Forgó kerekek helyett körforgásos pizza? Magyarország számára is példa lehet, ami a Fiat munkásnegyedével történt

Forgó kerekek helyett körforgásos pizza? Magyarország számára is példa lehet, ami a Fiat munkásnegyedével történt

Torino neve az elmúlt évszázadban összeforrt a Fiattal, melynek gyárát a város Mirafiori városrészében hozták létre. Az eredetileg királyi kertként használt terület déli részén a város alapításával együtt gyorsan létrejöttek a munkásnegyedek is, ahová elsősorban a szegényebb Dél-Olaszországból paraszti származású munkások érkeztek. Ahogy az 1990-es években elkezdett hanyatlani az ipar egész Észak-Olaszországban és így Torinóban is, ezeknek a városrészeknek az újragondolása kiemelt feladat lett.

Nem kímélte a magyar vállalkozásokat az idei év, de jövőre még több levegőhöz juthatnak

Nem kímélte a magyar vállalkozásokat az idei év, de jövőre még több levegőhöz juthatnak

Már nem a Covid, hanem a közelmúlt eseményei által indukált gazdasági nehézségek jelentik a hazai vállalkozások számára a legnagyobb kihívást. A megnövekedett energiaárakból származó többletkiadások menedzselése, valamint az infláció még azokat is újratervezésre késztette, akik piaci pozíciója stabilnak volt mondható. Az év végéhez közeledve aktuális, hogy megnézzük, hogy a kis- és középvállalkozások hogyan reagáltak ezekre a változásokra, és áttekintsük, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy megtarthassák a versenyképességüket és átvészeljék ezt az időszakot.

A Bodrog partján készülnek a csúcsminőségű ecetek, amik a legmenőbb éttermekbe is eljutnak

A Bodrog partján készülnek a csúcsminőségű ecetek, amik a legmenőbb éttermekbe is eljutnak

Négy év tervezés után indult el a Tokaji borvidék egyik központjában, Bodrogkeresztúron a Borecet Művek. A manufaktúra életében nagy nap volt a 2010. június 7-e: ekkor készült el ugyanis az első liter ecet. Az alapító házaspár, Képíró Anita és Formanek Ferenc vállalkozása pedig igazi gasztro-sikertörténetnek számít a borvidéken és Magyarországon egyaránt.

Még durvább élelmiszerárak jönnek Magyarországon – bejelzett a mutató

Még durvább élelmiszerárak jönnek Magyarországon – bejelzett a mutató

A mai műsor első részében arról volt szó, hogy Magyarországon lehet a legnagyobb probléma az inflációval az egész Európai Unióban. A helyzetet jól példázza, hogy sehol nem drágultak olyan tempóban a feldolgozatlan élelmiszerek egy év alatt, mint hazánkban, ami ráadásul a feldolgozott élelmiszerek piacán tovább fűtheti a pénzromlást. A témával kapcsolatban Madár István, a Portfolio vezető makroelezmője volt a Checklist vendége. Az adás második részében azzal foglalkoztunk, hogy csütörtök este nyilvánosságra hozták a hazai Michelin Guide-ban szereplő éttermek listáját, és ez az első év, hogy nemcsak budapesti éttermek kaptak csillagos minősítést. Az idei értékelésekről, valamint általánosságban a Michelin Guideról Jókuti Andrást, a Világevő blogot gondozó gasztrobloggert kérdeztük.

Az élelmiszerpazarlás ellen küzd az Etesd program

Az élelmiszerpazarlás ellen küzd az Etesd program

Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében folytat gasztro-edukációs programot az Etesd projekt, amely nem csupán fenntarthatóságra, hanem egyben hasznos ismeretekre is tanítja a gyerekeket és pótolhatatlan közösségi élményeket is biztosít számukra.

Mi lesz a magyar gasztronómiával, és mik a csúcséttermek 2022-ben? Molnár B. Tamást kérdeztük

Mi lesz a magyar gasztronómiával, és mik a csúcséttermek 2022-ben? Molnár B. Tamást kérdeztük

Extra adással jelentkezik a Portfolio Heti podcastje, amiben a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, Molnár B. Tamás volt a vendégünk, akivel a szektort érintő legfontosabb kérdéseket jártuk körül. Beszéltünk a Michelin-esélyekről, a legjobb vidéki és budapesti éttermekről, az umamiról és az elpusztíthatatlan hatalmas adagokról is.

A borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni

30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget.

Egyáltalán hogy lehet így még luxusgasztrót csinálni Magyarországon?

Egyáltalán hogy lehet így még luxusgasztrót csinálni Magyarországon?

Két év kihagyás után tér vissza a Gourmet Fesztivál Budapestre. Ezzel kapcsolatban a Portfolio Checklist vendége volt Nemes Richárd, a rendezvény főszervezője, aki az adásban - a rendezvény mellett - a high-end gasztronómia legnagyobb hazai kihívásairól is beszélt.

Nyugdíj: az MNB demográfiai fordulatot tart szükségesnek. Mit mond a nyugdíjguru?

Nyugdíj: az MNB demográfiai fordulatot tart szükségesnek. Mit mond a nyugdíjguru?

Délután 5 óra körül lesz meghallgatható a Checklist legújabb adása. A mai műsorban először az MNB új javaslatcsomagjának nyugdíjrendszert érintő módosításairól lesz szó. A csomag kitér a nyugdíjkorhatárra, a nyugdíjmegállapítási eljárásra és a nyugdíjbónuszra is, mindezekről Farkas András nyugdíjszakértőt fogjuk kérdezni. Ezután a két év kihagyás után tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Gourmet Fesztivál idei tematikájával, éttermeivel és sztárséfjeivel foglalkozunk. A fesztivál főszervezője a magyar gasztronómia kihívásairól és a fesztiválon árairól is beszél majd.

Vágtatnak az árak az éttermekben: mi most a legnagyobb baj a magyar vendéglátásban?

Vágtatnak az árak az éttermekben: mi most a legnagyobb baj a magyar vendéglátásban?

Véleménykörképet készített a Piqniq Budapest a hazai gasztronómia szereplőit leginkább foglalkoztató kihívásokról és problémákról. A kezdeményezés nem csak a vendéglátó szektor nehézségeire világít rá, hanem megoldási lehetőségeket is felvázol, továbbá a tudásmegosztást, valamint a szakmai párbeszéd elindítását jelöli ki legfontosabb célként.

Rengeteg embert rúgtak ki a német éttermek

Rengeteg embert rúgtak ki a német éttermek

Minden negyedik állás elveszett a német gasztronómiai ágazatban a válság előttihez képest, elsősorban az alacsony fizetési kategóriákban, és visszaesett az utánpótlásképzés is a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

Másfél év után újra kinyit a Gundel: új üzemeltetővel és új étlappal indulnak

Másfél év után újra kinyit a Gundel: új üzemeltetővel és új étlappal indulnak

Másfél évnyi kényszerpihenőt követően szerda reggel újra kinyit a Gundel Étterem. A több, mint 125 éves múltra visszatekintő, tradicionálisan a nemzetközileg is legismertebbnek számító budapesti étterem és kávéház komoly átalakuláson ment keresztül az elmúlt hónapokban. Ennek legfontosabb eleme, hogy új üzemeltetője lett, ezzel párhuzamosan átalakult a gasztronómiai és vendéglátási koncepció is.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.