner, az Airport City Logistic Park, illetve a Budapest belvárosában található Europeum bevásárlóközpont épületének fejlesztése. 2017-ben a Pólus és a Campona megvásárlásával tovább erősítette kiskereskedelmi portfólióját a cég, melynek magyarországi country managere 2015 júniusa óta Gereben Mátyás.

Gereben Mátyás
CPI Hungary, országmenedzser
Gereben Mátyás a CPI Hungary general managere 2015. június 15-től. Végzettsége: Budapesti Gazdasági Főiskola (korábbi KVIF) Angol nyelvű Kereskedelmimanagement képzés 1996-2000; Pécsi Tudományegyetem
Tovább
Gereben Mátyás a CPI Hungary general managere 2015. június 15-től. Végzettsége: Budapesti Gazdasági Főiskola (korábbi KVIF) Angol nyelvű Kereskedelmimanagement képzés 1996-2000; Pécsi Tudományegyetem Tovább

A CPI 2017 végén megvásárolta a tulajdonában lévő Starlight Hotellel szomszédos irodaépületet, hogy átalakítva szállodát hozzon létre. A társaság tavaly tavasszal jelentette be, hogy átalakítja és 30 ezer négyzetméterrel bővíti a Campona bevásárlóközpontot, tavaly júniusban pedig azt, hogy megkezdik a 15 500 négyzetméteres Balance Hall irodaház építését a Váci úti folyosón. A cég a jövőben az Árpád híd metrómegálló közelébe tervez egy 40 ezer négyzetméteres irodaprojektet, ugyanakkor a logisztika területén is vannak fejlesztései: az Airport City Logisztikai Park 2019 áprilisában átadott új big-box fejlesztésével 13 ezer négyzetméterrel bővült a vecsési komplexum.

Gulyás Ede

Tovább tisztult a portfólió

A CA Immo Hungary ügyvezető igazgatója 2009 óta. Kinevezése előtt leasing managerként dolgozott a cég magyarországi irodájánál 2001-től. Munkája során a CA Immo egyre nagyobb piaci részesedést szerzett a hazai irodapiacon, 2016-ban az év legnagyobb volumenű tranzakcióját bonyolították le a 70 400 négyzetméter területű Millennium Towers négy irodaépületének megvásárlásával, valamint megváltak a logisztikai ingatlanoktól, lakóingatlanoktól és kisebb értékű irodaépületektől, amelyek nem a cég számára kiemelt fontosságú városokban helyezkedtek el.

Gulyás Ede
CA Immo Hungary, ügyvezető igazgató
Gulyás Ede 2001-ben leasing managerként kezdett el dolgozni a CA Immonál, majd 2009-ben lett a cég ügyvezetője Magyarországon. A magyarországi iroda a bécsi székhelyû CA Immo csoporthoz tartozik, amel
Tovább
Gulyás Ede 2001-ben leasing managerként kezdett el dolgozni a CA Immonál, majd 2009-ben lett a cég ügyvezetője Magyarországon. A magyarországi iroda a bécsi székhelyû CA Immo csoporthoz tartozik, amel Tovább

A régió hat országában elsősorban irodaházak bérbeadásával, üzemeltetésével, fejlesztésével, valamint főként kereskedelmi ingatlanok portfóliójának a kezelésével foglalkozó CA Immo cégcsoport Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlanbefektető vállalata. Magyarországon 1999-től vannak jelen, portfóliójuk ma már leginkább nagy- és közepes méretű irodaházakból áll, ezek egyike a 2016-ban 175 millió euróért megvásárolt Millennium Towers. A cég 2017-ben megvásárolta, majd 2018-ban értékesítette az Infopark A épületét, 2019-ben pedig a portfóliótisztítás utolsó lépéseként az Indotek Groupnak értékesítette a 16 500 négyzetméteres győri Dunacenter bevásárlóközpontot. A teljes hazai portfóliójuk 218 ezer négyzetméternyi bérbe adható területet tesz ki.

Gyorgyevics Benedek

Gőzerővel, de kérdőjelekkel

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, jogász és ingatlanfejlesztő. A Körics Euroconsulting társalapítójaként projekt- és településfejlesztéssel foglalkozott 2005-ig, a következő 10 évben a DunaCity Budapest városrehabilitációs projektet vezette. Egy rövidebb kitérő után nevezték ki a Liget Budapest Projekt vezérigazgató-helyettesévé, majd vezérigazgatójává.

Gyorgyevics Benedek
Városliget Zrt., vezérigazgató
 Tovább

A Liget Budapest projekt keretében mintegy 300 milliárd forintból újul meg teljesen a közpark, illetve az intézmények. A 100 hektáros park felújításának első üteme 2018 októberében fejeződött be, ekkor nyitott újra a Szépművészeti Múzeum is. Idén tavaszra készült el az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), de szintén idei átadással valósulhat meg a Millennium Háza is. A projekt leglátványosabb elemei – a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria és az Állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park – a következő években fognak megvalósulni. A 2023-ra elkészülő Liget Budapest Projektben okos infokommunikációs eszközök állnak majd a látogatók rendelkezésére, a Smart Liget koncepció az energiatakarékos, fenntartható üzemeltetést teszi lehetővé.

Címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025