Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma
Gazdaság

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései, Orbán Viktor is megszólal még ma

Portfolio
Ma 17:30-tól Orbán Viktor miniszterelnök és a Budapesten tartózkodó kínai elnök bejelentést tesz a két ország együttműködésének új részleteiről - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a délelőtti Kormányinfón, amelyen ismertették a CSOK Plusz friss igénybevételi számait, szó volt a Ferihegyre közlekedő vasút esetleges kínai közreműködéssel történő megépítéséről és az idei költségvetés módosításáról is. Elhangzott: a kormány prioritási listájának az élén van a családi adókedvezmény növelése, de megvárják, hogy felszabaduljanak erre szabad források.
Megosztás

Visszaszerezné Magyarország a Lánchíd Palotát az oroszoktól

Egy nagyobb értékű ingatlan, a Lánchíd Palota van az oroszországi székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank tulajdonában, Magyarország érdeke, hogy ezt visszaszerezze – jelezte kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Emlékei szerint folyamatban van egy felszámolási eljárás a bankkal szemben, amelyben Magyarország

a bankban lévő 74 milliárd forintos befektetése miatt hitelezőként van jelen,

de arról nem tudott pontosan beszámolni a miniszter, hol tart a visszaszerzés folyamata.

Megosztás

Terítéken lesz a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzete

Tárgyalni fogja a kormány a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetét a következő vagy az azt követő ülésén – válaszolta a Műszaki Egyetem rossz pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdésre a kancelláriaminiszter.

Megosztás

A prioritási lista élén van a családi adókedvezmény növelése

Egyetértek azzal, hogy a családi adókedvezmények kisebb segítséget jelentenek ma a családoknak, mint a bevezetésükkor. A kormány foglalkozik ezzel, szeretné növelni is a mértéket.

Amint rendelkezésre áll erre szabad forrás, a prioritási listán első helyen lesz a családi adókedvezmény növelése

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Megosztás

Hol tart a 2024-es költségvetés módosítása?

A kormány várakozó állásponton van, be akarja tartani a korábban jelzett több mint 2 százalékpontos hiánycsökkentést, és hogy idén 4,5% legyen a hiány - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Az első 3-4 hónap adatait látjuk, ezek alapján reális a cél teljesítése, ugyanakkor

meg kell várni a félévet, és akkor lehet majd látni, hogy szükség van-e A költségvetés módosítására.

675 milliárd forintnyi beruházás megvalósításának a felfüggesztéséről már döntött a kormány, egyesével nézik át ezeket a beruházásokat. Két elvet követ a kormány: 1. nem maradhat el egyetlen beruházás sem, csak elhalasztják őket. 2. Torzók, vagyis befejezetlen beruházások sem maradhatnak hátra. Példaként említette a szuperkóház-beruházást és a Közlekedési Múzeum beruházását az elhalasztottak között.

Megosztás

Jelentős hatása van a háborúnak a magyar gazdaságra

Ha valaki azt írta le a konvergenciaprogramban, hogy 0,3 százalékpontos növekedési többletet hozna, ha nem lenne a háború, akkor az szakmailag tarthatatlant írt le – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, utalva arra, hogy a háború negatív hatása a magyar gazdaság teljesítményére ennél jóval nagyobb. Vitályos Eszter kormányszóvivő egy másik kérdésre válaszolva elmondta:

az új uniós költségvetési ciklusban eddig 550 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra.

Megosztás

Rövidíteni akarja a kormány a műtéti várólistákat

A kormány tárgyalni fog a műtéti várólisták csökkentéséről, 13 beavatkozás közül három esetében hosszabb a várólista 60 napnál: ezek a szürkehályog, a csípő- és térdprotézis műtét, illetve a gerincstabilizáló műtét. Az átlagok csökkentek, és nemzetközi összehasonlításban sem állunk rosszul, ettől függetlenül

a kormány feladata az lesz, hogy kapacitásokat szabadítson fel a várólisták csökkentése érdekében

- mondta Gulyás Gergely miniszter. A legrosszabb időszakban 43 ezren vártak, ma 26 ezren várnak 60 napnál tovább a műtétre - tette hozzá Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Megosztás

Minek köszönhető a költségvetési hiány csökkenése?

