Hol, mennyibe kerül most egy négyzetméter lakás? - Kijöttek a legfrissebb számok
Ingatlan

Hol, mennyibe kerül most egy négyzetméter lakás? - Kijöttek a legfrissebb számok

Az MNB után a KSH is közzétette 2023. IV. negyedévre vonatkozó frissített lakásárindexét, valamint adásvételekre vonatkozó számait. Ez alapján 2023-ban negyedével kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban, de az év folyamán lassuló ütemben visszaeső forgalom a IV. negyedévben már növekedésbe váltott. A teljes lakáspiac 2023. évi árszintje 5,8%-kal haladta meg az előző évit. A használt lakások éves szinten 5,0, az újak 11,5%-kal drágultak, mindkét érték elmaradt a korábbi évek gyorsabb ütemű áremelkedésétől. Az összevont lakáspiaci reálárindex a 2022. évi 6,8%-os emelkedés után 2023-ban 10%-kal alacsonyabb lett.

A lakáspiaci forgalom 2022. évi 14%-os csökkenése után 2023-ban további 25%-kal esett vissza a lakáseladások száma az egy évvel korábbi, hasonló feldolgozottság mellett megfigyelt adatokhoz képest. Bár az adatok beérkezése még nem zárult le, változatlan átfutási ütemet feltételezve a lakáseladások becsült számának visszaesése az I. negyedévben 41, a II. negyedévben 31, a III. negyedévben 15%-os volt. A lassuló ütemű csökkenés az év végére növekedésbe váltott: a IV. negyedévben az egy évvel korábbi alacsony bázishoz képest már 9,8%-kal több lakáseladást regisztrált a KSH, ez azonban a 2021. évi forgalomtól még 12%-kal elmaradt.

Mindenhol visszaesett a forgalom

A 2022-ben kezdődő lakáspiaci visszaesés a vármegyeszékhelyeket érintette a legsúlyosabban. 2023-ban éves szinten 31–34%-kal kevesebb lakást adtak el a kisebb településeken és Budapesten, míg a vármegyeszékhelyeken 42%-kal kevesebbet értékesítettek, mint 2021-ben.

Ugyanakkor a vizsgált kategóriák mindegyikében megállapítható, hogy 2023 vége felé haladva a lakáspiaci visszaesés mérséklődött, és 2021-hez képest még jelentős volt ugyan az elmaradás, 2022 IV. negyedévéhez viszonyítva már mutatkozott némi forgalombővülés. E tekintetben csak a községek jelentenek kivételt: ott is mérséklődött az elmaradás, az eladott lakások időarányosan beérkezett száma azonban még nem érte el az egy évvel korábbit.

2023 folyamán az új lakások piaca a használtakénál is nagyobb arányban esett vissza, az eladott új lakások száma nem érte el az egy évvel korábbi felét (44%). Az ismert adásvételeken belül az új lakások részesedése a megelőző évi 7,4%-ról 3,8%-ra mérséklődött.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Mi történt a lakásárakkal?

A teljes lakáspiac 2023. évi árszintje 5,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A használt lakások éves szinten 5,0, az újak 11,5%-kal drágultak, mindkét érték elmaradt a korábbi évek gyorsabb ütemű áremelkedésétől. Az összevont lakásárindex elérte a 2015. évi bázis 269%-át. A használt lakások 265, az újak 300%-kal voltak drágábbak, mint 2015-ben.

A használt lakások árának éven belüli, az előző időszakhoz viszonyított alakulását az I. negyedévi 3,8%-os emelkedés után lassulás, majd a IV. negyedévben enyhe árcsökkenés (−2,4%) jellemezte. Az új lakások ára a III. negyedévi átmeneti megtorpanás után újra lendületesebben emelkedett a IV. negyedévben (5,5%).

Az összevont lakáspiaci reálárindex a 2022. évi 6,8%-os emelkedés után 2023-ban 10,0%-kal csökkent. A használt lakások reálára 10,7, az újaké 5,2%-kal lett alacsonyabb egy év alatt. 2023 folyamán a reál-lakásárindex végig enyhe csökkenést mutatott, és az év végére 167%-ra esett vissza, ami a három évvel korábbi szintnek felel meg.

Íme a pontos számok

  • Egy használt lakás átlagos ára 28,7 millió, négyzetméterára 437 ezer forint volt 2023-ban. Az I–III. negyedévi 430 ezer forint körüli ingadozás után a fajlagos ár átlaga a IV. negyedévben 464 ezer forintra emelkedett.
  • Budapesten egy használt lakás átlagosan 50,3 millió forintba került, 1,5 millióval többe, mint egy évvel korábban. A lakások négyzetmétere 885 ezer forint volt, 4,9%-kal drágább, mint a megelőző évben. Ez az éves áremelkedés elmaradt a 2022. évi 22%-os drágulástól. A fővárosban a családi házak négyzetmétere éves összevetésben enyhén csökkent (−1,1%), míg a többlakásos épületekben 5,9%-kal emelkedtek az árak. A családi házak piaci pozíciójának romlásával párhuzamosan a főváros családi házas kerületeiben 2023 III–IV. negyedévében árcsökkenés mutatható ki, míg a nagyrészt többlakásos lakásállománnyal jellemezhető pesti belső és átmeneti kerületekben alig mozdultak el az árak az év eleji szintről.
  • A balatoni agglomerációban éves szinten 13%-kal nőtt a fajlagos lakásár 2023-ban. Az éves csúcsot jelentő II. negyedévi 738 ezer forintról a IV. negyedévre 683 ezerre esett vissza a használt balatoni lakások ára.
  • A budapesti agglomerációban a 2023. évi árszint mérsékelten, 2,3%-kal haladta meg a 2022. évit, és az év során folyamatosan csökkentek a lakásárak: az I. negyedévi 641 ezer forintról a IV. negyedévre 603 ezer forintra. A budapesti agglomerációban a családi házak négyzetméterára 2023-ban 2,6%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a többlakásos lakóházakban 5,3%-kal drágábban keltek el a lakások.
  • A Dunántúlon 2023-ban átlagosan 8,4%-kal került többe a lakások négyzetmétere. Az év során az árak lassan, de folyamatosan emelkedtek, ám a IV. negyedévben a panellakások ára már nem nőtt tovább, a családi házaké pedig számottevően csökkent. A társasházi lakások ára ugyanakkor az év utolsó negyedévében is tovább nőtt Dunántúl nagyrégióban.
  • Az ország keleti felén a 2023. évi lakásárak 4,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az év eleji emelkedés után az év végére mindegyik lakástípus ára csökkent.
  • Több vidéki nagyvárosban is megtorpant a lakásárak növekedése az év végére. Kivételt képez Debrecen, ahol a folyamatos áremelkedés hatására az árak már meghaladják a korábban legdrágábbnak számító Győrét. Miskolc lakáspiacának elmaradása az elmúlt két évben fokozódott, lakásárai egyre inkább elszakadnak a többi nagyvárosétól.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
építőipar, contech, építkezés