Gazdaság

Nő a munkanélküliség? Többen vannak, mint gondolták

Portfolio
Miközben minden hónapban újabb rekordszintre emelkedik a munkanélküliség az Európai Unióban, kevesebb figyelmet kap a munkanélküliség definícióján kívül eső másik adat, a munkaerő-tartalék. Pedig ők is munkanélküliek, dolgoznának, csak valamiért nem keresnek munkát. Számuk minden országban jelentős, néhol magasabb, mint a hivatalos munkanélküliség.
Tavaly év végére nagyjából 26 millió munkanélküli volt az Európai Unióban, és ez a szám az idei év első hónapjaiban tovább emelkedett. A munkanélküliek száma a válság kitörése óta mintegy 8 millió fővel emelkedett, a munkanélküliségi ráta 7% körüli szintről 11% közelébe bővült az Európai Unióban. Ezek az adatok nagy figyelmet kapnak, az azonban már kevésbé, ami a munkanélküliség definícióján kívül esik, és úgynevezett "munkaerő-tartalékként" tartanak nyilán.

Ami a munkanélküliségi rátán túl van

A munkanélküliségi ráta ugyanis csak azokat fedi le, akik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója szerint munkanélkülinek számítanak, ezt a definíciót használja a KSH is. E szerint munkanélküli az, aki az adott héten nem dolgozott, de az elmúlt négy hétben aktívan munkát keresett, valamint rendelkezésre áll a munkába álláshoz. Ezeket az adatokat megkérdezésen alapuló felmérésben állítják össze.

Mindjárt látható, hogy van legalább két csoport, amelyet nem fed le a definíció. Hol szerepelnek azok, akik nem dolgoznak, de szeretnének, csakhogy nem kerestek munkát aktívan az elmúlt négy hétben és/vagy nem tudnának gyorsan munkába állni? Ők is munkanélküliek, de nem számítanak a népesség aktív tagjainak. Az inaktívak közé tartoznak, és munkaerő-tartalékként is szoktak hivatkozni rájuk.

A munkaerő-tartalék jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon a tartalék mértéke nem áll távol a hivatalosan munkanélküliek számától. Az alulfoglalkoztatottakat (tehát azokat, akik csak kényszerből részmunkaidősök) is ideszámítva 2012-ben Magyarországon 311 ezer főt tett ki a munkaerő-tartalék a KSH szerint, míg átlagosan 475 ezer fő munkanélküli volt. Összesen tehát több mint 780 ezer olyan embert tart nyilván a statisztika Magyarországon, aki dolgozni akar, de valamilyen okból nem tud. (Az inaktívak másik, nagyobb része nem szeretne dolgozni, a közel 3 millió fő többsége nyugdíjas, illetve iskolai tanuló).

Ezek az arányok cseppet sem számítanak kirívónak, bár az, hogy a 11%-os tavalyi átlagos munkanélküliségi rátához nagyjából 7%-ot adna hozzá a tartalék, valamivel magasabb, mint az uniós átlag, ami 5,5%. Az egész Európai Unión belül legnagyobb arányt a tartalék Olaszországban tesz ki. Sőt az olasz munkaerőpiacon magasabb a tartalék, mint a hivatalos munkanélküliség. Az Eurostat adatai alapján 3 millió olasz munkanélküli mellé bő 3,5 millió főnyi munkaerő-tartalék járul. Ha a kettőt összeadnánk, az olasz munkanélküliségi ráta a duplájára emelkedne, és Olaszország a legrosszabb helyzetű országok mellé lépne: a mostani tizedik helyről a harmadik legmagasabb munkanélküliségi rátával rendelkező országgá lépne elő. Rögtön Spanyolország és Görögország után.

Nő a munkanélküliség? Többen vannak, mint gondolták
Miféle tartalék ez a tartalék?

