Pörög a kampány, sorozatosan adják át az EU-s fejlesztéseket az állami vezetők
Uniós források

Pörög a kampány, sorozatosan adják át az EU-s fejlesztéseket az állami vezetők

Portfolio
|
MTI
Sűrű napokon van túl három miniszter is, hiszen az MTI-ben közzétett beszámolók szerint egymás után adták át vidéken a különböző uniós, vagy tisztán magyar költségvetésből finanszírozott fejlesztéseket, illetve hívták fel az ünnepségek résztvevőinek figyelmét, hogy milyen projektek indulnak el. Mindez persze a projektek előrehaladásával, illetve azok zárásával is összefügg, de a közelgő önkormányzati választásoknak is lehet ezekben az eseményekben szerepe.

Arról már külön cikkben beszámoltunk, hogy Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy jászberényi közlekedési projekt részleteinek csütörtöki ismertetésekor lényegében azt mondta: drasztikusan csökkenni fognak a 2020 utáni EU-s költségvetésben a közlekedésfejlesztésre fordítható források Magyarországon.

Számos egyéb uniós hátterű projektátadásról, illetve ünnepségről is megjelent hír az elmúlt napokban az MTI-n, és alábbi összeállításunkban ezekből szemezgettünk.

A továbbiakban is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címre az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos különféle közleményeket, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

Csütörtökön kukoricamalmot, pénteken gyógyszergyári üzemet adott át Varga Mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Karcagon egy kukoricamalmot adott át. A mintegy 1,8 milliárd forintból megépített élelmiszeripari beruházást a kormány 500 millió forinttal támogatta - tette hozzá. Az új üzem naponta 120 tonna kukorica feldolgozására alkalmas, a termékek egy részét exportra gyártják.     

Szatmári Zoltán, a Szatmári cégcsoport tulajdonosa az MTI beszámolója szerint azt mondta: 2015-ben vásárolták meg a telephelyet, 2016-ban pályáztak az új kukoricamalom megépítésére, a vidékfejlesztési uniós pályázatot 2017-ben megnyerték, és két év alatt elkészült el a malom határidőre. A beruházás 35 új munkahelyet teremt a két telephelyen, a régi és az új malom épületében. Termékeiket belföldön és külföldön egyaránt szeretnének értékesíteni - tájékoztatott.

Pénteken az Egis gyógyszergyár adott ki közleményt az MTI OS-en keresztül, amely szerint „új galenikus készítmények kutatása, fejlesztése, valamint a gyártásukat lehetővé tevő infrastruktúra kialakítása a célja az Egis és konzorciumi partnerei együttműködésében megvalósuló projektnek. Ennek keretében készült el a gyógyszergyár körmendi telephelyén az új, évi 20 millió egységnyi gyógyszerkészítmény előállítását lehetővé tevő modern üzem. Az 5 milliárd forint összköltségű, mintegy 950 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával megépült létesítményt Varga Mihály pénzügyminiszter adta át pénteken.”

Szijjártó Péter Tiszafüreden avatott

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még szerdán tartott beszédet Tiszafüreden, a megújuló belváros ünnepélyes alapkőletételén. A város 750 millió forint értékű uniós pályázati támogatást nyert el, amelynek köszönhetően teljesen megújul a belvárosa, jelentős infrastrukturális és városképjavító fejlesztések valósulnak meg az elkövetkező évben – vázolta a 186 millió forintból épülő új piaccsarnok ünnepélyes alapkőletételén.

A miniszter példaként említette az út- és csatornahálózat fejlesztését, azt, hogy az ország legnagyobb kerékpároscentruma Tiszafüreden van, valamint az ivóvízminőséget javító programot. A tudósítás szerint kiemelte: három fontos közintézmény energetikai korszerűsítése, fejlesztése történt meg; a Tisza-tó és Tiszafüred mára márkanév lett, a páratlan természeti szépség a legkedveltebb utazási központtá tette a várost és a Tisza-tavat.

Nagy István Gödöllőn avatott kolbászműhelyt

Nagy István agrárminiszter pénteken Gödöllőn részt vett a Pap Kolbászműhely átadó ünnepségén, amely cég 325 millió forintos beruházást hajtott végre, amiből több mint 103 millió forint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap fejlesztési támogatása a Széchenyi 2020 program keretében, és 14 új munkahely is létesült. Hozzátette, hogy a 280 tonna késztermék előállításából származó, a jövő évre tervezett 550 millió forintos árbevétel előrevetíti a Pap Kolbászműhely sikerét.

Nagy István elmondta, hogy a vidékfejlesztési programon belül meghirdetett mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázati felhívás forrásaiból eddig 598 kérelem részesült támogatásban, összesen 110 milliárd forint összegben, amelyből eddig a kifizetés mértéke meghaladta a 21 milliárd forintot.

Viski József Nemesvámoson adott át agrárlogisztikai központot és hűtőházat Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Veszprém megyei Nemesvámoson vett részt egy eseményen, amelyen agrárlogisztikai központot és hűtőházat adtak át. A beruházás 274 millió forintba került, amelyből 114 millió forint uniós Vidékfejlesztési Programbeli támogatás volt. A teljes pénzből finanszírozták a 830 négyzetméteres agrárlogisztikai központot, 50 millió forintból épült meg a 250 négyzetméteres hűtőház, a hozzá kapcsolódó vásártérrel és parkolóval, valamint 100 millió forintba került a 4,5 kilométer hosszú mezőgazdasági út, 10 millió forintból pedig traktort vásároltak.

Címlapkép forrása: MTI/Mészáros János

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
banyaszat