A koronavírus miatti gyógyszervásárlási pánik egyenlőtlenséget szül
KRTK blog

A koronavírus miatti gyógyszervásárlási pánik egyenlőtlenséget szül

Elek Péter, KRTK és Budapesti Corvinus Egyetem
|
Bíró Anikó, KRTK
Bő egy évvel ezelőtt tört be életünkbe a koronavírus-járvány. Emlékszünk a tavaly márciusban kialakult pánikvásárlási rohamra is, amely a gyógyszereket is érintette. Írásunkban bemutatjuk, hogy a gyógyszer-felvásárlási láz erősebb volt és hamarabb következett be a magasabb jövedelmű járásokban az alacsonyabb jövedelmű járásokhoz képest.
krtk blog

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

Bő egy évvel ezelőtt tört be a COVID-19 járvány Magyarországra. Az első eseteket 2020. március 4-én, az első halálesetet pedig március 16-án regisztrálták. Azonban a nemzetközileg növekvő esetszámok miatt már 2020 február végén erősen a köztudatba került a pandémia, amit a kormányzati kommunikáció és a koronavírussal kapcsolatos Google keresések intenzívvé válása is mutatott (1. ábra). Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már február 26-án azt nyilatkozta, hogy “… kicsi az esély, hogy el tudjuk kerülni a megbetegedéseket”.

Március 11-én a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, betiltotta a tömeges rendezvényeket, és elrendelte az egyetemek bezárását, majd pedig március 13-án a miniszterelnök bejelentette – március 16-ai hatállyal – a távoktatást az általános és középiskolákban is. Szintén március 16-án a külföldi utazók előtt – néhány kivétellel – lezárták a határokat és betiltották a nyilvános rendezvényeket. Március 28-án kijárási korlátozást vezettek be, a lakóhelyet csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehetett elhagyni. A korlátozásokat áprilistól kezdve fokozatosan enyhítették, majd 2020. június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet.

Társszerzőnkkel írt tanulmányunkban a járvány kitörésekor megfigyelhető gyógyszervásárlási láz időzítését, mértékét és jövedelemmel való összefüggését vizsgáltuk Magyarországon. Járási (a fővárosban kerületi) szintű havi és napi, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK) származó, részletes gyógyszerkategóriákra vonatkozó vásárlási adatokat használtunk, ezekhez a KSH TSTAR településstatisztikai adatbázisából hozzárendeltük a járások átlagos egy főre jutó adóköteles jövedelmét, és az így kapott adatokat elemeztük panelregressziós modellekkel.

Főbb eredményeink alapján a vásárolt gyógyszermennyiség (a terápiás napok számában [DOT – days of therapy] mérve) több mint 30%-kal nőtt 2020 márciusában, a lezárások bejelentésének hónapjában,

röviddel utána azonban visszatért a sokk előtti szintjére, a gyógyszertári látogatások gyakorisága pedig lecsökkent. A pánikvásárlási reakció lényegesen erősebb volt a gazdagabb járásokban.

Ezek a megállapítások szinte minden gyógyszerkategóriára érvényesek. Illusztrációként a 2. ábra bal panelje mutatja a vérnyomáscsökkentők egy lakosra jutó vásárolt mennyiségének havi alakulását 2017 januárja és 2020 júliusa között a járások gazdagabb illetve szegényebb 50%-ában. Látható, hogy „szokásos” időben a gazdagabb járásokban – lévén ott a lakosság egészségesebb – jóval kevesebb vérnyomáscsökkentő fogy, mint a szegényebb járásokban, ez a különbség azonban lényegében eltűnt 2020 márciusában, amikor a gazdagabb járásokban a szegényebbekhez képest még kiugróbb volt a fogyasztás. Az ábra jobb panelje pedig azt mutatja, hogy a vásárlók száma a mennyiségnél kevésbé emelkedett márciusban, utána viszont lényegesen erősebben esett vissza. A lezárások alatt jóval ritkábban mentek az emberek gyógyszertárba – főleg a gazdagabb járásokban, ahol a betegek jobban megengedhették maguknak a gyógyszerfelhalmozást.  

Végezetül, a 3. ábra mutatja a vérnyomáscsökkentők napi forgalmát 2020 első félévében a gazdagabb és a szegényebb járásokban, valamint a két forgalom – logaritmikus skálán számított – különbségét. Azon túl, hogy tisztán látszik a vásárlások megugrása a hónapok 12. napja környékén – amikor a nyugdíjakat és egyéb nyugdíjszerű juttatásokat folyósítják –, témánk szempontjából az az érdekes, hogy a gazdagabb járásokban a szegényebbekhez képest már február legvégén, az első komolyabb hírek hatására megugrottak a vásárlások, majd pedig március 13-16-án jött a kimagasló roham mindkét járástípusban.

Háromféle mechanizmus is okozhatja azt, hogy a gazdagabb járások lakói hamarabb és nagyobb mértékben vásárolták fel a gyógyszereket.

  • Egyrészt közvetlenül a magasabb jövedelem miatt ezt könnyebben megtehették;
  • másrészt jobban elérhetőek voltak számukra az egészségügyi szolgáltatók (tudjuk, hogy átlagosan közelebb van hozzájuk gyógyszertár és kevesebb a betöltetlen háziorvosi praxis);
  • harmadrészt pedig több információjuk volt a járványról (például mert nagyobb körükben az internet-hozzáféréssel rendelkezők aránya).

Bármelyik ok is legyen a háttérben, a gyógyszerek pánikfelvásárlása káros hatással lehet a szegényebb társadalmi csoportokra, mert egyes gyógyszerekből időszakosan hiány alakulhat ki, valamint ők kevésbé engedhetik meg maguknak a fertőzés szempontjából kockázatos gyógyszertári látogatások ritkítását.

Elek Péter a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem,

Bíró Anikó a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársa.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
tanuló iskolaelhagyó magányos magány egyedül