A munkaerő-tartalék, mint az elnevezés is mutatja, egy olyan kört takar, amellyel potenciálisan növekedhet a foglalkoztatottság. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mennyire jelent mozgósítható tartalékot az aktívan munkát nem kereső réteg, illetve milyen okok húzódnak meg a munkaerőpiactól való távolmaradás mögött. Az okok ügyében sem kell sötétben tapogatóznunk. A munkaerő-felmérés ezt is firtatja a megkérdezés során és hét fő okot tart nyilván: a munkanélküli arra vár, hogy visszahívják dolgozni munkahelyére, beteg vagy munkaképessége csökkent, családi okok vagy személyes kötöttségek, gyermeknevelés, iskolába járás, nyugdíjas illetve álláskeresése reménytelen, azaz úgy gondolja, hogy úgysincs számára munka a piacon.

Az európai munkaerőpiacon egyes okokat felsorolók közül legkevesebben azok vannak, akik munkahelyük visszahívására várnak, ennek szerepe a teljes munkaerő-tartalékon belül marginális, néhány tized százalék az egyes országokban. A többi ok tekintetében azonban jelentős különbségek figyelhetők meg. Franciaországban például a tartalék majdnem teljes része a nyugdíjasok közül kerül ki (92%), míg Magyarországon és egyébként uniós átlagban is negyven százalék körüli a tartalékon belül a nyugdíjasok aránya. A volt szocialista országokban magas azok aránya is (12-15%), akik betegség vagy a munkaképesség csökkenése miatt nem keresnek munkát, ami viszont meglepő lehet, hogy a családi és a gyermeknevelési okok együttesen is csak tizenegynéhány százalékot tesznek ki, az iskolába járók azonban jellemzően legalább húsz százalékos arányt képviselnek. A reménytelenek tekintetében pedig viszonylag nagy a szórás, azok, akik úgy gondolják, úgysincs számukra munka a piacon uniós átlagban négy százalék körüli arányt tesznek ki a teljes tartalékon belül, de Olaszországban ez az arány például 8,5%, Spanyolországban 4,5%, Magyarországon 4,8%, Romániában 9%.

Nő a munkanélküliség? Többen vannak, mint gondolták
Mennyi magyar mozgósítható?

Ha ezekre az okokra támaszkodunk, körülbelül becsülhető, hogy mennyien és milyen feltételek mellett kerülhetnének potenciálisan vissza a munkaerőpiacra Magyarországon ebből a tartalékból.

Legnagyobb kört, nagyjából 150 ezer főt tesz ki azok száma Magyarországon, aki nyugdíjas, inaktív, de szeretne dolgozni. A második nagy kör az iskolába járók, köztük nagyjából 90 ezer olyan van, aki dolgozna. A gyermeknevelés miatt távol maradók között is nagyjából 30 ezren vannak olyanok, akik dolgoznának. Közel 40 ezren pedig azok, akik betegség vagy munkaképesség csökkenése miatt nem keresnek munkát. Nem csekély, 17 ezer fő körüli azok száma, akik reménytelennek látják az álláskeresést. Fontos emlékezni, hogy ők a hivatalos munkanélküliségi adatokba nem számítanak bele, a statisztika inaktívként tartja őket nyilván, az aktívak pedig egyébként a foglalkoztatottak és a munkanélküliek összege.

Visszatérve a magyar tartalékot jelző számokhoz, az látható, hogy a legnagyobb arányt olyanok teszik ki, akik a munkaerőpiacon kevésbé foglalkoztathatók közé tartoznak, és jellemzően alacsony is a foglalkoztatottságuk (fiatalok, idősek, gyermeket nevelők). Helyzetükön elsősorban a szemléletváltás, illetve a részmunkaidő és más alternatív foglalkoztatási formák terjedése segíthet, ugyanakkor azt is látni lehet, hogy még azokban az országokban is magas a munkaerő-tartalék, ahol egyébként a munkanélküliség alacsony és a munkaerőpiaci eszközök rugalmasabbak. Ezek alapján arra nem számíthatunk, hogy ez a több százezer fő könnyen mozgósítható potenciálként hirtelen megjelenne a munkaerőpiacon. A munkapiactól való távolmaradás látott okai miatt az adminisztratív eszközök ösztönző ereje is igen korlátozott lehet.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
prima primissima