A magyar cégek is tehetnek azért hogy minél több közvetlen brüsszeli forrás érkezzen Magyarországra – De hogyan?

A magyar cégek is tehetnek azért hogy minél több közvetlen brüsszeli forrás érkezzen Magyarországra – De hogyan?

Sokan nem gondolnák, hogy az európai uniós intézményeknél nem csak politikusok, vagy nagyvállalatok képviselői lobbizhatnak a saját, vagy cégük érdekében, pedig ez a kapu sokak számára nyitva áll, csak jó helyre kell fordulni. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) egyik fontos feladata éppen az, hogy lobbizzon azon cégek érdekében, amelyek megkeresik őket. A hazai szervezetnek komoly kapcsolatrendszere van, amelynek segítségével a magyar vállalatokat be tudják juttatni végrehajtó ügynökségi döntéshozókhoz. A témáról Petri Bernadettet, az MFOI ügyvezető igazgatóját és Tibor Dávidot, a Masterplast vezérigazgatóját kérdeztük.

Tibor Dávid: jelentős károkat szenvedhet el az építésgazdaság, ha nem kap célzott segítséget

Tibor Dávid: jelentős károkat szenvedhet el az építésgazdaság, ha nem kap célzott segítséget

Reálisan 2025-től kezdődhet egy általános építőipari konjunktúra ciklus, de ha nem kap célzott segítséget, akkor jelentős károkat szenvedhet el az építésgazdaság - mondta el Tibor Dávid, a Masterplast vezetője a Portfolio-nak adott interjúban. Hozzáteszi, hogy az ÉVOSZ által kidolgozott célzott épületenergiatámogatási kezdeményezésen mindenki nyerne úgy, hogy nullszaldós lenne a költségvetés számára. A Masterplastnál kihívás, hogy az idei év nyereségbe forduljon, de ha nem szűkül tovább a piac, akkor elkerülhetőek a további leépítések.

Újabb veszteséges negyedévet zárt a Masterplast

Újabb veszteséges negyedévet zárt a Masterplast

A veszteséges negyedik negyedév után 2023 első negyedévét és mínusszal zárta a Masterplast, minden eredményszinten – derül ki a cég ma reggel publikált közleményéből. A gyorsjelentést követő közleményben a vállalat menedzsmentje megerősítette, hogy a cél, hogy a teljes 2023-as évet végül nyereséggel zárja, ami akkor is megvalósulhat, ha a jelenlegi keresleti szint marad.

Nagy fordulat a Masterplastnál, Tibor Dávid elmondta, miben hibáztak

Nagy fordulat a Masterplastnál, Tibor Dávid elmondta, miben hibáztak

Kellemetlen meglepetéssel szolgált a befektetőknek csütörtökön megtartott éves tájékoztatóján a Masterplast. A bevétel-és eredményvárakozásait jelentősen lefelé módosította a menedzsment, idén éppen hogy csak nyereséges lehet a cég, az osztalékfizetést felfüggesztette a vállalat a következő két évre, és leépítésekbe kezdett. A Masterplast elnök-vezérigazgatójával, Tibor Dáviddal beszélgettünk az iparági kilátásokról, arról, hogyan változott a piac, mi hozhatja el a fellendülést, és hogy mit gondol a részvényárfolyam alakulásáról.

Beindultak a felvásárlások a szigetelőanyaggyártóknál, a Masterplastot is megkörnyékezték már globális szereplők

Beindultak a felvásárlások a szigetelőanyaggyártóknál, a Masterplastot is megkörnyékezték már globális szereplők

Sikeresen zárult a napokban a Masterplast 9 milliárd forintos tőkebevonása, ami az idei év legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása a magyar tőzsdén. A tranzakciót szervező OTP tőkepiaci kibocsátási területének vezetőjével, Kazár Andrással, a Masterplast elnökével, Tibor Dáviddal és a BÉT vezérigazgatójával, Végh Richárddal beszélgettünk a tranzakció tanulságairól, a tőzsde szerepéről és a befektetői hangulatról, valamint a Masterplast kilátásairól és terveiről.

Február-március lehet a legkritikusabb a magyar gázellátásban, akkor kell a szerencse

Február-március lehet a legkritikusabb a magyar gázellátásban, akkor kell a szerencse

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása.A mai adás első részében az európai és benne a magyar energiapiacról, valamint a következő időszak ellátásbiztonságáról lesz szó. A témával kapcsolatban Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője volt a vendégünk, aki egyebek mellett elmondta: az import leállása esetén – a tárolók magas töltöttségi szintje miatt – nem télen, hanem egy esetleges tavaszi hidegbetöréskor akadhatnak legnagyobb eséllyel problémák a magyar gázellátásban. A műsor második részében Dr. Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját kérdeztük, egyebek mellett a hitelezési folyamatokról, valamint arról, hogy a kamatstopot miképpen magyarázták el a tulajdonosaiknak. A banki szakemberrel beszéltünk arról is, hogy a monetáris környezet ellensúlyozza-e azokat a gazdasági intézkedéseket, melyek negatívan érintik a bankok nyereségességét. Végül pedig vendégünk volt még Tibor Dávid, a Masterplast elnökvezérigazgatója is, akit más témák mellett a nemrég lezajlott sikeres tőkeemelésről kérdeztünk. Az adásban elhangzó interjúkat az október 19-én megrendezett Budapest Economic Forumon rögzítettük.

