Mesterséges intelligencia is oktatná a zalaegerszegi diákokat
Gazdaság

Mesterséges intelligencia is oktatná a zalaegerszegi diákokat

Portfolio
Új, a digitalizációra és a mesterséges intelligenciára építő oktatási rendszert tervez bevezetni a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja. Az új megoldás egyesíti az egyéni és a tömegoktatás előnyeit, egyéni megközelítést és tempót tesz lehetővé a diákoknak, a számonkérést pedig a csapatmunkát és az interdiszciplináris együttműködést megkövetelő projektfeladatok jelentik. A cél a való életben, a cégeknél is használható tudás kialakítása olyan formában, amely megfelelő a jelenleg a diákságot alkotó generációk igényeinek. Erről a megoldásról és az egyetemek új megközelítéséről beszélgettünk Németh Istvánnal, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettesével és a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatójával, valamint Ujhegyi Andrással, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével.

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ által megvalósítandó FelhőCampus fejlesztés a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekre építve ad válaszokat a modern kihívásokra. A projekt eredménye egy oktatástechnológiai és oktatásmódszertani fejlesztés, amely hálózatban működő köz- és felsőoktatási központok, valamint ipari partnereik oktatási tevékenységét optimalizálja, emellett pedig a hallgatók egyéni előrehaladását is figyelembe vevő tudásközvetítő rendszert eredményez.

A FelhőCampus lényege, hogy játékosan, személyre szabottan és lemorzsolódás mentesen oktassák a jövő generációit.

Magolás helyett

Jelen pillanatban még mindig szabályok megtanulására és visszamondására épül az oktatás. Hogy közelebbi példát hozzak: a diákok visszamondják Newton törvényeit, de alkalmazni már nem tudják

– vetette fel a Portfolio-nak Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese és a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója. Hozzátette: a legfontosabb az lenne, ha a diákoknak az adott tárgy ismeretanyagának azon vetületét mutatná be az oktatás, minden diáknak mást, amely az előzetes képzettségeihez illik és számára a legkönnyebben befogadható.

A tudás akkor működőképes, ha aktív. Az az igazi tudás, amivel problémát tudunk megoldani.

A FelhőCampusnak segítségével a tudást olyan módon szedjük darabjaira, atomjaira, hogy abból a diákok önmaguknak tudják összeállítani azt az eszközt, ami őket a problémamegoldáshoz, a sikerhez, legkönnyebben elvezeti” – fogalmazott Németh István, aki szerint a módszert a mindennapokban is alkalmazzuk, amikor például egy új eszköz vásárlása esetén a használati utasítások böngészése helyett egy rövid YouTube-videóból ismerjük meg a rendszer alapvető működését, majd a sikerélmény adta lendülettel annak részleteit is.

A tudás atomjaira bontásával majd a diákok általi – problémamegoldásra kihegyezett – összeállításával létrejön egy személyre szabott oktatási platform.

„A tömegoktatásban a személyre szabottság, az egyedi képességekhez, előképzettséghez való igazodás elveszett, hiszen nem volt idő diákok százaival vagy akár ezreivel egyedileg foglalkozni. A technológia, a modern eszközök és hálózatok azonban lehetővé teszik, hogy nagyszámú diák tudjon a saját megközelítésében és tempójában haladni.”

Csapatmunka a számonkérésben

A rendszer a lassabban, nehezebben fejlődő kompetenciáknál segítséget nyújt - akár a csoporton belül is, illetve az átlagnál jobb teljesítményt és fejlődést is azonnal jelzi az oktatók felé.

Az új rendszerben a klasszikus számonkérést, a bemagolt szabályok visszamondását is lecserélik a projektfeladatok, mint a tudás bizonyításának, a jegyszerzésnek a lehetőségei.

