Befektetés

Akár 51 százalékot is kaszálhattál magyar alappal

Portfolio
Tavaly rendkívül volatilisek voltak a tőkepiacok, ez a befektetési alapok teljesítményén is meglátszott, plusz 50,77 százaléktól mínusz 81,27 százalékig változott az árfolyamuk. Kiválogattuk néhányat azok közül, amelyek a legszélsőségesebb árfolyammozgást mutatták.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Három a legjobbak közül

A legnagyobb felértékelődésen tavaly a Biggeorge 4. nyilvános nyíltvégű, belépési korláttal rendelkező ingatlanfejlesztési ingatlanalapja ment keresztül, amely intézményi befektetők számára indult még a válság előtt. A válság miatt leértékelődött az ingatlanalap, a tavalyi ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően viszont értékesíteni tudta az eszközei egy részét az alapkezelő. A 75 százalékos tőkeáttétel miatt a tranzakciókon realizált eredmény hatása az egy jegyre jutó nettó eszközértéken felnagyítva keletkezett, így a befektetési jegyek árfolyama 2015 folyamán 50,77 százalékkal emelkedett.

A BUX teljesítményét követő alapok hozama volt a legjobb a lakosság számára is elérhető alapok közül tavalyi évben, az OTP-s BUX ETF, az Allianz Indexkövető Részvény, a Pioneer Magyar Indexkövető Részvény és az Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény alapok vezették a piacot hozam szempontjából, 42,68-39,17 százalékos nyereséggel.

Az OTP Föld Kincsei alap áll a dobogó harmadik helyén, az aktívan kezelt, nyersanyagokba közvetetten befektető alap B sorozata 24,64 százalékot, A sorozata 23,94 százalékot emelkedett tavaly, úgy, hogy a nyersanyagpiacon befektető összes többi alap kétszámjegyű mínuszokat realizált. Az alap elsősorban a kőolaj és földgáz, valamint a réz és nemesfémek shortolásán ért el kiemelkedő hozamokat.

Három a legrosszabbak közül

Olyan alapok is voltak, amelyek szélsőségesen leértékelődtek, ezekben az esetekben legtöbbször technikai problémák álltak a háttérben. A legnagyobb esésen a már felszámolt Macrogamma alapkezelő NAP alapjai mentek át 81,27 százalékos "teljesítményükkel". Az alapkezelőt csalással leplezték le még 2013-ban, az ingatlanvagyona éppen likvidáláson megy keresztül.

Az Access Alapkezelő Első Magyar Daytrade alapja származtatott piaci ügyletekbe fektetett, az S&P 500 és a DAX shortolásán ért el veszteséget, a Buda-Cash csődje miatt a forgalmazását felfüggesztették, május 13 óta közzétett árfolyama sincs az alapnak. Az alapkezelő közlése szerint a beérkező tőke hiányában az alap stratégiája nem tudott kiteljesedni. Az alap 53,9 százalékos leértékelődésen ment keresztül 2015 elejétől május 13-áig, ebből 22,23 százalékos veszteséget még a Buda-Cash csődje előtt szenvedett el.

A Concorde Alapkezelő Nyilasi zártvégű alapja is hatalmasat esett tavaly, az alap december 31-jén járt le. Az alap részvényindexekre felvett (pl. DAX) short stratégiát követett, amely nem tűnt kifizetődőnek, 2015-ös teljesítménye -26,03 százalék volt. Az alap egyébként fekete bárány az alapkezelő portfóliójában, hiszen a tíz legjobb hazai abszolút hozamú alapból (három éves Sharpe-mutató alapján) kilenc a Concorde Alapkezelőé.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
bét