Prémium

CSOK-hoz lakásbiztosítás? Mit érdemes választani? (x)

PR cikk
Sokan elfelejtkeznek róla, hogy egy hitel felvételekor - legyen az akár államilag támogatott kölcsön - nem csak az induló költségekkel kell számolni, hiszen a futamidő alatt is bőven akad fizetnivaló. Az egyik ilyen tétel a lakásbiztosítás, amelynél szintén jelentős különbségeket találunk az ajánlatok között.

Felelős hitelfelvevő ma már nem csak az induló költségekkel számol egy jelzáloghitelnél, hanem gondol a futamidő alatt jelentkező extra terhekre is - állítják a Bank360 szakértői, akik azt vizsgálták, hogy a népszerű állami kölcsön, a CSOK felvételével milyen extra kiadásokra kell számítani.

A legtöbben az önerő miatt aggódnak, ami valóban jelentős kezdeti költség, főleg úgy, hogy a háromgyerekesek számára elérhető 15 millió forint mellé még nagy valószínűséggel kelleni fog további 10-20 millió forint, ha az ingatlanpiac helyzetét nézzük a fővárosban vagy más vidéki nagyvárosban. Ennek persze egy részét tudjuk fedezni a 10 millió forintos állami támogatásból, amely mellé a CSOK-hitelt vesszük fel, de ez valószínűleg így sem lesz elég és további milliókra lesz szükség.

Persze más költségek is megjelennek a hiteligénylés során, mint például a közjegyzői okiratba foglalás díja, az értékbecslés vagy a folyósítás díja, amelyek még CSOK-nál is előfordulhatnak, bár több banknál is akciósan elengedik egy ideje ezeket a költségeket a Bank360 vizsgálata szerint, ami jó hír, hiszen több százezer forintra is rúghatnak.

Kifejezetten megterhelő továbbá a vásárlással járó többi kiadás, mint például az ügyvédi díj, de leginkább a 4 százalékos vagyonszerzési illeték, amely szintén milliós tétel, bár szerencsére kérvényezhetjük, hogy részletfizetéssel egyenlítsük ki a restanciánkat az adóhatóság felé.

Nem csak a törlesztő marad

Az induló költségek után már sokan csak a törlesztőrészlettel számolnak, holott  - hívja fel a figyelmet a Bank360 - nem vehetünk fel lakáshitelt úgy, hogy ne lenne a fedezetként felajánlott ingatlanon lakásbiztosítás, a bankok számára ugyanis ez előírás. Választhatunk, hogy a bankon keresztül szerződünk a biztosítóval, vagy önállóan keressük meg a megfelelő biztosítást.  

A lakáshitellel járó kiadások eltörpülnek a fentiekhez képest, hiszen évi néhány ezer forintról van szó a legtöbb ingatlan esetében. Mégsem mehet el mellette szó nélkül az a család, ahol alaposan meg kell nézni, mit mire költenek. Szerencsére ezen a téren is könnyedén megtalálhatjuk a pénztárcánkhoz és helyzetünkhöz leginkább illő szolgáltatást.

A Bank360 összesítése szerint a bankok is többfajta biztosítási csomagot kínálnak változó árazással. Míg az alapcsomagokban a leggyakoribb káresetek ellen (természeti csapások, tűzkár, betörés stb.) védhetjük magunkat, addig a drágább biztosítások a ritkább események ellen is védenek (bizonyos üvegtípusok törése, ingóságok és vagyontárgyak védelme például), továbbá kényelmi szolgáltatásokat is tartalmaznak, mint az IT-biztonsági szolgáltatás vagy a smart biztonsági berendezések elhelyezése és kezelése.

De mennyit is fizetünk átlagosan? Elsőre nem egyszerű kiszámolni, hiszen csak az ingatlan vizsgálata után állapítanak meg biztosítási díjat a szolgáltatók. A Bank360 ugyanakkor megvizsgált néhány, magyar átlaghoz közelítő ingatlant: a szakportál számításai szerint jelenleg egy fővárosi, 2000-ben épült 60 négyzetméteres társasházi lakás nagyjából már évi 15 000 forintért biztosítható, míg egy vidéki, 80 négyzetméteres családiház szintén biztosítható évente 20 000 forint alatt.

Kelleni fog

Legyen szó tehát akár CSOK-hitelről, akár hagyományos lakáshitelről, egy lakásbiztosításra mindenképp szükség lesz. Szerencsére már a biztosítási ajánlatokat is ugyanúgy összehasonlíthatjuk, ahogy azt megszokhattuk a banki termékeknél is. Vegyük számításba a díjakat, keressük meg a számunkra legjobb ajánlatot és óvjuk ingatlanunkat egy megfelelően kiválasztott lakásbiztosítással!

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13