Prémium

Kötvényt bocsát ki az ELLA Bank (x)

Portfolio
Lakáshitelek és direktbanki számla az ELLA Banktól


' title='

A PSZÁF tavaly áprilisi határozata megnyitotta az utat az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet előtt, hogy kereskedelmi bankká alakuljon. Az átalakulás névváltozással is járt, a cégbíróság döntésének megfelelően ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Rt. (röviden ELLA Bank) lett a társaság neve. Az ELLA Bank vezérigazgatóját, Füzes Sándort kérdeztük a direktbanki múltról és a kereskedelmi banki tervekről.

A társaság története 1999 márciusáig nyúlik vissza. Az akkor még EuroDirekt Országos Takarékszövetkezet névre hallgató jogelőd a mai napig az egyetlen takarékszövetkezeti múltú hitelintézet, amely az 1996-ban elfogadott új hitelintézeti törvény szabályozása alapján kapott működési engedélyt. Nem ez az egyetlen különlegesség az ELLA életében.

- Az EuroDirekt fiókhálózat működtetése nélkül, közvetlen értékesítési csatornák segítségével (direktmarketing, internet, pénzügyi tanácsadók) jelent meg a pénzügyi szolgáltatások piacán, a forrásgyűjtésben a látra szóló betétekre összpontosítva. A módszerünk attól volt újszerű, hogy aki nálunk akart számlát nyitni és működtetni, annak nem kellett fizikailag is találkoznia a pénzintézet képviselőivel, nem kellett fiókot keresnie és ott személyesen megjelennie. Ehhez a megoldáshoz a jogi kereteket is meg kellett találni.

Az első években a folyó- és betétszámla termékre koncentrált az ELLA, stratégiájában változás 2001 végén kezdett körvonalazódni. Ekkor kerültek ugyanis kapcsolatba jelenlegi tulajdonosukkal, a Royalton Capital Investors (RCI) befektetési alappal. Az alap pénzügyi hátterét jól ismert nevek alkotják: az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank); a DuPont Capital Management Co.; a Caisse de Depot et Placement du Quebec Capital International (a kanadai Quebec tartomány legnagyobb nyugdíjalap-kezelője); valamint a State Street Bank & Trust Co. Az RCI által alapított, luxemburgi székhelyű Mortgage Holding S.A. 2003 júniusában 10%-os tulajdonrészt vásárolt a takarékszövetkezetben. Ezzel egyidejűleg megváltozott a takarékszövetkezet neve is Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezetre, hangsúlyozva a lakossági jelzálog-hitelezési tevékenységet.

- Saját terveink és az új tulajdonos elképzelései szerencsésen találkoztak, ennek megfelelően született meg a döntés arról, hogy a takarékszövetkezet - a hazai banktörténelemben először - kereskedelmi bankká alakul át - folytatja a visszatekintést a Vezérigazgató. A kereskedelmi banki forma nagyobb szabadságot ad az ügyfelek kiszolgálásában és új termékek bevezetésében úgy a hitelezési, mint a számlavezetési termékek területén.

Az átalakulás törvényes módját a PSZÁF szakemberivel közösen találta meg és járta végig a pénzintézet vezetése. A feladat nem volt egyszerű, mert egyrészt fenn kellett tartani a zavartalan üzletmenetet, másrészt a Mortgage Holding S.A. az ELLA Bank jegyzett tőkéjében 90,25%-osra növelte tulajdonosi részesedését.
A lakossági jelzálog-hitelezési tevékenység elindulásával fiókhálózat kiépítésébe is kezdett az ELLA.


- Az ELLA fiókok nem a hagyományos értelemben vett bankfiókok. Mi az értékesítési központokat családiasabb hangulatúvá építettük ki, ezt részben megkönnyítette, hogy az általunk LAKÖ-nek (Lakáshitel Központ) nevezett egységekben készpénzforgalom nincs. Így ott az sem gond, hogy játszósarok legyen a gyerekeknek, ha egy család az ügyintézésre csak a gyerekeivel együtt tud eljönni. Az ügyfeleket legtöbbször előre egyeztetett időpontokban fogadjuk, így nem kell várakozniuk sem.

Az elmúlt egy évben mit tart a legfontosabb eredménynek az ELLA Bank életében?

- A legfontosabb, hogy az ELLA Bank már ledolgozta a termékskálában kezdetben meglévő lépéshátrányát. A mérlegfőösszegünk jelenleg 38 milliárd forint, hitelállományunk továbbra is dinamikusan növekszik, ügyfeleink száma meghaladja a 40 ezret, amelynek háromnegyede számlavezetés. Az ELLA által megcélzott ügyfélkör az átlagembereket takarja, ezt mutatja, hogy az átlagos jelzáloghitel mértéke 4-5 millió forint. Az elmúlt fél év számainak tükrében elmondható, hogy az új lakáshitelek piacán részesedésünk jóval meghaladja méretarányunkat, azaz a piaci átlagnál sokkal dinamikusabban növekszünk.

Miben más az ELLA Bank mint a többi kereskedelmi bank a piacon?

- Mivel az ELLA Bank egy viszonylag új, lakossági jelzálog-hitelezésre és bankszámla szolgáltatásokra specializálódott pénzintézet, már a jogelőd cégek ideje alatt is igyekeztünk megkülönböztetni magunkat néhány újszerű megoldással. Ezek egyike, hogy a betétesek pénzét teljeskörűen biztosítjuk. A nálunk elhelyezett betétek visszafizetése nemcsak az Országos Betétbiztosítási Alap által garantált mértékig, hanem afelett is, a teljes összegig szavatolt. Ezt az teszi lehetővé, hogy bankári felelősségbiztosítást kötöttünk a Lloyd’s of London biztosítási piacán. Ezt a tényt igyekszünk kommunikációnkban is kihasználni. Ennek a megkülönböztetésnek hitelintézetté alakulásunk mellett is értéke van, így ezt a biztosítást továbbra is fenntartjuk. A bankszakmában nélkülözhetetlen a bank és az ügyfél közötti bizalom, úgy gondoljuk, hogy az említett megoldással vállalható "garantált banki szolgáltató" titulus ezt a bizalmat erősíti.

- Ugyanakkor az ELLA Bank nem univerzális szolgáltató, és nincs is olyan célkitűzésünk, hogy azzá váljunk. A lakossági jelzálog-hitelezés területén szeretnénk számottevő részesedést szerezni, itt szeretnénk, ha a szakértő piaci szereplő képe alakulna ki rólunk az ügyfelekben.

Az ELLA Bank a közeljövőben ismét úttörő lépést tesz. A hazai pénzügyi szereplők között elsőként egyedi kötvénykonstrukcióval rukkol elő. A kötvénykibocsátásra ősz végén kerül sor, lakossági jelzálogjoggal fedezett követelésekre épülő biztosítéki rendszer mellett. Az ELLA Bank egy 3 éves, 3 hónapos BUBOR változó kamatozású fedezett kötvényt bocsát ki. A jegyzéssel kapcsolatban további információ az ELLA Banknál Pomázi Kálmántól szerezhető be.

(X)
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
DurerPark_05