Az államháztartási hiány legújabb csökkenése a múlt hónapban nem a kiadások csökkenésének, hanem a bevételek emelkedésének köszönhető - mondta Gulyás Gergely miniszter a ma megjelent hiányadatokról. A kormány hiánytervei jelenleg elérhetőnek tűnnek - hangsúlyozta.

Megosztás

Mit akar tőlünk Kína?

Kína arra törekszik, hogy a világgazdaság vezető szereplője legyen, miután jelenleg a második legnagyobb gazdaságnak számítanak. Nekik is érdekük az emiatt, hogy új piacokat szerezzenek, bejussanak az EU-s közös piacra, és minél több működőtőke-beruházást hozzanak ide – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, miért érdeke Kínának a Magyarországgal való együttműködés.

Megosztás

Épül a debreceni vakcinagyár

Ezelőtt mintegy három hónappal ezelőtt kapott Gulyás Gergely tájékoztatást a debreceni vakcinagyár építéséről, akkor szerkezetkész volt a gyár, de a részletekről a Debreceni Egyetem tud beszámolni – mondta Gulyás Gergely.

Megosztás

Igennel szavazna a miniszter most is az EU-csatlakozásra

Ha most kellene szavazni az ország EU-csatlakozásáról, akkor minden ellenőrzésem dacára igennel szavaznék, ugyanis nincs az európai együttműködésnek alternatívája - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Magyarország 20 éve az Európai Unió tagja.

Megosztás

Jön az újabb kórházi adósságrendezés

Májusban

63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre, és nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben döntenie

- mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A nem vitatott és a 60 napon túli lejárt tartozásokat ki fogják tudni az említett összegből fizetni a kórházak, így nem lesz szükség fizetésképtelenségi eljárásra egyik kórháznál sem - válaszolta a kancelláriaminiszter.

Megosztás

Elfogadja Zelenszkij meghívását Orbán Viktor?

Volodimir Zelenszkij meghívta ugyan tegnap Orbán Viktort a júniusi békecsúcsra, de ha nem lesz ott mindkét háborús fél, akkor érdemi előrelépést tűzszünet nélkül nem lehet elérni. Orbán Viktor meg fogja fontolni, részt vesz-e a csúcson - mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Annak nem látja realitását, hogy még az EP-választások előtt találkozna az ukrán elnök és a magyar miniszterelnök.

Megosztás

Miben vehetnek részt a kínaiak, és miben nem?

Ferihegyről nem lehet kötött pályán bejutni a városba, ha a kínaiakkal sikerül is megállapodni az ügyben, először meg kell vizsgálni a vasútvonal létrehozásának a lehetőségét, a megvalósítás részleteiről még korai beszélni - mondta a kancelláriaminiszter. Arról nem volt szó a tárgyalásokon, hogy a Paks II-ben lenne szerepük jelentős mértékben a kínaiaknak.

Megosztás

Jó helyen vannak a benzinárak

Örüljünk annak legalább egy másodpercre, hogy jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, a kereskedők eddig betartották az erről szóló megállapodást, és a holnapi árcsökkentésekkel még kicsit alatta is leszünk a szomszédos országok átlagának - mondta Gulyás Gergely. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán adott tájékoztatást a kormány ezzel kapcsolatos döntéséről.

Megosztás

210 milliárd forintnyi beruházást adtak át

Az elmúlt 5 hétben több mint 210 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon, ebből 180 milliárd közútfejlesztés volt - mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő, felsorolva az utóbbi időszakban elkészült útszakaszokat.

Megosztás

Közeledik az otthonfelújítási támogatás

Április 6-a és május 6-ai között zajlott az új otthonfelújítási támogatás társadalmi egyeztetése, több mint 500 vélemény és hozzászólás érkezett be ennek során. Az egyeztetésre bocsátott tervezetben már nem szerepelt az a kitétel, hogy gázhálózatra kötve kell lennie az ingatlannak. A jövőbeni igénybe vevőknek érdemes már most készülniük az igénylésre: szükség lesz a munkáltatói igazolásra, személyes adatok igazoló kártyákra, igazolányokra, és nemleges igazolásra az adótartozásról. A szükséges dokumentumokról a Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban adott pontosabb tájékoztatást.

Megosztás

Itt vannak a CSOK Plusz friss számai

Vitályos Eszter kormányszóvivő a CSOK Plusz első négy havi igénybevételének a számairól beszélt, felidézve, hogy a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtését minden eddiginél nagyobb mértékben segíti a program.

A már befogadott CSOK Plusz kölcsönkérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot, és több mint 3100 család érdeklődött már iránta.

Az átlagos 26 milliós összeg jóval magasabb a korábbi CSOK-nál. Március végéig több mint 1400 házaspárnak ítélték meg ténylegesen a hitelt több mint 35 milliárd forint értékben - ismertette.

Megosztás

Az infláció letörése után a növekedés újraindítása jöhet

Sikerült az infláció letörése, márciusban 3,6%-ra csökkent az áremelkedés, így 2024 a növekedés újraindításának az éve lehet Gulyás Gergely szerint. Az első negyedévben ez a célkitűzés valóra vált (a GDP negyedéves alapon az előzetes adatok szerint 0,8%-kal bővült - a szerk.) , bár a háborús környezet visszaveti egész Európában a gazdasági növekedést, ezért is lenne fontos a háború befejezése. Éves alapon 1,7%-kal, az előző negyedévhez képest 0,8%-kal nőtt a magyar gazdaság, előbbi a harmadik, utóbbi holtversenyben a második legjobb adat az EU-ban - tette hozzá. Idén a 2,5%-os GDP-növekedés a háborús körülmények mellett is reális, jövőre pedig 4,1% is összejöhet, bár jelentős a bizonytalanság - jegyezte meg a miniszter. 4,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban, és 7,1 millió vendégéjszakával 14%-os növekedést ért el a turizmus - említett másik két gazdasági adatot.

Megosztás

Nem véletlenül jött Budapestre a kínai elnök

Budapesten van a kínai elnök, aki rajtunk kívül csak Párizsba látogatott el Európában, ez mutatja súlyunkat a világpolitikában Gulyás Gergely szerint. Hangsúlyozta a látogatás gazdasági jelentőségét és azt, hogy Kína minél több beruházást hozzon Magyarországra. A kínai elnök legutóbbi budapesti látogatásakor, 2005-ban az EU GDP-jének kevesebb mint egyötöde volt Kína GDP-je, ma viszont megelőzi az EU-t ebben, és a világ GDP-jének a 18%-át állítja elő, és a Fortune Global szerint a világ 500 legnagyobb vállalatából 14-ről 135-re emelkedett csaknem húsz év alatt a kínai cégek száma - mondta Gulyás Gergely. A nemzetközi gazdaságban az erősek nem elzárkóznak, hanem összefognak, ezt képviseljük a találkozókon - mondta. Lesznek konkrét megállapodások, ma délután fél 6 körül tesz ezzel kapcsolatban bejelentést a magyar miniszterelnök és a kínai elnök.

Megosztás

Nem támogatjuk a háború elhúzódását segítő NATO-terveket

Tegnapi ülésén a kormány a háborús helyzetet elemezte, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járó NATO-tervekről - mondta Gulyás Gergely miniszter. Ez a fegyverszállítások koorindációját, fegyveres katonai kiképzést jelentene, és a tervezett költségvetés a háború ötéves elhúzódásával számol. Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa ezeket a terveket, mi azonban ki akarunk maradni a háborúból, nem kívánunk részt venni a NATO-misszióban - mondta a kancelláriaminiszter. 800 ezer áldozata van a háborúnak, ehhez képest alig változtak a forintvonalak - magyarázta. A NATO részvétele helyett a béketárgyalások mielőbbi megkezdését és azonnali tűzszünetet támogat a kormány, miközben lojális tagok akarunk maradni, a béke garantálása érdekében pedig saját haderejét is megerősíti. A következő napokban további fontos egyeztetések lesznek erről.

Megosztás

Érkeznek a kormány legújabb bejelentései

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tegnap meghirdetettek alapján csütörtök 10:30-tól ismerteti az aktualitásokat. A kormány szerdán ülésezett, ez után számolnak be a döntésekről, amelyek  

  • az idei és a jövő évi költségvetésről,
  • a magyar gazdaság kilátásairól is szólhatnak,
  • az üzemanyagárakat érintő döntésről is (igaz, erről már Nagy Márton szerda délután bejelentést tehet), illetve
  • a kínai elnök látogatásáról, annak eredményéről is jöhetnek bejelentések.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dollár deviza árfolyam