Nagy Márton: akkor vezetjük ki a lakossági kamatstopot, ha helyreáll a fogyasztás
Bank

Nagy Márton: akkor vezetjük ki a lakossági kamatstopot, ha helyreáll a fogyasztás

35. születésnapját ünnepli a Magyar Bankszövetség, az ez alkalomból rendezett nemzetközi konferencián Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a gazdasági növekedés inkluzitivitásának, Virág Barnabás MNB-alelnök a hitelpenetráció növelésének a szükségességét hangsúlyozta. A hitelpiac aktuális helyzetéről és jövőjéről szól a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciája is jövő kedden, még nem késő regisztrálni a szakmai eseményre.
Megosztás

Bankszövetségi elnök: dupla teherrel a nyakunkban nehezen tudjuk a versenyt megnyerni

A magyar banki érdekképviselet történetét felidéző beszédében Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a bankrendszer egyik legfontosabb felelősségi kérdéséről, a lakossági devizahitelezésről is beszélt, mondván, a bankok „addig táncoltak, míg szólt a zene”, a zenét pedig nem volt, aki időben lekapcsolja. Az ezt követő kormányzati intézkedések, többek között a banki különadók bevezetése és a devizahiteles intézkedések hosszú távú hatással voltak a bankrendszerre. A forintosítás és több brókercég csődje után aztán új növekedési pályára állt a bankrendszer, a hitelpiac támogatásának, a fenntartható növekedésnek és a digitalizációnak az időszaka követett. A 2020-ban kitört pandémia és a 2022-es háború számos kihívást okozott, de ezekkel a kormány és az MNB támogatása mellett sikerrel birkózott meg a bankszektor. Az átmeneti időre bevezetett közterhek időközben állandósultak, a fintech kihívók erősödtek. Dupla teherrel a nyakukban a magyar bankok nehezen tudják megnyerni a versenyt. Mindazonáltal

a Magyar Bankszövetség ma Magyarország egyik legjelentősebb érdekképviselete

- mondta Jelasity Radován. A Magyar Bankszövetség hagyományos Aranykaptár díját idén ünnepélyes keretek között Nagy István agrárminiszternek adták át, aki köszönetet mondott a magyar bankszektornak az agrárium sikereiben és támogatásában nyújtott munkájáért.

Megosztás

Hódít a fintech, terjed az adatalapú bankolás

A fintech cégek 2022-ben globálisan már a banki bevételek 5%-át vitték el, ez 2028-ra 8%-ra emelkedhet a globális elemzések szerint - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. Az MNB is gőzerővel dolgozik az azonnali fizetési rendszer további fejlesztésén, a mesterséges intelligencia szerint pedig az sem elképzelhetetlen, hogy hosszú távon a gondolatainkkal fogunk tudni fizetni.

A versenyképes pénzügyek irányába való átmenet pedig csak egy teljes adatreformmal képzelhető el,

a rendelkezésre álló rengeteg adatot Magyarországnak is hasznosítania kell a még fejlettebb szolgáltatások érdekében Virág Barnabás szerint, a big data tehát kulcseleme lesz a digitális bankolásnak, és az fog sikert elérni, aki ebben gyorsan előrehalad.

Megosztás

Növelni kell a magyar bankrendszer GDP-arányos hitelpenetrációját az MNB szerint

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a sikeres gazdasági felzárkózás kulcsa a hatásos, biztonságos és innovatív bankolás. A hatásosságnak nélkülözhetetlen része

a GDP-arányos hitelpenetráció növelése, enélkül nem lesz tartós és eredményes a felzárkózás.

Nagy a lemaradásunk: az EU-átlag harmadát, a régiós átlag felét teszi csak ki a magyar magánszektor GDP-arányos hitelellátottsága. A tőzsdét is a kelleténél kevésbé használjuk arra, hogy a gazdaságot finanszírozzuk, emellett a zöld átmenet finanszírozásának is erőteljesebbnek kell lennie, miközben a digitális átmenet visszafordíthatatlan. Utóbbi kapcsán ráirányította a figyelmet a kiberkockázatokra: a csalók most már nemcsak az ügyfelek pénzére hajtanak, helyettük hitelt is felvesznek, így okozva kárt nekik.

