Ha most nem lépünk, később még komolyabb ára lesz a zöld átállásnak
Üzlet

Ha most nem lépünk, később még komolyabb ára lesz a zöld átállásnak

Portfolio
Elképesztő összegekre van szükség a zöld átállás megvalósítására, amit a gazdaság csak áldozatok árán, átcsoportosítással fog tudni megteremteni. Most még ugyan a költségoldalt terhelik a zöld projektek, a zöld vállalati működés, de később még ennél is komolyabb ára lesz annak, ha egy vállalat nem tud a fenntarthatóságnak megfelelően működni. Milyen átalakulást hoz a klímaváltozás a pénzügyi piacokon? Milyen új kockázatokat kell beárazni? Milyen banki hitelkihelyezési stratégiákra készülhetünk? Mit nyernek a bankok, és mit a vállalatok, ha minden elérhető forrást a zöldítésre fordítanak? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a szakértők a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján.

"Milyen mértékben felel meg vállalkozása az egyre erősödő fenntarthatósági elvárásoknak?" Tette fel a közönségnek a kérdését Schmidt Ákos, a Credit Management Group ügyvezető igazgatója. A jelenlévők úgy tűnik, az átlagosnál jobbnak értékelik a saját cégüket, de vajon általában a hazai vállalatok mennyire felkészültek az ESG témájában?

Az ING négy fő területen közelíti meg a környezethez való viszonyulást. Első a saját működés, az irodák víz, energia és hulladékfelhasználása, valamint az, hogy kevesebbet utazunk. Második a finanszírozáson keresztül, több mint 40 országba hitelezünk. Próbáljuk a hitelportfóliónkat ilyen szempontból mérni. Harmadik a partnerség az ügyfelekkel, segítve őket olyan szolgáltatásokkal, amik az zöld átalakulásukat segítik. Negyedik pedig a környezeti kockázatok megfelelő kezelése - mondta el Bodor Tibor, az ING Bank vezérigazgatója.

A klímakockázat során nagyban befolyásolja a vállalatok működését a fizikai – extrém időjárásból adódó – kockázat. Például az áradások okozta termeléskiesés, fizikai rongálások a gyárakban, termelőegységekben vagy szárazság. Ennek elkerülése érdekében a gazdaság zöldítésével és CO2-kibocsátással kapcsolatos projektekbe kell fektetünk, jóllehet ennek ára van - hangsúlyozta Janosik Réka, Executive Director in Quantitative Research, Head of Budapest Climate Risk Center, MSCI.

Egy Párizsi Egyezményhez való igazodásunk van, ami a maximum 2 Celsius fokos felmelegedés alatti szint. A fő területeink: ingatlan, jármű, energia és agrárium, kisebb mértékben cementipar és acélipar. A K&H fenntarthatósági index a 300 millió feletti árbevételű cégeket vizsgálja, a nagyvállalatok előrébb tartanak ebben, a KKV-knál is volt egy felkapottsága a fenntarthatóságnak, de ezt a háború megakasztotta. A jövőben a nagyvállalatok húzhatják magukkal a kicsiket is a vásárlók vagy a finanszírozás által - emelte ki Suba Levente, a K&H Csoport Fenntarthatósági Program vezetője.

Az OTP-t nézve Magyarország keleti részében hatalmas aszállyal szembesültünk, de a cégcsoportot a szlovéniai áradások is befolyásolták. Ezekre a gazdaságnak a jövőben sokkal jobban fel kell készülnie. Az előző gondolatok mellett a megújuló energia kérdése is kiemelten fontos. 2020 januárjától egy zöld programigazgatóság alakult az OTP-nél, segítve kialakítani a megfelelő keretrendszereket, de létrehoztunk egy ESG bizottságot is, melyben mindhárom szeletet egységes fontossággal kell kezelni - hívta fel a figyelmet Szabó István, az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde