Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Még mindig nehézkes területnek számít Magyarországon a közvetlenül pályázható EU-s források kérdésköre. Ezekről a pénzekről nem tagállami szinten, hanem Brüsszelben döntenek, és a kiírások gyakran jobban alkalmazkodnak a nagy tagállamok igényeihez. Mindemellett lehetne azért tenni, hogy sikeresebbek legyünk azokban a szektorokon és országokon átnyúló együttműködések kialakításában, amik segíthetnék a magyar szereplőket a forrásbevonásban. Most ráadásul élesben bizonyíthatnak a hazai pályázók, a napokban ugyanis új pályázati csomag (várhatóan közel 30 pályázatot tartalmazó) nyílik meg a fenntarthatóság, környezetvédelem és a zöld átállás területén. A részletekről Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója beszélt a Portfolio Business podcast új adásában.

Petri Bernadett: fel kell készülni egy olyan időszakra, ahol a kohéziós források aránya csökkenhet

Petri Bernadett: fel kell készülni egy olyan időszakra, ahol a kohéziós források aránya csökkenhet

Az Európai Unió költségvetésén belül egyre nagyobb részt tesznek ki a központi elosztású, az Új Prioritások fejezetbe tartozó uniós források. A jövőben akár a kohéziós politikával szemben még tovább nőhet a dominanciájuk, ezért nagyon fontos, hogy a magyar kis- és középvállalkozások a közvetlen pályázatokra egyre jobban koncentráljanak, ne csak az operatív programok kiírásait figyeljék. Ráadásul a kutatási támogatásoknál már egy kialakuló innovációs szakadék látszik, amelynek kezelésében az Európai Bizottságnak is fontos feladata van – többek között ezekről a témákról beszélt Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, valamint a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója a Portfolio EU Források 2024 konferenciáján.

A magyar cégek is tehetnek azért hogy minél több közvetlen brüsszeli forrás érkezzen Magyarországra – De hogyan?

A magyar cégek is tehetnek azért hogy minél több közvetlen brüsszeli forrás érkezzen Magyarországra – De hogyan?

Sokan nem gondolnák, hogy az európai uniós intézményeknél nem csak politikusok, vagy nagyvállalatok képviselői lobbizhatnak a saját, vagy cégük érdekében, pedig ez a kapu sokak számára nyitva áll, csak jó helyre kell fordulni. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) egyik fontos feladata éppen az, hogy lobbizzon azon cégek érdekében, amelyek megkeresik őket. A hazai szervezetnek komoly kapcsolatrendszere van, amelynek segítségével a magyar vállalatokat be tudják juttatni végrehajtó ügynökségi döntéshozókhoz. A témáról Petri Bernadettet, az MFOI ügyvezető igazgatóját és Tibor Dávidot, a Masterplast vezérigazgatóját kérdeztük.

350 milliárd euró a tét - ehhez azonban új szemlélet kell

350 milliárd euró a tét - ehhez azonban új szemlélet kell

A közvetlen források aránya jelentősen növekedett az uniós támogatási rendszerben, amely ráadásul új pályázati gondolkodást, új szemléletmódot követel meg a gazdasági szereplőktől. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezetője az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszeriparral foglalkozó podcastjében arról beszélt, milyen segítséget tudnak nyújtani a pályázóknak a forrásokért folytatott versengésben.

A NATO és az Európai Védelmi Alap a magyar kkv-k számára is rendkívüli finanszírozási lehetőséget kínál

A NATO és az Európai Védelmi Alap a magyar kkv-k számára is rendkívüli finanszírozási lehetőséget kínál

A NATO innovációs ökoszisztémájának magas rangú tagjai Budapesten találkoztak idén szeptemberben. A fórum fő témája az innováció növekvő jelentősége volt a polgári és katonai innovációk összekapcsolásában, valamint a védelmi képességek kialakításában és a jelenlegi geopolitikai környezetben. Ez utóbbiak jelentőségét talán nem is nagyon kell magyarázni és hogy miért keresik az európai országok azokat a kutatás-fejlesztési lehetőségeket, amelyek megerősíthetik a haderejüket. Ugyanakkor Magyarországon a kettős felhasználású megközelítés, amely a védelmi és a polgári szektorban egyaránt alkalmazható technológiák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, kulcsfontosságú szerepet játszik az innováció, a gazdasági növekedés és a biztonság előmozdításában. Ez a megközelítés összhangban van az Európai Védelmi Alap (EFA) és a NATO Innovációs Alap célkitűzéseivel, és egyedülálló lehetőséget kínál a hazai kkv-k számára. Erről beszélgettünk két vendégünkkel, Dr. Petri Bernadett-tel, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda MFOI ügyvezetőjével és Dr. Porkoláb Imre dandártábornokkal, védelmi innovációért felelős miniszteri biztossal, aki egyben a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) ügyvezető igazgatója is.

Gyökeres változás előtt a magyar fejlesztéspolitika, megváltoztatja a súlypontokat a kormány

Gyökeres változás előtt a magyar fejlesztéspolitika, megváltoztatja a súlypontokat a kormány

A kormány hamarosan bemutatja a teljesen újraírt magyarországi területfejlesztési koncepciót. Az új keretrendszer sokkal inkább koncentrál majd a kistelepülésekre, közepes méretű városokra, közben az állami szolgáltatásokat is rugalmasabbá és összehangoltabbá teszi. Egyelőre kevés részlet ismert még a megváltoztatott koncepcióból, de Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője a Portfolio-nak bemutatta, hogy milyen elvek és felismerések mentén változik meg a magyarországi területfejlesztés.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.