A cég, ami nélkül elképzelhetetlen a zöld átállás Magyarországon
Üzlet

A cég, ami nélkül elképzelhetetlen a zöld átállás Magyarországon

Portfolio
A hazai energetikai fenntarthatósági transzformáció nem elképzelhető a legnagyobb energetikai cégek nélkül. Hogy mit jelent ez az MVM csoport szempontjából, mik a tulajdonosi elvárások és hogyan alkalmazkodik a cégcsoport az iparági szabályozásokhoz, arról a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján Fazekas László, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese beszélt. Magyarország megújult Zöld Kötvény Keretprogramját pedig Bebes András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Stratégiai és elemzési főosztályának főosztályvezetője ismertette.

Az ország legnagyobb vállalatenergetikai cégcsoportjaként az MVM a tervezéstől kezdve az átvitelen át a nagy- és kiskereskedelemig mindenhol jelen van, a földgázkereskedelemben pedig jelentős a regionális érdekeltsége, főként Csehországban. A hazai energetikai fenntarthatósági transzformáció tehát nem elképzelhető az MVM nélkül, a nemzeti klímastratégia fontos eleme a cégcsoport.

"2022-ben meghatároztuk az MVM keretrendszerét, ami a tulajdonosi elvárások tekintetében a megújuló erőforrásokat részesíti előnyben a lignit szerepének csökkentése mellett, mindezt a zöld átmenet részeként, az iparági szabályozásokat figyelve. A finanszírozói elvásárok egyre szigorodnak, amihez nekünk is igazodni kell, miközben van egy társadalmi környezettudatosság is." - emelte ki Fazekas László. A keretrendszer 4 pillérre épül:

  • dekarbonizáció: a nettó karbonsemlegességet 2050-re tűztük ki, illetve az ÜHG kibocsátás 40 százalékos csökkentését 2030-ig.
  • erőforrásmegőrzés: fő eleme a hulladákkezelés, a digitalizáció és az energiahatékonyság
  • társadalmi felelősség és szolidaritás: munkavállalói elégedettség, munkabiztonság és egészségvédelem
  • vállalatirányítás: helyi kezdeményezések támogatása, felelős beszerzés

Az MVM elkötelezte magát a Scope 1 és 2 kibocsátáscsökkentés mellett, ez a 2020-ashoz képest 35 százalékos, a 2025-ös célhoz képest további 25 százalékos csökkentést jelent. A cél a karbonsemleges termelőkapacitások arányának 65 százalékos elérése 2030-ra, ami az alábbi célok megvalósításával lesz lehetséges:

  • Tiszta energiatermelés: a cég áramtermelésének 83 százaléka már karbonsemleges
  • Szén kivezetése: a bevétel kevesebb mint 2 százaléka származik szénalapú erőművekből, de 2030-ig a cél, hogy ez 0 százalékra csökkenjen
  • Fenntartható beruházások: cél, hogy a beruházások 60 százaléka taxonómiához illeszkedő legyen 2030-ig
  • Erőforrások megőrzése: madárvédelmi programok, vízvédelmi és vízmegőrzési programok, a környezetmegőrzési szempontok előtérbe helyezése, ökológiai területhelyreállítás
fazekas lászló mvm sustainable world 2023
Kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Finanszírozás

"Itt a zöldkötvénykibocsátás a legfontosabb szempont, 2021-ben, kilépve a tőkepiacra forintban és euróban is bocsátott ki kötvényt az MVM csoport, melyekkel fenntarthatósági célú projekteket finanszírozunk, ami segíti azokat a befektetőket, akik zöldebb célok iránt érdeklődnek. Az MVM emellett idén júniusban végrehajtotta első nemzetközi zöldkötvénykibocsátását, 750 millió dollár forrást gyűjtve, 2,4 szeres túljegyzés mellett. A 7,66 százalékos hozam az amerikai kötvényhozamoknál és a magyarnál is magasabb. A dollárban megérkezett forrást végül euróra váltottuk, az így elért hozam 6,39 százalék lett." - hangsúlyozta Fazekas László.

Jövőbeli tervek

A fenntarthatósághoz kötött konstrukció lesz a finanszírozásban a jövő, ezt általános vállalatfinanszírozási célra is igénybe lehet venni, de a kibocsátásértékek nem teljesülése súlyos következményekkel jár. Ez a jelenlegi keretrendszernél szigorúbb keretrendszert jelent, de akkor is ebbe az irányba kell haladni.

Magyarország megújult Zöld Kötvény Keretprogramja

Magyarország megújult zöldkötvény keretprogramját mutatta be Bebes András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Stratégiai és elemzési főosztályának főosztályvezetője. A szakértő kiemelte, hogy Magyarország 2020. május 26-án jelentette meg az első zöldkötvény keretprogramját, aminek célja a különböző klímacélok elérése érdekében a központi költségvetés zöld kiadásainak teljes vagy részleges finanszírozása vagy refinanszírozása. Mindez hatékony forrásbevonást jelent a hazai és nemzetközi klímacélok elérése érdekében, de fontos a befektetői bázis diverzifikálása, valamint a nemzetközi piaci jelenlét biztosítása és erősítése.

bebes andrás sustainable world konfrencia
Kép forrása: Portfolio/Stiller Ákos

2020-2023 között közel 1750 milliárd forintnyi finanszírozást bocsátott ki a magyar állam négyféle devizában, melyek között az euró, forint, japán jen és kínai jüan is szerepelt.

A keretprogramot azért kellett megújítani, mert a nemzetközi irányelvek is frissültek, szigorodtak a befektetői elvásárok, megjelent az EU Taxonómia és a Climate Delegated Act, valamint újabb, környezetvédelmet támogató programok jelentek meg.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tiktok