Uniós források

A magyarok fele szeretne mélyebb EU-integrációt

Portfolio
A magyarok 51 százaléka támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, de ennek kiteljesedett formáját, az Európai Egyesült Államok koncepcióját csak a társadalom nagyjából ötöde támogatná - derült ki a 24.hu megrendelésére a Závecz Research által áprilisban készített reprezentatív felmérésből.
A felmérés néhány főbb eredményei:
  • A magyaroknak csak a fele, 51%-a, támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, azaz a közös döntéshozatal kiterjesztését újabb területekre. A megkérdezettek 42 százaléka ezzel szemben a jelenleginél lazább együttműködést és szélesebb tagállami döntési jogköröket szeretne, míg 7 százalék nem tudott vagy akart válaszolni.
  • A pártkötődés alapján jelentős az ellentét, mert míg az ellenzéki szavazók 69%-a támogatná a mélyebb integrációt, addig a kormánypárt szimpatizánsainak csak 41%-a nyilatkozott ugyanígy.
  • Életkor alapján az integráció elmélyítésével kapcsolatban a fiatalok és a budapestiek a leglelkesebbek: a 18 és 29 év közöttiek 57 százaléka pártolja a szorosabb európai együttműködést, míg a fővárosban élőknek a 62 százaléka.
  • Az integráció kiteljesedettebb formájáról, az Európai Egyesült Államok gondolatáról, csak a magyarok 43 százaléka hallott. A legnagyobb arányban a felsőfokú végzettségűek (61%) mellett a 60 évesnél idősebbek (57%) hallottak erről, a többi korosztálynak alig több mint a harmada tájékozott a kérdésben.
  • Azok között, akik hallottak erről a koncepcióról, többen vannak azok, akik nem örülnének egy Európában létrejövő szövetségi államnak (49:40 az arány az ellenzők javára), de nagyon jelentősek az eltérések a különböző társadalmi csoportok között. A kormánypárti szavazóknak mindössze a 13 százaléka támogatja az elgondolást, míg a javaslatot ismerő ellenzéki szimpatizánsoknál 72 százalék ez az arány.
  • Földrajzilag is jelentős a megosztottság: míg a budapestiek 45, a városiak 50 százaléka nyilatkozott kedvezően a koncepcióról (45, illetve 41 százalékuk pedig elutasítóan), addig a falusiaknak csak a 22 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, 61 százaléka ellenzi.


Egy másik minapi felmérés azt hozta ki, hogy a magyarok jelentős része azt szeretné, ha az EU-pénzek elosztását egy a magyar kormánytól független uniós szerv végezhetné el, ami azt is jelenti, hogy a közvetlenül Brüsszelben elosztott, de Magyarországon hasznosuló pénzeket támogatja jobban a magyar lakosság, ami áttételesen szintén felfogható az integráció mélyítése felé teendő lépésnek:

Mi az az Európai Egyesült Államok? Az Európai Egyesült Államok támogatói azt javasolják, hogy az EU-t alkotó 28 (britek nélkül 27) tagállam még szorosabban működjön együtt a meglévő területeken, illetve új területeken is, így közelítsen a közösség berendezkedése a szövetségi (föderatív) állam felé. Az elképzelések szerint az Európai Egyesült Államoknak lehetne például közvetlenül választott elnöke, az Európai Bizottság helyett valódi kormánya, az Európai Tanács helyett szenátusa, és egy a mostaninál erősebb hatáskörökkel rendelkező parlamentje. Az európai integráció pedig kiterjedne olyan területekre is, amelyeken az EU-nak jelenleg nincsenek vagy csak minimálisak a hatáskörei, mint például a közös védelem, a szociálpolitika és az adópolitika.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar