Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat
Ingatlan

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

Az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése 2024-re is alacsony befektetési forgalmat vetít előre, de ez nem csak nálunk van így. A régió többi országában is hasonló folyamatok zajlanak. A tavalyi befektetési forgalom a régió átlagában 54 százalékkal maradt el az előző év forgalmától, a legnagyobb mértékben (68 százalékkal) Lengyelországban és (63 százalékkal) Romániában csökkent a tranzakciós volumen. A legkisebb mértékű forgalomcsökkenés Csehországban (-24 százalék) és Bulgáriában (-25 százalék) volt megfigyelhető. A hagyományosan legnagyobb Lengyelország piacán tavaly mindössze annyi ingatlanbefektetés valósult meg, mint Magyarországon az egészségesebb, 2017-2019 közötti években.

Magyarországot az utóbbi két évben Szlovákia is megelőzte az ingatlanbefektetési volumen tekintetében.

A befektetési aktivitás részben a magas finanszírozási költségek miatt Magyarországon mindössze 600 millió eurót ért el tavaly, ami több mint egyharmados visszaesés a megelőző évhez képest. A volumen 36 százalékát irodaházak, 22 százalékát ipari-logisztikai ingatlanok, 19 százalékát szállodák, 13 százalékát fejlesztési telkek, 11 százalékát pedig kiskereskedelmi ingatlanok tették ki.

Az átlagos tranzakcióméret 18 millió euró volt magyarországon, ami 22 százalékkal alacsonyabb a 2022-es értéknél.

Tovább nőtt a magyar befektetők aránya

2023-ban a befektetési forgalom döntő része hazai befektetőkhöz kötődött, a nyilvános ingatlanalapok jelentős vásárlásokat hajtottak végre. A 2023-as befektetési forgalom 82 százalékát tették ki a magyar befektetők vásárlásai.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

A magyar befektetők közül a nyilvános nyíltvégű ingatlanalapok voltak a legaktívabbak, akik a teljes befektetési volumen több mint negyedéért (26%) feleltek, a zártkörű és külföldi ingatlanalapok részesedése összesen 22 százalékot tett ki, a magyar ingatlanbefektetők 17 százalék, míg a magánbefektetők aránya 14 százalék volt. A magyarok mellett Svédországból, Ausztriából, Kínából és az Egyesült Államokból is érkeztek befektetők, az ő együttes részarányuk 18 százalék volt.

Hogy állunk a hozamokkal?

A tavalyi évben tovább folytatódott a prémium hozamok emelkedése, egy év alatt Magyarországon az iroda- és az ipar-logisztika esetében is 75 bázisponttal mentek feljebb, míg a bevásárlóközpontoknál 25 bázispontos volt az emelkedés. A 2021-es mélypont óta viszont a fenti kategóriák hozamai rendre 150-150-50 bázispontot emelkedtek.

A 2008-as válság utáninál viszont most kisebbek a hozamemelkedések, akkor egy év alatt az irodapiacon 200 bázispontos, az ipar-logisztika szegmensben 225 bázispontos, a bevásárlóközpontok esetén pedig 150 bázispontos hozamemelkedés történt.

Ez a hozamemelkedés sem magyar sajátosság, 2023-ban a kelet-közép-európai régió összes országában emelkedtek a befektetési hozamok. Az elsőleges irodabefektetési hozamoknál ez átlagosan 70 bázispontot tett ki, a fővárosok közötti sorrend viszont nem változott.

A régióban továbbra is Prágában a legalacsonyabb, 5,5 százalék a prime irodahozam, míg a legmagasabb Szófiában, 7,75 százalék.

Az érettebb nyugat-európai irodapiacok (Amszterdam, Berlin, London, Párizs) 100–130 bázispontos hozamemelkedéseihez képest viszont a kelet-közép-európai régió fővárosaiban összességében kisebb (jellemzően 50–100 bázispontos) hozamnövekedés történt 2023-ban.

Nagyot zuhantak a tőkeértékek

A hozamok emelkedése az ingatlanértékek csökkenése irányába mutat, amit részben vagy egészben a bérleti díjak emelkedése tud ellensúlyozni. Úgy tűnik, ez a nyugat-európai fővárosokban kevésbé tudott megvalósulni, így ott az ingatlanok tőkeértéke nagyobb visszaesést szenvedett el, mint a kelet-közép-európai régióban. A kevés tranzakció ugyanakkor sok helyen nehezítette a valódi értékek meghatározását.

Az irodaértékekben a legnagyobb visszaesés a berlini piacon történt, ott 2022 második negyedévéhez képest 34 százalékos volt a visszaesés, míg a többi nyugat-európai fővárosban ez 28-31 százalék között alakult. A régióban a magyar és a lengyel piac hasonlóan teljesített, mindkettőben bő 20 százalékkal csökkentek a tőkeértékek, míg Csehországban és Szlovákiában ez mindössze 14-16 százalék volt.

A régió egyetlen kivétele Bukarest volt, ahol a prime hozam 50 bázispontos emelkedése mellett a prime irodabérleti díj közel 5 százalékkal emelkedett, és a tőkeérték is közel 4 százalékkal ment feljebb.

Jövőbeli kilátások

Bár a szakértők közül van, aki már a tavalyi második félévben úgy vélte, hogy a hazai kereskedelmiingatlan-piaci ciklus elérte mélypontját, a többség akkor a tőkeértékek további csökkenését vetítette előre. A pesszimista vélemények aránya a tavalyi harmadikról a negyedik negyedévre nézve csökkent, de a piaci szakemberek és ingatlantanácsadó cégek Európa-szerte még 2024-ben is a hozamok emelkedésére számítanak.

Egy a CBRE által néhány hónapja elvégzett felmérés azt vizsgálta, hogy mikorra térhet vissza a piaci aktivitás a kelet-közép-európai régióban a kamatemelések előtti szinthez. A válaszadó befektetők szerint ez inkább jövőre következhet be, meglehetősen kevesen vannak, akik már az idei második félévben elképzelhetőnek tartják az élénkülést, miközben a válaszadók több mint negyede csak 2026-ra látja ennek valószínűségét.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lakás családi ház