Románia ugrott be Magyarország helyére, ők használhatják fel az ide szánt orosz gázt

Románia ugrott be Magyarország helyére, ők használhatják fel az ide szánt orosz gázt

Románia használhatja fel a Török Áramlat vezetéken történő magyar ellátásra korábban elkülönített orosz földgázt a nyár folyamán, illetve amíg meg nem épül a vezeték magyarországi szakasza. A vezeték már 2021 január elsején elért a magyar határig, miután átadták szerbiai szakaszát is, hozzánk viszont leghamarabb október 1-jétől érkezhet gáz ezen az útvonalon, bár a korábbi elképzelések szerint ez már jóval korábban lehetséges lett volna.

Vesztésre áll Magyarország az Ausztriával folytatott gázvitában

Vesztésre áll Magyarország az Ausztriával folytatott gázvitában

A BRUA gázvezeték magyar-szlovák-osztrák szakaszára kiírt open season kapacitás értékesítési eljárás harmadik fázisa is sikertelenül zárult az előző héten, vagyis egyre valószínűbb, hogy a gázvezeték eredeti útvonalának eltérítését célzó magyar terv elbukik.

Szervezeti változás a földgázszállítónál

Az FGSZ Zrt. - Magyarország nagynyomású földgázszállító vezetékrendszerének tulajdonosa és üzemeltetője, amely a gázszolgáltató társaságokat, erőműveket és a nagyipari fogyasztókat látja el - kettős vállalatirányítási modellt vezetett be.

Nincs veszélyben Magyarország gázellátása a tűz ellenére

A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén kedd hajnalban keletkezett tűz ellenére is biztosított az ország gázellátása a társaság szerint, miután másik három földgáztároló vette át a szolgáltatást. A tűzoltók továbbra is nagy erőkkel dolgoznak az oltáson, de lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

2019-től jöhet a gáz Romániából Magyarországra

2019-től jöhet a gáz Romániából Magyarországra

Kivitelezési fázisban van a két 4,5 MW-os kompresszor gépegység áttelepítésével létrejövő új kompresszorállomás Csanádpalotán, ami lehetővé teszi, hogy Romániából 2019 végétől évi 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra.

Nem lesz gond a gázellátással az Energiahivatal szerint

Biztosított Magyarország gázellátása, az ország öt gáztárolójában 1,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ez a mennyiség még egy elhúzódó tél esetén is fedezi az ország gázszükségletét - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Bővül az FGSZ Földgázszállító hálózata

Az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek értékesítik a magyar-szlovák gázvezetéket működtető Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT Zrt.) üzletágát, illetve az értékesítés lezárását követően a cég 100 százalékos állami tulajdonrészét. A tranzakciót ellátásbiztonsági szempontok indokolják, versenyeztetés nélkül hajtják végre a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint.

A gáztőzsdén már bevezették az eurót

Euróalapú elszámolásra állt át a gáztőzsde. A CEEGEX a "jelentős" lépéstől azt várja, hogy az elősegíti a likviditás és a taglétszám növekedését, illetve a magyar gázpiac nyugat-európai piacokhoz történő integrációját.

Váratlan magyar lépés miatt borulhat a nemzetközi gázprojekt

A bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázvezeték megvalósulása is veszélybe kerülhet, miután a magyar és román hatóságok megállapodása gyakorlatilag kizárná a projektből az osztrák partnereket - értesült az ICIS (Independent Chemical Information Service), a világ legnagyobb olajvegyipari piaci adat- és információszolgáltató vállalata.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mi folyik a magyar rendelőkben? Ítéletet mondtak a betegek
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.