Tibor Dávid: stratégiai kényszer lett a szigetelés az energiaválságban, állami programok kellenek

Tibor Dávid: stratégiai kényszer lett a szigetelés az energiaválságban, állami programok kellenek

A szigetelőanyagok piaca tarthatja magát akkor is, ha jön a recesszió és az építőiparban visszaesés lesz, az épületek szigetelése ugyanis nem csak környezetvédelmi és gazdasági kérdés jelenleg, de stratégiai és politikai kényszer is az energiaválság közepette. Kellenek a központi programok, szükség van arra, hogy a magyar kormány is belenyúljon, ahogy sok más ország teszi – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio-nak adott interjúban. A cégvezér beszélt arról is, hogy a Masterplastnak mennyire fáj az energiaárak emelkedése és hogy miért döntött úgy a vállalat a napokban, hogy belép egy új piacra.

Fél év alatt több mint kétszeresére nőtt a faanyagok ára

Fél év alatt több mint kétszeresére nőtt a faanyagok ára

Hiába kezdett el az elmúlt hetekben több építési alapanyag ára is csökkenni, fél éves viszonylatban még így is brutális az áremelkedés. Az ATV most az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének friss felmérését közölte, melyből kiderül, hogy az elmúlt hat hónapban a fa ára Budapesten 86 százalékot, országosan 160 százalékot emelkedett, de a hőszigetelő anyagok is jelentős mértékben drágultak.

Itt a magyar tőzsde idei sztárja, üstökösként szárnyalt a részvény

Itt a magyar tőzsde idei sztárja, üstökösként szárnyalt a részvény

Egészen elképesztő árfolyamemelkedést láthattunk a BUX Indexhez nemrég "csatlakozó" vállalat, a Masterplast részvényénél az elmúlt hónapokban. Persze a rendkívüli teljesítmény nem (csak) a kisbefektetői spekuláció eredménye, számos komoly, a vállalat működését és jövőbeli kilátásait alapvetően meghatározó és befolyásoló esemény is történt a Masterplast háza táján. Írásunkban összefoglaljuk a fontosabb mérföldköveket, amik a sztárpapír titulus felé vezető utat kövezték ki a Masterplast előtt.

Nagy bejelentések jöhetnek a Masterplastnál, kilőtt az árfolyam

Nagy bejelentések jöhetnek a Masterplastnál, kilőtt az árfolyam

Komoly várakozásokkal kezdi a 2021-es évet a Masterplast, a Portfolio-nak adott interjú során Tibor Dávid elmondta, hogy a társaság több vasat is tart a tűzben, amiről a jövő év elején ígér tájékoztatást a cégvezér. Az elnök többek között arról is beszélt, hogy a Masterplast teljes egészségipari jelenléte elérheti az évtized végére az építőipar szintjét, a részvényárfolyam idei szárnyalását kommentálva pedig hozzátette, hogy a jövő év végére a 3000 forintos árfolyam is cél lehet. A Masterplast ma is a magyar tőzsde egyik legjobban teljesítő tagja, jelenleg közel 10 százalékos a plusz.

Új iparág, új perspektívák a Masterplast előtt

Új iparág, új perspektívák a Masterplast előtt

Offenzív stratégiával vágott neki a Covid-időszaknak a Masterplast, a versenytársaknál jóval rugalmasabban alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, ráadásul jó ütemérzékkel egy németországi akvizícióval új iparágba, az egészségiparba is beléptek, ez mind hozzájárult ahhoz, hogy rekord bevételt és eredményt ért el a vállalat. A Masterplast profitál a pandémia alatti otthoni lakásfelújításokból, az épületenergetikai előírások szigorításából, de segítenek az állami építőipari ösztönzők is, mondta el a Portfolio-nak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke, akivel a kilátásokról, a Covid-járvány második hullámának várható hatásairól, tervezett beruházásokról, akvizíciókról, de természetesen az osztalékról és a részvényárfolyamról is beszélgettünk.

Szintet lépett a Masterplast, innen még nagyobb léptékben tud fejlődni

Szintet lépett a Masterplast, innen még nagyobb léptékben tud fejlődni

2019 a Masterplast történetének legjobb éve lesz, ezzel szintet lép a vállalat, ahonnan még nagyobb léptékben tud fejlődni, pénzügyileg és szakmailag is megérett arra, hogy újabb nagyobb dobásokban gondolkozzunk, mondta el a Portfolio-nak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke, akivel többek között az építőipari konjunktúráról, a klímaváltozás építőipari hatásairól, a képzett fizikai munkaerő szűkösségéről és a Növekedési Kötvényprogramban bevont források felhasználásáról is beszélgettünk.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.