Megosztás

Virág Barnabás: 1700 milliárd forintnyi kamatbevételt szereztek tavaly a bankok az MNB-től

A magyar bankrendszer GDP-arányos hitelpenetrációja ugyanúgy 30% körül van jelenleg, mint az 1990-es évek első felében, ebben nem történt előrelépés,

pedig 2008 környékén voltunk 60% körül is. A bankok száma is csökkent az elmúlt években, egy jelentős konszolidáció tanúi voltunk az utóbbi évtizedben. A bankfiókok száma is jelentősen csökkent, a munkavállalóké nagyjából stagnált. A jövedelmezőséget több hazai és nemzetközi eseményi is befolyásolta az elmúlt 35 évben, az átlagos jövedelmezőség sajáttőke-arányosan (ROE) 10% volt 1990 óta, ami magasabb a 7,5%-os átlagos inflácónál, de elmarad a tőzsde évi átlagos 14%-os emelkedésétől. 2023-ban a magyar bankrendszer tőkearányos jövedelmezősége 25% volt, amiben masszív szerepet játszott a jegybanktól kapott 1700 milliárd forintos kamatbevétel.

Megosztás

A jubileumok éve

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint 2024 nemcsak a választások éve, hanem a jubileumoké, születésnapoké is: a magyar tőzsde 160 éves, a jegybank 100 éves, a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok 75 évesek, az EU-ba 20 éve léptünk be, a Magyar Bankszövetség pedig 35 éves. Szerinte

a bankszektor működését a "két lépést előre, egy lépést hátra" típusú mozgás jellemezte,

a hazai banki működésben erős ciklikusság volt megfigyelhető.

Megosztás

Új uniós program jöhet az elektromos autók támogatására

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország az Európai Unió soros elnökségét szeretné felhasználni az elektromobilitás támogatására, ami európai szintű infrastruktúra-fejlesztést, vállalati támogatást és lakossági ösztönzést egyaránt jelentene, ezzel kapcsolatos javaslatainkat oda fogjuk tenni minden uniós tagállam asztalára.

nemcsak az új, hanem a használt elektromos autók vásárlását is ösztönöznék,

aminek kulcseleme lenne egy olyan szabvány kialakítása, ami megmondaná, milyen állapotban van a használt autók akkumulátora.

Megosztás

Inkluzív növekedést akar a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint fontos gazdaságpolitikai kérdés a növekedés inkluzivitása, vagyis ha

nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a kkv-kat, és nemcsak a társadalom felső, hanem alsó rétegeit is érintené.

Ennek legfontosabb eleme a foglalkoztatottság folytatódó emelkedése, de a mintegy 300 ezer főnyi magyar munkaerőtartalék aktvitizálása is. Akár 85% közelébe kell ehhez fokozni a foglalkoztatottak arányát. Az elmúlt egy évben 77 ezerrel sikerült csökkenteni az inaktívak számát, a munkanélküliségi ráta emelkedése ennek fényében pozitív: azok révén emelkedik, akik inaktívból aktívvá válnak, regisztrálják magukat, és munkát keresnek. Ők főleg 35 év alatti, alacsony képzettségű fiatalok. Az inkluzivitás növelésében az otthonfelújítási programnak is jelentős a szerepe (hiszen főleg az alacsonyabb jövedelmű vidéki háztulajdonosok veszik igénybe), csakúgy, mint az üzemanyagárak visszafogásának.

Megosztás

Nagy Márton: nagyon erős növekedést mutat a piaci lakossági hitelezés

A lakossági hitelpiac jól alakul, jobban, mint a vállalati. Nem egyszerűen arról van szó, hogy segít az állam (pl. a CSOK Plusszal): a sima piaci hitelezés és a használt lakások iránti kereslet önmagától is jelentősen emelkedik.

Dinamikusan emelkedik a lakáshitelpiac, a személyi hitelekről nem is beszélve. A vállalatok viszont óvatosabbak a hitelfelvételben,

de már oldódni látszik az óvatossági motívum náluk is. A hitelszerződések növekedése nem jár az állományok növekedésével, az új hitelszerződések inkább hitelkiváltásban csapódnak le. A hitelpiac alakulásáról legutóbb itt írtunk részletesen:

Megosztás

Nagy beesés után visszapattanás jött, 4,5% körül lehet az idei infláció

Az árufogyasztás 8%-kal, a turizmus 5%-kal, a lakossági hitelfelvétel 30%-kal, a reálbér 3%-kal esett vissza tavaly, ehhez képest idén rendre 4,2%-os, 22,4%-os, illetve 57%-os és 9,9%-os emelkedést mutatnak a legfrissebb adatok - mondta Nagy Márton. Most először januárról decemberre hozta előre a kormány a minimálbér-emelést, novemberben megkapták a nyugdíjasok az inflációs kompenzációt, sokan kaptak prémium állampapír kamatot, majd jöttek az éves béremelések, mindezek következtében

jelentősen emelkedett a lakosság jövedelme. Idén valószínűleg reál-nyugdíjemelkedés is lesz,

ugyanis 6%-os nyugdíjemeléssel kalkulált a kormány, miközben az inflációt inkább 4,5% környékére várja éves átlagban. A turizmus a 2019-es csúcs fölé emelkedett, ami nemcsak a külföldieknek, hanem nagyon erőteljesen a belföldi turizmusnak is köszönhető, nem pusztán a Szép Kártyának köszönhetően (pedig 2,6 millióról 2,8 millióra emelkedett a használók száma), saját forrásból is sokat költ a lakosság.

Megosztás

Ilyennel még nem találkoztunk, mint tavaly

Ilyen magas kamatkörnyezettel a magyar bankrendszer még nem találkozott, mint tavaly, és olyan feszültségeket is felszínre hozott ez, amilyenekkel még nem találkoztunk.

A magas kamatkörnyezet profitabilitási szempontból jó lehet, ennek ellenére ijesztő jelenségként kell rátekintenie egy bankárnak.

2023 a nagy küzdelem éve volt, ami az infláció leszorításáról, az ikerdeficit megoldásáról, a reálbérek növekedésének pozitívba fordításáról szólt, aminek az enyhe recesszió és a 6,5%-os költségvetési hiány volt az ára – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Megosztás

Nagy Márton: a kamatstop kivezetésének a fogyasztás helyreállásása a feltétele

Lehet kritizálni a kamatstopot, de senki nem hozta fel érvként azt, hogy mekkora hitelezési veszteségeket szenvedett volna el a bankszektor abban az esetben, ha magas jegybanki kamatokat ráengedik a lakosságra - mondta Nagy Márton. Szerinte

a kamatstop megőrizte a hitelportfólió minőségét, megóvta a gazdaságot, ezért sikeres és szükséges beavatkozás volt.

A kkv-kamatstopot már ki tudta vezetni a kormány, a lakossági kamatstop kivezetésén dolgoznak, ennek az a feltétele, hogy a fogyasztás helyreálljon és a gazdaság beinduljon.

Megosztás

Nagy Márton: kapok hideget-meleget a bankoktól

A bankok elvitathatlan részei a magyar gazdaság működésének. Igaz, az én viszonyom soha nem volt zökkenőmentes a bankszektorral, kapok hideget-meleget - mondta bevezető szavaiban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, saját mentségére említve, hogy

mindig objektíve igyekezett személni a szektor működését, és dönteni a bankokat illető kérdésekben.

Megosztás

35 éves a Magyar Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség nélkül a magyar gazdaság piacgazdasági átmenete nem történhetett volna meg – mondta Hegedüs Éva elnökségi tag, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség 35. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferencia kezdetén. 2010 után kihívásokkal teli időszakot élt át a bankszektor, a kormánnyal és az MNB-vel karöltve sikerült azonban a devizaalapú lakossági hitelek kivezetése és Növekedési Hitelprogram bevezetése is – idézte fel. A jelen együttműködései között említette Hegedüs Éva

A Széchenyi Kártya Programot, a Baross Gábor Hitelprogramot, az önként vállalt kamatkorlátokat és a pénzügyi digitalizációs, edukációs programokat is.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jelzálog