MSCI: három dolog mutatja, ki lesz a legnagyobb nyertese az AI-forradalomnak

MSCI: három dolog mutatja, ki lesz a legnagyobb nyertese az AI-forradalomnak

A mesterséges intelligenciának három fő pillérét lehet kiemelni a pénzügyi szektorban, de az már most látszik, hogy a generatív AI nagy nyertese ez a szektor lesz. A Portfolio Future of Finance 2023 konferenciáján Agod Attila, az MSCI AI-kutatási részlegének vezetője kiemelte: az, hogy egy természetes nyelvi interfészen lehet már a mesterséges intelligenciával beszélgetni, teljesen kinyitja az ember és a gép kapcsolatát.

Ha most nem lépünk, később még komolyabb ára lesz a zöld átállásnak

Ha most nem lépünk, később még komolyabb ára lesz a zöld átállásnak

Elképesztő összegekre van szükség a zöld átállás megvalósítására, amit a gazdaság csak áldozatok árán, átcsoportosítással fog tudni megteremteni. Most még ugyan a költségoldalt terhelik a zöld projektek, a zöld vállalati működés, de később még ennél is komolyabb ára lesz annak, ha egy vállalat nem tud a fenntarthatóságnak megfelelően működni. Milyen átalakulást hoz a klímaváltozás a pénzügyi piacokon? Milyen új kockázatokat kell beárazni? Milyen banki hitelkihelyezési stratégiákra készülhetünk? Mit nyernek a bankok, és mit a vállalatok, ha minden elérhető forrást a zöldítésre fordítanak? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a szakértők a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján.

Új szabályokat jelentett be az EU az ESG-minősítésekre

Új szabályokat jelentett be az EU az ESG-minősítésekre

Az Európai Unió új javaslatcsomagot dolgozott ki az ESG-minősítési iparág átalakítására az átláthatóság növelése érdekében. Az új szabályok előírják, hogy az ESG minősítéseket nyújtó szolgáltatóknak közzé kell tenniük módszertanaikat, és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság fogja szabályozni őket - írja a Reuters.

Magas kockázat, magas hozam - Ez lehet az év befektetése?

Magas kockázat, magas hozam - Ez lehet az év befektetése?

Remekül indult az év a világ tőzsdéin, és ez hatványozottan igaz a keleti piacok tekintetében: a szigorú kínai zéró-covid politika fokozatos elhagyása és a technológiai szektornál végbemenő szabályozói lazulás egy olyan környezetet teremtett, amiben valósággal szárnyalni tudtak az iránymutató indexek, különös tekintettel a kínai piacra. Egyre optimistábbak az elemzők és a Wall Street-i brókerek a rövid és a hosszabb távú kilátások tekintetében is, de azért bőven akad félnivaló a befektetők számára.

Estek az amerikai tőzsdék a szerdai Fed-döntés előtt, de évtizedek óta nem zárt ilyen jó hónapot a Dow Jones

Estek az amerikai tőzsdék a szerdai Fed-döntés előtt, de évtizedek óta nem zárt ilyen jó hónapot a Dow Jones

Kedvezőtlen makroadatok érkeztek Ázsiából, így a távol-keleti tőzsdék jelentős része csökkent a hétfői kereskedésben. Az európai tőzsdéken viszont mérsékelten pozitív volt a hangulat, aztán Amerikában az elmúlt két hét jelentős emelkedése után óvatossági pozíciózárások miatt mérsékelten csökkentek az indexek: a befektetők a szerdai Fed kamatdöntés és üzenet előtt a profit egy részét igyekezhetnek zsebre tenni. Magyarországon hétfőn és kedden is kereskedési szünnap van.

Szereti a befektetés- és hitelminősítők részvényeit a piac

A befektetés- és hitelminősítők nagyon jó eredményeket mutatnak jó pár negyedév óta és csendesen, de komoly emelkedés mellett vitorláznak a trend oldalvízén. A szektorukkal együtt az utóbbi hetekben már komoly felülteljesítőkké váltak, és jó pár esetben nagy intézményi vételeket is egyre gyakrabban látni a piacukon. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy a piaci kereslet és kínálat mit árul el a következő hónapok kilátásairól.

Futótűzként terjed a fenntarthatóság a magyar cégeknél, de lenne még élet a zöld kötvényen túl is

Futótűzként terjed a fenntarthatóság a magyar cégeknél, de lenne még élet a zöld kötvényen túl is

Egyre több vállalat fektet nagy hangsúlyt a fenntarthatósági és ESG-szempontok beépítésébe a mindennapi működésbe, a Portfolio Sustainable World 2021 konferencián megszólaló szakértők szerint finanszírozási oldalról sokkal jobb feltételekhez jutnak azok a cégek, amelyek beépítik szemléletükbe a zöld iránt. Csakhogy a környezeti szempont mellett vannak egyéb terültek, ahol ég gyerekcipőben járunk: itthon például van már több zöld kötvény kibocsátás, de social bondokról vajmi keveset hallani.

Ajtóstul tör rá az ESG az ingatlanpiacra

Ajtóstul tör rá az ESG az ingatlanpiacra

A nagyobb energiahatékonysággal és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással működő épületek kerültek a középpontba az elmúlt években. Az új fejlesztéseknél már nem elég egy hangzatos épületminősítés, hiszen akár egy fejlesztőről, egy befektetőről, vagy az épület használójáról van szó, az adott vállalatnak komolyan számba kell vennie a nettó zéró kibocsátást támogató stratégiákra való átállási kockázatát. Will Robson, az MSCI ügyvezető igazgatója és az ingatlanpiaci megoldások kutatásának globális vezetője a Property Forumnak beszélt az ESG mutatók értékeléséről a kereskedelmi ingatlanok esetében, valamint azoknak növekvő szerepéről a szervezeti kockázatkezelésében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen lépéssel magára haragította Oroszország a világ egyik legerősebb katonai hatalmát: fontos szövetségest nyerhet Ukrajna
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.