Prémium

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba (x)

Portfolio
A nyár végével a hazai fesztiválszezon nem ér véget, csak átalakul a rendezvények fókusza: az őszi hónapokban a gasztronómia veszi át a főszerepet ezen a piacon. A magyar borokról, sörökről, pálinkákról, illetve a hagyományos magyar ízekről szóló események rengeteg vendéget vonzanak, a legkiemelkedőbb hazai gasztro-fesztiváloknak pedig már nemzetközi rajongótábora van. Ezek közé tartozik például a szeptember 6-án induló Budapest Borfesztivál, ahol idén a Balaton, a helyi borok, gasztronómia és kultúra lesz a középpontban, több mint 20 balatoni borászat részvételével.
Míg nyáron leginkább a bulizásról és a koncertekről szólnak a fesztiválok, tavasszal, és főleg ősszel a gasztronómiáé a főszerep. Szeptemberben országszerte több tucat gasztro-fesztivált rendeznek, amelyek fókuszában leginkább a bor- a pálinka-, vagy a sörkultúra, és a hazai ízek állnak. Szeptemberben, a szüreti időszak környékén természetesen a boros rendezvények a legkeresettebbek, amelyek közül az egyik legfontosabb a Budapest Borfesztivál. A Budai Vár teraszain idén is több ezer bort lehet megkóstolni, a Balaton borai pedig kiemelt hangsúlyt kapnak ebben az évben.

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba
Fotó: Budapest Borfesztivál

Az ősz legnépszerűbb rendezvényei

A hazai fesztiválkínálat rohamosan bővül: évente mintegy 3 ezer körül alakul ezeknek a rendezvényeknek a száma Magyarországon. Kora tavasztól, de főleg a nyári hónapokban minden hétvégére jut valamilyen kulturális vagy gasztronómiai rendezvény, amire akár az ország másik végéről vagy külföldről is ellátogatnak az érdeklődők.

Felmérések szerint hazánkban a gasztronómiai vonalon a bor- és sörfesztiválok, a pálinkákra fókuszáló rendezvények, az édességfesztiválok, és a tradicionális magyar ételeket kínáló események (kolbászfesztivál, halfesztivál) a legnépszerűbbek.

A fesztiválok az országba irányuló turizmus 10-12%-át generálják a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, és évente 100 milliárd forint bevételhez juttatják a gazdaságot. Míg nyáron elsősorban a zenei-kulturális fesztiválokon van hangsúly, tavasszal és főleg - elsősorban az időjárás miatt korlátozottabb éjszakai működés miatt - a gasztronómiai rendezvények kerülnek előtérbe.

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba
Fotó: Budapest Borfesztivál

Mivel lehet megfogni a külföldieket?

Bár a magyar gasztronómia egyre elismertebb az európai színtéren, és a legjobb magyar éttermeknek egyre nagyobb nemzetközi rajongótábora van, arra még várni kell, hogy egy, a hazai ételek, italok bemutatását célzó rendezvényt tömegesen látogassanak külföldről.

Az itthoni közönség azonban kimondottan nyitott ezekre az eseményekre, a fővárosi rendezvények például óriási belső piaccal rendelkeznek. Egy, a Budai Várban megrendezett borfesztivál pedig kiemelt jelentőségű a budapesti programkínálatban, és sok - külföldi - turista is kedvet kap hozzá.

Évek óta az egyik legfontosabb rendezvény a piacon a Budapest Borfesztivál, amelyet idén 27. alkalommal szerveznek meg szeptember 6-9. között. A helyszín a megújuló Budai Vár, ahol a vendégek a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatják meg.

A 4 napos rendezvényre jó idő esetén közel 50 ezren látogatnak el, esős években ez a szám általában kevesebb, de még olyankor is 35 ezer fő keresi fel a fesztivált. A rendezvényen kiállító több mint 150 borászataz ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedi. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül, több mint 20 balatoni borászat részvételével. Az idei "Balaton MOST" program arra próbál rávilágítani, hogy a Balaton nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben rengeteg élményt tud nyújtani.

Magyar csúcsborok költöznek a Budai Várba
Fotó: Budapest Borfesztivál

Szakmai programok és fesztiválhangulat

A Budapesti Borfesztivált nemcsak azoknak ajánlják, akik szeretik bort, a jó zenét és a fesztiválhangulatot, hanem azoknak is, akik szeretnének megismerkedni a szakma rejtelmeivel, otthonosabban mozogni a borok világában. A Borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, mely idén szeptember 3-án, hétfőn lesz a MOM Kulturális Központban. A Borfesztivál "Balaton MOST" programjára építve a Boregyetem is a tó körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket. A fesztivál Pár Borpár játékos kóstolóprogramjai keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, melyek két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik.

A borászati programok mellett természetesen lesz zene: a művészek, előadók négy színpadon szórakoztatják majd a közönséget. Szintén a fesztivál mára elengedhetetlen programja a Szüreti Felvonulás és az azt követő népzenei és néptánc gála. Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül: jelen lesz a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food, és a gourmet különlegességek is, nem beszélve a prémium kávéról és a finom édességekről.

(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13