Világbotrány az élelmiszerpazarlás, de a változás a konyhánkban kezdődik
Podcast

Világbotrány az élelmiszerpazarlás, de a változás a konyhánkban kezdődik

Portfolio
Az élelmiszerpazarlás mára a világ egyik legégetőbb problémájává vált. Európában például évente nagyjából 60 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, ami egy főre vetítve nagyjából 132 kilogrammnyi pazarlást jelent. Mindez azért is különösen aggályos, mert jelenleg az Európai Unió területén 55 millió ember szenved az elégtelen táplálkozástól, sőt félő, hogy ez a szám az elmúlt időszakban tapasztalt társadalmi, gazdasági és éghajlati krízisek miatt csak még tovább nőhet. Hogy mi vezetett idáig és mire volna szükség a változáshoz, arról beszélt az Alapvetés podcast műsorában Lippai Laura, a Maradék nélkül program munkatársa és Perepelica Kirill, a Munch társalapítója.

Hogyha ételt dobunk ki, akkor nemcsak azt az adott tányér spagettit fogjuk a kukába dobni, hanem termőföldet, vizet, emberi erőt és időt, ez a probléma tehát rendkívül összetett

– mondta el az Alapvetés podcast műsorában Lippai Laura, a Maradék nélkül program munkatársa. Hozzátette: a felmérések során azt látják, hogy Magyarországon az elmúlt években 22 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás mértéke, mostanra viszont ez az ütem megtorpanni látszik.

KÖVESS MINKET

De vajon hogyan lehet elérni, hogy az emberek valóban változtassanak a fogyasztási és vásárlási szokásaikon? Lippai Laura és Perepelica Kirill szerint ebben rendkívül nagy szerepe van a szemléletformáló programoknak és a kreativitásnak,

de azzal is fontos tisztában lenni, hogy mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között.

Az Alapvetés podcast műsorában arról is szó esik, hogy az élelmiszerláncok számára az új digitális megoldások akár a készletkezelésben és az árazásban is segíthetnek, ami szintén segítheti az élelmiszerpazarlás csökkentését. Perepelica Kirill, a Munch társalapítójának meglátása szerint azonban legalább ilyen fontos a kellően szigorú szabályozás és az ösztönzőrendszerek meglétének kérdése.

Nem kell messzire menni: Romániában például meg van adva egy lista, hogy a kiskereskedelemben vagy a vendéglátásban milyen tevékenységek segítik adott esetben az élelmiszerpazarlás csökkentését és ezek közül legalább kettőt alkalmaznia kell a vállalkozónak. Ilyenekre lehet például gondolni, hogy tartós árengedményt adnak zárás előtt vagy adományozzák a megmaradt élelmiszert

– hangsúlyozta Perepelica Kirill.

Ugyanakkor a valódi változás a mindennapokban kezdődik – a vásárlási döntéseinkben, a tárolásban és a főzés során meghozott apró lépésekben. Ha ezekre jobban odafigyelünk, akkor a változás már otthon, a konyhánkban elkezdődhet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

További epizódok
Holdblog

Végre egy komoly grafikon

Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

KECSKEMÉT - Finanszírozás a gyakorlatban

KECSKEMÉT - Finanszírozás a gyakorlatban

2025. szeptember 22.

SOPRON - Finanszírozás a gyakorlatban

2025. szeptember 23.

Portfolio Property Investment Forum 2025

2025. szeptember 23.

MISKOLC - Finanszírozás a gyakorlatban

2025. szeptember 24.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Díjmentes előadás

Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!

A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod