Gazdaság

Ebből nem fog kimászni Portugália

Portfolio
Még meg sem szavazták az európai döntéshozók az ír mentőcsomagot, a piacon már annak kelt híre, a következő "áldozat" Portugália lesz, nem tudja majd elkerülni, hogy mentőcsomagra legyen szüksége, amit a portugál állampapírhozamok és a csődkockázat is tükrözni kezdtek. Portugália problémái nem egyik napról a másikra vettek drámai fordulatot, ez eurózóna egyik legszegényebb állama a közös fizetőeszköz bevezetése óta nem talál utat a versenyképesség javítására: a gazdaság csak vánszorog, az egyensúlytalanságok nem csökkennek, az adósság az egekbe halmozódik, a lakosság elégedetlenségét az utóbbi 20 év legnagyobb általános sztrájkjával fejezte ki, a bankszektor a válság szélén.
Portugália - nem euró-sikersztori

Portugália volt az eurózóna legszegényebb állama Szlovákia 2009-es csatlakozásáig; alig fele volt az egy főre jutó jövedelem Portugáliában az eurózóna átlagához képest, és később sem következett be látványos felzárkózás. A 2000-es években a potenciális GDP-növekedés üteme is visszaesett. A Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint a válságot követő kilábalás sem tartogat sok jót Portugáliának, két év múlva is az unió leglassabban növekvő országa lehet egy százalék alatti GDP-bővüléssel.

Ebből nem fog kimászni Portugália
Versenyképtelenség

A gyenge növekedés fő oka a versenyképesség hiánya. Miközben a 2000-es évek pénzbőségének idején a feltörekvő országok, amelyekkel Portugália hasonló fejlettségi szinten mozgott, erőteljesen növelték ipari termelésüket, Portugáliába lemaradt a konjunktúraciklusról, a teljes időszakban alig bővült az ipari termelés.

Olyan iparágak szerepelnek első helyen Portugáliában, mint a textilipar és a cipőgyártás, amelyek jellemzően alacsony szakképzettséget igénylő ágazatok, így ezeknél az alacsony munkaköltség jelentene versenyképességi előnyt, amiben Kínával elég nehéz versenyezni. Érdekesség még, hogy Portugália adja a világ parafa termelésének felét. A mezőgazdaságban a foglalkoztatottak 11%-a, az iparban 28%, a szolgáltatóiparban - leginkább a turizmusban - 61% dolgozik.

Ebből nem fog kimászni Portugália
A válság során csaknem 200 ezer ember veszítette el az állását, a munkanélküliségi ráta 8%-ról csaknem 11%-ig ugrott, és a Bizottság előrejelzése szerint nemhogy csökkenni kezdene, a következő években némileg még tovább fog nőni. Ez még jobban kiélezheti a társadalmi elégedetlenségeket, ami a múlt héten már általános sztrájk formájában is kifejeződött, gyakorlatilag megállt az élet Portugáliában. A lakosság támogatásának hiányában nehéz dolga lesz a kormánynak, ha komoly reformokat, illetve a költségvetés hiányát leszorító lépéseket szeretne a következő években meghozni.

Ebből nem fog kimászni Portugália
A gyenge GDP teljesítményből is következik, hogy folyamatosan magas a portugál folyó fizetési mérleg hiánya, amiből még a mostani válság sem húzta ki az országot, ahogy az több más országban történt. A legtöbb válságot elszenvedett országban a belföldi kereslet visszaesése szűkítette a hiányt, ebben az időszakban az importigény általában jobban lecsökkent, mint az export. Nem így történt Portugáliában, és várhatóan a következő években sem változik radikálisan a helyzet, a magas deficitből fakadóan a gazdaság finanszírozási igénye tartósan magas marad az IMF előrejelzései alapján.

Ebből nem fog kimászni Portugália
A folyamatos, kumulálódó hiány okozta egyensúlytalanság erősen érinti a közpénzügyeket is, Portugália az euró bevezetésekor sem számított mintaországnak a maastrichti kritériumok teljesítésében. A költségvetés hiánya néhány évenként 5-6%-ra emelkedik, a kettő között néha sikerül elérni az előirányzott 3%-ot. Az államadósság a GDP-hez képest jópár éve átlépte a 60%-os határt, idén pedig elérheti a GDP 82%-át. Az is megállapítható, hogy a portugál költségvetés a válsághatásoktól megtisztítva is rosszul néz ki, a szaggatott vonallal jelölt hiány, amely a kiigazított hiányt a potenciális GDP-hez méri, alig marad el a teljes hiánytól, ami tavaly a GDP 9,4%-a volt.

A portugál kormány az áfa 21%-ról 23%-ra emelésével, és a közszférában dolgozók bérének 5%-os csökkentésével próbálja javítani a költségvetés egyenlegét, de a hiány 2012-ben is a GDP 5%-a lehet.

Aktuális rossz hír Portugália számára, hogy az idei év első 10 hónapjában 1,8%-kal nagyobb lett az államháztartás hiánya az előirányzottnál, vagyis felmerülhet, hogy nem sikerül tartani a hiánycélt.

Ebből nem fog kimászni Portugália
A piac bizalmatlanságát egyébként is tükrözi, hogy az elmúlt három hétben 100 bázispontot ugrott a portugál 5 éves CDS-felár. Ami azt jelenti, hogy egyre többet kérnek a piacon a portugál állampapírok nemfizetésének biztosítására. Ezt tükrözi az állampapírok hozamemelkedése is, vagyis egyre drágábbá válik a piaci finanszírozás. Abból a szempontból Portugália hasonló helyzetben van, mint Írország, hogy kötvénykibocsátásra idén már nincs szüksége, de már az íreknél is láttuk, hogy a rövid távon megoldott finanszírozás nem elég a piacok megnyugtatására, hiába hozakodott elő eleinte ezzel az érvvel az ír kormány is.

Ebből nem fog kimászni Portugália
Íroszág, Spanyolország, Portugália - mi a közös bennük?

Ami közös az ír, portugál és spanyol történetben az a bankok válságos helyzete. Az ír államháztartásnak legalább a GDP 20%-ába került a nagy bankok mentése, és már jó ideje a spanyol és portugál bankok is az EKB emlőin csüngnek. A portugál bankok jelenleg nem jutnak forráshoz a bankközi piacon, az Európai Központi Bank (EKB) likviditást biztosító programjára szorulnak. A portugál jegybank szerint a bankok számára "elviselhetetlen kockázatokkal" terhes helyzet alakulhat ki, ha a kormánynak nem sikerült stabilizálni az államháztartást, ezen keresztül visszanyerni a piac bizalmát.

A jegybank által ajánlott megoldás szerint olyan új módszereket kell kidolgozni a finanszírozásra, amely visszafogja a hitelezést, és növeli a lakossági megtakarítást, vagyis a gazdaság finanszírozását hazai forrásokra tereli, ezzel csökkenne a függés az EKB-tól.

Portugál dominó

A görögök és az írek kimentése után Portugália lehet a következő dominó a sorban, amint az ír mentőcsomag csak ideig-óráig tudta lehűteni a kedélyeket, az európai adósságválság egyre mélyül. A figyelem újabb és újabb országokra vetül, Portugália mellett egyre nagyobb az aggodalom Spanyolországgal, de Belgiummal kapcsolatban is.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a portugálok és spanyolok kimentésével ki is merülhet az eurózóna bajba jutott országok kimentésére szánt kerete, vagyis az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF). Így ha a további két ország is mentőcsomagot kap, az egyáltalán nem biztos, hogy megnyugvást hoz a piacon. Ha elfogynak az eszközök, az eurózóna védtelenségét is felvetheti.

Ebből nem fog kimászni Portugália
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euróérme