MNB: gyorsult a lakásárak növekedése - Mutatjuk a részletes számokat
Ingatlan

MNB: gyorsult a lakásárak növekedése - Mutatjuk a részletes számokat

Közzétette az MNB a 2023 negyedik negyedévre vonatkozó lakásárindexét, ami alapján a megelőző negyedévhez képes 0,7 százalékos csökkenés, év/év alapon pedig 5,8 százalékos növekedés történt az országos lakásárakban. Utóbbi érték a tavalyi második és harmadik negyedévinél is magasabb, vagyis - az alacsony bázis miatt - ismét erősödni látszik a lakásárak országos növekedése.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex alapján 2023 negyedik negyedévében 0,7 százalékkal csökkentek a lakásárak az előző negyedévi 0,3 százalékos emelkedést követően.

Az éves nominális növekedési ütem ugyanakkor az előző negyedévben megfigyelt 4,4 százalékról 5,8 százalékra gyorsult az alacsonyabb bázis miatt, reál értelemben pedig éves szinten 1,8 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

Így alakultak a számok az egyes településtípusokon

Az MNB lakásárindex friss értékei szerint a lakásárak éves növekedési üteme minden településtípuson gyorsult, ami a főváros kivételével a bázishatásnak volt köszönhető. A fővárosban 2023 negyedik negyedévében 2,0 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévi 2,3 százalékos csökkenés után. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban ezzel 3,4 százalékra gyorsult.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A vidéki városokban a megelőző negyedévi 1,2 százalékos drágulást követően a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, az éves lakásár-dinamika azonban 5,1 százalékról 5,7 százalékra emelkedett. A községekben a harmadik negyedévi 0,9 százalékos emelkedés után a negyedik negyedévben 1,3 százalékkal csökkentek a lakásárak, az előző év azonos időszakához képest pedig 7,5 százalékkal tartózkodtak magasabban.

Az MNB összefoglaló ábráján jól látszik, hogy éves szinten nézve 2023 harmadik és negyedik negyedévében is a községekben volt a legdinamikusabb az áremelkedés, míg Budapesten volt a legkisebb. A negyedik negyedévi dinamika ugyanakkor mindegyik településtípusnál erősödött, azaz 2023 utolsó negyedévében a korábbiakhoz képest valamivel nagyobb ütemben emelkedtek az árak.

mnb dinamika
A nominális MNB lakásárindexek éves és negyedéves növekedési üteme, Kép forrása: MNB

Mi történt a régiós városokban?

A negyedéves alapon stagnálást mutató Nyugat-Dunántúl kivételével minden vidéki régióban a városi lakásárak csökkenése volt megfigyelhető a negyedik negyedévben. Éves alapon viszont egy kivétellel mindegyik régióban áremelkedés következett be. A kivételt a közép-magyarországi régió városai jelentik, ahol 4,3 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, éves összevetésben pedig 0,7 százalékos árcsökkenés következett be. A dél-alföldi és közép-dunántúli régiók városaiban a megelőző negyedévhez képest rendre 3,0 és 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, az éves lakásár-dinamika pedig 3,0 és 4,1 százalékot ért el. Az észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli városokban 0,8-1,3 százalék között csökkentek a lakásárak a negyedik negyedév során, az éves lakásár-dinamika azonban rendre 8,0, 8,6 és 10,9 százalékra gyorsult.

varosi laksarak valtozasa
A városi lakások árváltozása 2022. IV. és 2023. IV. negyedév között (zárójelben a 2022. III. és 2023. III. negyedév közötti dinamika), Kép forrása: MNB

Hogy állunk reálértéken?

Végül érdemes reálértéken - az inflációval korrigálva - is megnézni a változásokat, ami alapján elmondható, hogy az elmúlt másfél év magas inflációjához képest mindegyik településtípusnál árcsökkenés volt tapasztalható. A valóságban ez - ahogy a fenti ábrákon látszik - nem jelentett tényleges árcsökkenést, mindössze azt mutatja, hogy a lakásárak emelkedése sokkal kisebb volt, mint az inflációs kosárban lévő termékeké. Bár évtizedes időtávon még így is magasak az árak, Budapesten a 2018-as, a városokban a 2021 eleji szinten mozognak.

Országos átlagárak terén az MNB árindexén lehetőségünk van még hosszabb időtávra visszamenni, ami nominális és reálértéken is egészen 1990-től elérhető. Ez alapján az utóbbi bő három évtizedben az alábbiak szerint alakultak az országos lakásárak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság, eu, európai unió, uniós források, uniós vizsgálat