A komplex, élethű és a tanulmányok előrehaladtával mind bonyolultabb feladatok során a csapatokba szerveződött diákoknak úgy kell együttműködniük, ahogy majd később a munkahelyükön kooperálnak a különböző területről érkezett kollégáikkal. Így a műszaki, pénzügyi, menedzsment-területen tanuló diákok közösen dolgozhatnak projekteken, amelyeknek a végén minden szempontból teljesíteniük kell az elvárt eredményeket.

A megoldás tehát egy komplex, integrált hallgatói oktatásmenedzsment adatplatform és arra épülő adatanalitikai rendszer, amely ráadásul felhasználja a mesterséges intelligenciát is az oktatás megszervezésénél. „A mesterséges intelligencia alapú megoldások a diákoknak a saját tudásbázisuk építése során adott válaszaiból, a problémákhoz való hozzáállásukból, tudja megjósolni, hogy milyen irányba kell tovább haladnia a tanulónak, hogy például mely feladatokból hány gyakorlópéldát kell még megoldani és ezek milyen típusúak legyenek. A cél az, hogy a hallgató a legjobban megértse az adott tananyagot, ahhoz a részhez tartozó ismeretanyagot minél jobban elsajátítsa.”

Új generációk, új igények

Egy ilyen új rendszer igényét a felsőoktatás modellváltása idézte elő - a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgatóhelyettese, Ujhegyi András szerint.

A modellváltás nem kis részben azt jelenti, hogy az egyetemek kikerültek a versenyszférába. Versenyeznek a hallgatókért, a forrásokért, az egyetemi rangsorért.

Ez a verseny teljesen új megközelítéseket igényel, amelyben a Pannon Egyetem gondolkodása egészen újszerű. Fontos ugyanis felismerni, hogy megjelentek új generációk, akik egészen más oktatási metódusokat igényelnek, esetükben más módszerek hatékonyak. Mindez nem is véletlen: ha jobban belegondolunk, a virtuális valóságban sokkal több információ adható át, mint a fizikai valóságban.”

Ujhegyi András szerint azok a diákok, akik ma megérkeznek a felsőoktatásba, már ebben a jóval digitalizáltabb, jóval több kontentet tartalmazó világból érkeznek.

A Delta Csoportnak, mint szállítónak az a feladata, hogy egy erre reagáló eszközrendszert kínáljanak az Egyetemek számára.

Újhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgatóhelyettese
Ujhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgatóhelyettese

Mint a munkahelyen

Ujhegyi András kiemelte az interdiszciplináris megközelítés fontosságát is: „ha a diák elmegy egy céghez, nem arról van szó, hogy mérnökként csak mérnökökkel kell beszélgetnie, hanem jogásszal, pénzügyessel, közgazdásszal és mindenféle más végzettségű emberrel is együtt kell működnie.

Ilyenkor rendszerint előjönnek a kommunikációs és más konfliktusok, amelyeket sokszor nagyon nehezen hidalnak át a felek, mert nem szoktak hozzá ahhoz, hogy csapatban kell dolgozni.

Egy ilyen megoldás mint a FelhőCampus azonban olyan átfogó képzéssegítő rendszer, amelyet nem csupán az egyedi megközelítés jellemez, hanem egyben robusztus MI szolgál, és amely folyamatosan azt keresi, hogy a hallgató a saját karrier céljai és kompetenciái alapján, hol tart a tanulmányi előmenetelében, valamint bevonja a csapatmunkába is.

A FelhőCampus első lépéseként a Zalaegerszegen működő tesztpályához és a Flexhez kapcsolódó tesztmérnöki szak tananyagát alakítják a rendszerhez, amelyet az oktatási intézmény a tervei szerint szeptemberig befejez.

A továbbiakban a felsőoktatási intézmény pályázati finanszírozással haladna a megvalósítás felé: többek között a felsőoktatás digitalizálásának segítéséről szóló pályázatból is támogatást remél az egyetem.

Fotó: Getty Images / Delta

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GVH_székház_logó