Összeomlott a magyar utasbiztosítási piac, amúgy jól vannak a biztosítók
Üzlet

Összeomlott a magyar utasbiztosítási piac, amúgy jól vannak a biztosítók

Portfolio
Válságállónak bizonyult a magyar biztosítási szektor a koronavírus-járvány első teljes negyedévének adatai alapján – értékelték az MNB friss, általunk szerdán bemutatott statisztikáit a Magyar Biztosítók Szövetsége mai sajtótájékoztatóján. Az utasbiztosítások díjbevétele azonban a negyedére esett, és nagyon nehéznek ígérkezik a teljes szektor számára az idei év, örülhet a piac, ha stagnálni fognak a díjbevételek. Idén tömegrendezvények nélkül rendezik meg a MABISZ kezdeményezésére néhány éve elindult Biztonság hetét.

Válságállónak bizonyultak a magyar biztosítók az MNB első féléves adatai alapján: a rendszeres díjfizetések és a törlések azt mutatják, hogy nem nyúltak biztosításaikhoz a háztartások, a szerződések életben tartására szinte minden biztosító bevezetett valamilyen eszközt. Az új szerzések is azt mutatják, hogy jól teljesített a piac a hibrid értékesítési technikák (pl. videós tanácsadás) megjelenése ellenére is, ezek a megoldások elsőre sikeresnek bizonyultak – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) a hibrid módon (online és offline) megrendezett sajtótájékozatón.

Az év első felének egészét tekintve egyébként a szektor 3,6%-ot emelkedett, az élet üzletágak 0,6%-kal, a nem-élet üzletágak 6,0%-kal bővültek.

A válságállóság alól persze kivételt képeznek az utasbiztosítások, amelyek díjbevétele 75%-kal, 3,5 milliárd forintról 750 millió forintra csökkent a második negyedévben.

Kérdésre válaszolva Pandurics Anett elmondta: a recessziós környezet mindazonáltal a teljes piacra negatívan hat, így a MABISZ elnöke örülni fog, ha az idei év összességében stagnálást hoz a díjbevételek területén. A biztosításkötés nagyon sok esetben személyes kontaktust igényel, ennek hiánya természetesen negatívan hat a piacra.

Az óvatossági motívumok azonban tartalékképzésre ösztönzik a lakosságot, ami pozitív hatást jelenthet.

Az idei év a pandémia mellett egy viharos év, legalább 5 éve nem volt ilyen erősen viharos éve a biztosítóknak, ami nem a darabszámban, hanem a volumenben érződik. A második negyedéves kárstatisztikák pedig a kötelező biztosítások esetében téves következtetésre adhatnak okot. Az első hullám után lecsökkent az autóhasználat, a nyári hónapokban viszont ismét emelkedett a kárgyakoriság. Korai még pezsgőt bontaniuk a biztosítóknak a kárráfordítások kapcsán.

A Portfolio kérdésére a sajtótájékoztatón elmondták: az egészség- és betegségbiztosítások díjbevétele az MNB statisztikái szerint visszaesett a második negyedévben, ez a feltételezésük szerint elsősorban az utasbiztosítások egészségbiztosítási fedezetének tudható be.

bizt3

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások (MFO) kapcsán kérdésünkre elmondták: eddig egy biztosító jelent csak meg a termékével (az Union Biztosító volt ez – a szerk.), azonban

egy sor biztosító dolgozik azon, hogy mielőbb előálljon az MNB minősítésének megfelelő konstrukciójával. A járványhelyzetre adott biztosítói intézkedések sok erőforrást elvontak, a csúszás részben ezzel magyarázható.

Több mint 300 ezren töltötték már le az E-kárbejelentőt, a MABISZ gépjárműkárok bejelentésére szolgáló applikációját, ebből idén eddig 52 ezren. Összesen eddig 12 ezren használták már a kárbejelentés során – mondta el Mészáros László, a MABISZ informatikai főosztályvezetője. A pandémiás helyzetben az applokációra nagy szükség van – tette hozzá. A káresemények darabszáma a nyári hónapokban megugrott, szeptember elején pedig különösen sok bejelentés érkezett. Az applikációt folyamatosan fejlesztik, több újdonsággal is bővült, most már például a káresemény szituációját sem szükséges saját szavakkal leírni, egy legördülő listából ki lehet választani.

Az elmúlt években 50-60 ezer gyerek vett részt a Biztonság hete rendezvényein, idén a járványhelyzet miatt tömegrendezvények nélkül, online tartják meg a MABISZ kezdeményezésére, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságágával közösen, negyedik alkalommal megszervezett eseménysorozatot – ismertették az eseményen.

A sajtótájékoztatón bemutatták József-Polonyi Gábor Biztosítás és adózás című könyvét is, amelynek Pandurics Anett szerint minden biztosítási szakember polcán ott van a helye, ismeretterjesztő jellegű a könyv, időtállósága pedig annak is köszönhető, hogy inkább szól biztosításról, mint a gyorsan változó adózásról.  

Megjelent a MABISZ idei évkönyve is, amely a biztosítási szektor tavalyi rekordévét mutatja be, biztosítónként is bemutatva a számokat.

Címlapkép: Getty Images

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
Csárt