Prémium

Induljon 2020 hitelkiváltással, spórolj százezreket (x)

PR cikk
Idén is a hitelkiváltás lehet az egyik legjobb lépés, amit a meglévő kölcsönöddel tehetsz. Érdemes meglépni, akár hétszámjegyű is lehet a megspórolt összeg.

Nem csak lakáshiteleknél, személyi kölcsönöknél is igen gyakori, hogy régóta húzódó, egyre nagyobb terhet jelentő hitelt nyögünk magas kamattal, miközben a bankok egyre-másra jönnek ki az olcsóbbnál olcsóbb alternatívákkal. Aki évekkel korábban fix kamatozású hitelt vett fel kamatemelkedéstől tartva, rossz lóra tett: nekik nem csökkentek a kamatok, a törlesztőrészlet magas maradt. Érdemes például ilyen esetben hitelkiváltáson gondolkozni, hiszen lecserélhetjük a magas kamatozású hitelünket egy sokkal kedvezőbbre, így csökkentve havi terheinken: alacsonyabb lesz a törlesztő, vagy hamarabb fizethetjük vissza a tartozásainkat.

Nem érdemes teketóriázni

Számtalan oka lehet annak, hogy nem a legideálisabb kölcsönt vettük fel évekkel korábban: lehet, hogy sürgetett az idő és nem voltunk elég alaposak, így egy indokolatlanul drága hitelt választottunk ahelyett, hogy összehasonlítottuk volna a bankok ajánlatait egy kalkulátorral. Lehet, hogy rosszul választottunk futamidőt, és az alacsony törlesztőrészlet reményében nem az optimális hosszt választottuk, így még ma is fizetjük a kölcsönt, holott már sokkal kedvezőbbek lennének a lehetőségek.

Ha eldöntöttük, hogy csökkentenénk terheinken, 2020-ban is van rá lehetőség, és aki igazán nagyot akar spórolni, az meg is lépi a hitelkiváltást az új évtized elején. Hiszen, ahogy azt a Bank360 szakértői összegzik, egy új hitellel kiváltva a régit, akár százezreket is megspórolhatunk az alacsonyabb költségek, leginkább a csökkenő kamatok miatt.

A kamatok ugyanis az elmúlt 6 évben folyamatosan csökkentek, így egyre olcsóbbak és olcsóbbak lettek a hitelek. Aki 2013-ban adósodott el például egy személyi kölcsönnel, az átlagosan 24,93 százalékos kamaton tette ezt, míg most, 2019-ben 14,03 százalék volt ezen hitelek átlagkamata, a gyakorlatban pedig még ennél is sokkal kedvezőbb ajánlatokat foghatunk ki, egészen 7 százalék alatt is találni személyi kölcsön ajánlatokat 2019. decemberében.

Ha csak az átlagot nézzük egy 3 millió forintos hitel esetében ez 20 000 forintos különbséget jelent havonta a törlesztőrészletben 96 hónapos futamidőnél, összességében pedig több mint 2 millió forinttal kerülne kevesebbe a kölcsön csak azért, mert alacsonyabbak a kamatok. Ahogy arra a szakportál is rávilágít, az eltérés még nagyobb lehet, ha hosszabb futamidővel vettünk fel nagyobb összeget, és például régi fix kamatozású lakáshitelt váltanánk ki.

De mennyire nehéz meglépni?

A nagy kérdés persze az, hogyan érdemes nekivágni egy személyi kölcsön kiváltásának? Szerencsére a helyzet igen egyszerű, és ha követjük az alábbi lépéseket, nekünk sem lesz probléma egy jelentős spórolással indítani az évet:

  1. Vizsgáljuk meg, hogy jelenleg kínálnak-e a bankok kedvezőbb kamatozású kölcsönt a mi meglévő hitelünknél. Ehhez hasznos a Bank360 Személyi Kölcsön Kalkulátora, ahol néhány kattinttással összehasonlíthatjuk a legjobb kölcsönöket.
  2. Ha igen, érdemes a hitelkiváltásba belevágni!  Minél hosszabb idő van még hátra a futamidőből, annál inkább, hiszen így spórolhatunk a legtöbbet. Két lehetőségünk is van: vagy akkora hitelt veszünk fel, mint amekkorát még vissza kell fizetnünk, megegyező futamidővel, és így a törlesztő csökken, vagy rövidebb futamidővel vállalunk ugyanakkora havi terhet, így a hitelt fizetjük vissza gyorsabban.
  3. Nincs más dolgunk, mint az új hitel igényléséhez szükséges dokumentumokkal megkezdeni az igénylést. Ne feledjük. hogy a magasabb jövedelem és a számlanyitás kedvezőbb konstrukciót jelenthet, de tartsuk észben, hogy a bankszámlának lehetnek jelentős költségei.
  4. Ha pozitív a hitelbírálat és megkaptuk az új kölcsönt, törlesszük belőle elő a régit, így csak az új személyi hitel törlesztése marad. Az előtörlesztésnek díja van, erre is készüljünk fel és ahol lehet, használjuk ki az ingyenes visszafizetés lehetőségét.

Persze a hitelkiváltás is történhet kétféle módon, hiszen egyrészt visszafizethetjük a drága kölcsönt egy szabad felhasználású hitellel, de választhatunk erre a célra létrehozott hitelkiváltó hitelt is. Ebben az esetben szükségünk lesz egy meglévő hiteltartozást igazoló dokumentumra is az igénylés során a régi bankunktól, és az új hitelösszeget sem mi kapjuk meg, hanem a bank egyből kifizeti belőle a meglévő hitelt a költségek levonása után.

Mit érdemes kiváltani?

Gyakorlatilag bármely hitelünkkel megtehetjük, hogy időről időre kedvezőbb konstrukció után nézünk és lecseréljük. Nem csak lakáshiteleket és személyi kölcsönöket, de áruhiteleket és hitelkártya-tartozásokat is rendezhetünk hitelkiváltó hitellel, hogy egyenesbe hozzuk a pénzügyeinket.

Nem érdemes késlekedni, hiszen az így felszabadult összeget akár be is fektethetjük, az így gyarapodó megtakarításból pedig akár idő előtt le is zárhatjuk az új hitel visszafizetését, így elkerülve a hosszantartó kamatfizetést. Ha tehát komoly célként tűztük ki az újévre a spórolást, mindenképpen vizsgáljuk meg a hitelkiváltás lehetőségét, hiszen egyes esetekben százezreket takaríthatunk meg, ezt a pénzt befektetve pedig idő előtt visszafizethetjük az új hitelünket is.

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13