Egyre több a közvetlenül lehívható EU-s forrás a zöld projektekre
Gazdaság

Egyre több a közvetlenül lehívható EU-s forrás a zöld projektekre

Portfolio
Hatalmas, több mint 400 milliárd eurónyi forrás áll rendelkezésre a fenntarthatósági célok elérésére az EU 7 éves költségvetési ciklusában, amelynek egy része ráadásul közvetlenül lehívható. Önkormányzatok, felsőoktatási intézmények és cégek, illetve ezek konzorciumai pályázathatnak különböző forrásokra, például a Horizon Europe vagy a LIFE Programme is reális, vonzó alternatíva lehet az innovációk finanszírozására. Dr. Petri Bernadett a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója a Portfolio Sustainable World 2023 konferencián elmondta: nagyon fontos, hogy az érintett szereplők – akár szakértő segítség bevonásával – felkészüljenek a teljesen újfajta szemléletet igénylő pályázati eljárásokra. A szervezet ezért pályázatfigyelő, pályázatíró, és a forrásszerzés egyéb folyamatait segítő szolgáltatást nyújt az ügyfelek számára, hogy eredményesen pályázhassanak a közvetlenül lehívható forrásokra.

A jelenleg is érvényes 7 éves EU költségvetés számos újdonságot hozott, egyrészt önmagában is rendkívül megnövekedett a zöld átállásra, fenntarthatósági projektekre, fejlesztésekre felhasználható összeg, másrészt egyre hangsúlyosabbá váltak a kohéziós alap mellett elérhető, közvetlenül lehívható finanszírozási források.

Az EU meghozta döntését: biztosítani akarja a jövő generációk jólétét, egészséges környezetet, és olyan vonzó életformát kíván nyújtani az EU állampolgárainak, amely hosszú távon is fenntartható gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt.

A fenntarthatósági törekvések sikerességéhez 2019-ben megalkotott az Európai Bizottság egy olyan keretrendszert, amely holisztikus szemlélettel egyszerre határozta meg a konkrét célokat, és az érintett területeket, mit az intézkedések pilléreit. Ezek között szerepelnek például az egészség és jólét, a szárazföldi- és vízi ökoszisztémák védelme, az ipari termelés fenntarthatósága, illetve természetesen a klímaváltozás lassítása és a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás.

Az említett célok eléréséhez nagymennyiségű,

több mint 400 milliárd euró közvetlenül lehívható forrás áll rendelkezésre a központi 7 éves költségvetésből,

illetve több – ehhez képest kisebb forrás felett diszponáló – program is segíti az európai közösségeket, gazdasági szereplőket, oktatási intézményeket, hogy elérjék a fenntarthatósági célokat.

Mindent megváltoztatott a Deal

Az úgynevezett European Green Deal formálja át az EU által finanszírozott fejlesztések szerkezetét. Bár a közösség korábban mindent az innovációk támogatásán keresztül határozta meg, azonban jól látható, hogy az innováció önmagában még nem sokat jelent, ha az impact, az eredmény végtére is nem támogatja a célokat, csak új (zöld) színekben a korábbi megoldásokat ismétli.

Az új szemlélet szerint csak olyan innováció kaphat a többféle elérhető forrásból, amely valós eredményeket tud elérni az ismertetett célok mentén.

- mondta el Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója. Az innovációkat támogató egyik legfontosabb program a Horizon Europe, amely főként az energetikai átállás, innovatív energetikai megoldások fejlesztését és megvalósítását finanszírozza, és külön támogatja a kutatóegyetemek és a gazdasági szereplők összefogását. Az alapítványi modellben működő egyetemek részvétele a programban egyelőre kérdéses, de hosszútávon nagy segítséget jelenthet a magyar szakemberek nemzetközi kutatói hálózatokba való bekapcsolódásában.

Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgató
Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója

Fontos törekvés az urbanizált környezeteteket érintő különleges kihívások kezelése, amelyek egyszerre több szereplőt is komolyan érint: a városvezetést, a lakosságot, a helyi civil szervezeteket, oktatási- és szociális intézményeket egyaránt.

Az EU pont emiatt kiemelten foglalkozik az alulról jövő kezdeményezések, illetve az önkormányzatok közvetlenül is lehívható finanszírozásával.

A különböző források lehívása azonban teljesen új szemléletet és stratégiát igényelnek, hiszen a szereplők korábban nem közvetlenül, hanem valamelyik – általában kohéziós – alapból hívták közvetetten, magyar döntési keretrendszer mentén. A közvetlen lehívhatóság azonban új pályázati anyagokat, pályázatfigyelő rendszert, és egyéb támogató kompetenciákat igényelnek.

A fenti feladatokban van nagy segítségre a MFOI, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda, amely felkészíti a vállalatokat és önkormányaztokat, illetve ezek konzorciumát arra, hogy sikerrel pályázzanak a közvetlenül lehívható forrásokra.

Pályázatfigyelő rendszer, pályázatíró kompetencia áll a szereplők rendelkezésére, illetve a szervezet azért is lobbizik, hogy az elnyert támogatási források olyan indikátornak számíthassanak egy cég hitelképessége szempontjából, amellyel kedvezőbb finanszírozáshoz juthatnak. A regionális összefogás erősítése, és a támogatási struktúra sokkal inkább a közép-kelet európai régió igényeire legyen szabva.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos - Portfolio

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
koronavírus koronavírus variáns FLiRT koronavírus tünetei