Varga Judit
Uniós források

Bréking: végleg letett a közigazgatási különbíróságok tervéről a kormány!

MTI
Portfolio
Míg az EP-választások után azt jelezte a kormány, hogy határozatlan időre félreteszi a közigazgatási különbíróságok felállításának tervét, addig ma azt jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy végleg letett erről a tervéről a kormány. Ezzel együtt azt is jelezte a tárcavezető, hogy egy most készülő törvénytervezet gyorsabbá és kiszámíthatóbbá teszi a közigazgatási bíráskodást.

Varga Judit az MTI-nek azt jelezte: komoly szakmai vitát követően a kormány úgy látja, hogy a bíróságot meg kell óvni a felesleges vitáktól, ezért megtartaná az egységes bírósági rendszert, nem lesz önálló közigazgatási bírósági szervezet. Az EP-választások utáni bejelentés lehetséges hátteréről ebben a cikkünkben írtunk:

Azóta a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztésével kapcsolatban folytatta Magyarországgal kapcsolatos vizsgálatait a "három bölcs", akikkel Orbán Viktor legutóbb az októberi EU-csúcs keretében tárgyalt Brüsszelben. Ezt követően jött a minap az a hír, hogy az Országos Bírósági Hivatal és az annak felügyelő testülete, az Országos Bírósági Tanács közötti konfliktus feloldására milyen utat választott a kormány, most pedig Varga Judit jelentette be a közigazgatási bíróságokról szóló kormánydöntést.

Ezek a döntések mind abba az irányba mutatnak, hogy a kormány igyekszik elérni a Fidesz EPP-tagságának megőrzését, illetve a Magyarországgal szemben továbbra is zajló uniós 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásban is igyekszik gyengíteni a kritikákat. Ezek mögött az lehet az egyik mozgatórugó, hogy formálódik a 2021-2027-es uniós költségvetés és abban egyre biztosabb, hogy a forráskifizetést összekötik a jogállamisági feltételrendszerrel, miközben eleve borúsak a kilátások a Magyarország által elérhető fejlesztési források terén.

Varga Judit mai jelzése szerint a most készülő törvénytervezet - minimális átalakítás mellett - a polgárok érdekeit jobban kiszolgálni képes jogorvoslati fórumrendszert alakít ki, a mostani szerteágazó közigazgatási jogorvoslati rendszer helyett. A tervezet egyértelműbb és világosabb kereteket ad, és egységesebbé teszi a bírói joggyakorlatot is. Hozzátette: a tervezetet az Országgyűlés őszi ülésszakán benyújtják a parlamentnek.

A részletekről szólva elmondta: tovább szélesedik azon ügyek köre, amelyek esetében a hatósági eljárás egyfokú lesz, és ezután közvetlenül bírósághoz lehet fordulni a sérelmezett közigazgatási határozat ellen. A közigazgatási bírósági felülvizsgálati rendszer pedig kétszintű lesz: első fokon a megyei törvényszéken lehet megtámadni a sérelmezett határozatokat, majd - a törvény által biztosított esetekben - ezután lehet a Kúriához fordulni jogorvoslatért - számolt be róla Varga Judit.

A miniszter közölte: a törvénytervezetben szerepel az is, hogy a bíróságok ítélkezésének egységesítése érdekében nemcsak a közigazgatási, hanem a büntető és a polgári ügyszakban is közvetlenül a Kúriához lehet majd fordulni, jogegységi eljárást kezdeményezni, ha egy jogkérdésben valamely bíróság eltér a Kúria döntésétől.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavirus
Kanári-szigetek
India
Szkopja
Egyetlen fősre csökkenhet Boris Johnson többsége a brit parlamentben
Kiváló minősítést kapott az Opus
Bank of England
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Orban Viktor MR1 Kossuth Radio interu2005