mesterséges intelligencia egészségügy orvos
Gazdaság

Mesterséges intelligencia is oktatná a zalaegerszegi diákokat

Portfolio
Új, a digitalizációra és a mesterséges intelligenciára építő oktatási rendszert tervez bevezetni a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja. Az új megoldás egyesíti az egyéni és a tömegoktatás előnyeit, egyéni megközelítést és tempót tesz lehetővé a diákoknak, a számonkérést pedig a csapatmunkát és az interdiszciplináris együttműködést megkövetelő projektfeladatok jelentik. A cél a való életben, a cégeknél is használható tudás kialakítása olyan formában, amely megfelelő a jelenleg a diákságot alkotó generációk igényeinek. Erről a megoldásról és az egyetemek új megközelítéséről beszélgettünk Németh Istvánnal, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettesével és a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatójával, valamint Ujhegyi Andrással, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével.

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ által megvalósítandó FelhőCampus fejlesztés a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekre építve ad válaszokat a modern kihívásokra. A projekt eredménye egy oktatástechnológiai és oktatásmódszertani fejlesztés, amely hálózatban működő köz- és felsőoktatási központok, valamint ipari partnereik oktatási tevékenységét optimalizálja, emellett pedig a hallgatók egyéni előrehaladását is figyelembe vevő tudásközvetítő rendszert eredményez.

A FelhőCampus lényege, hogy játékosan, személyre szabottan és lemorzsolódás mentesen oktassák a jövő generációit.

Magolás helyett

Jelen pillanatban még mindig szabályok megtanulására és visszamondására épül az oktatás. Hogy közelebbi példát hozzak: a diákok visszamondják Newton törvényeit, de alkalmazni már nem tudják

– vetette fel a Portfolio-nak Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese és a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója. Hozzátette: a legfontosabb az lenne, ha a diákoknak az adott tárgy ismeretanyagának azon vetületét mutatná be az oktatás, minden diáknak mást, amely az előzetes képzettségeihez illik és számára a legkönnyebben befogadható.

A tudás akkor működőképes, ha aktív. Az az igazi tudás, amivel problémát tudunk megoldani.

A FelhőCampusnak segítségével a tudást olyan módon szedjük darabjaira, atomjaira, hogy abból a diákok önmaguknak tudják összeállítani azt az eszközt, ami őket a problémamegoldáshoz, a sikerhez, legkönnyebben elvezeti” – fogalmazott Németh István, aki szerint a módszert a mindennapokban is alkalmazzuk, amikor például egy új eszköz vásárlása esetén a használati utasítások böngészése helyett egy rövid YouTube-videóból ismerjük meg a rendszer alapvető működését, majd a sikerélmény adta lendülettel annak részleteit is.

A tudás atomjaira bontásával majd a diákok általi – problémamegoldásra kihegyezett – összeállításával létrejön egy személyre szabott oktatási platform.

„A tömegoktatásban a személyre szabottság, az egyedi képességekhez, előképzettséghez való igazodás elveszett, hiszen nem volt idő diákok százaival vagy akár ezreivel egyedileg foglalkozni. A technológia, a modern eszközök és hálózatok azonban lehetővé teszik, hogy nagyszámú diák tudjon a saját megközelítésében és tempójában haladni.”

Csapatmunka a számonkérésben

A rendszer a lassabban, nehezebben fejlődő kompetenciáknál segítséget nyújt - akár a csoporton belül is, illetve az átlagnál jobb teljesítményt és fejlődést is azonnal jelzi az oktatók felé.

Az új rendszerben a klasszikus számonkérést, a bemagolt szabályok visszamondását is lecserélik a projektfeladatok, mint a tudás bizonyításának, a jegyszerzésnek a lehetőségei.

A komplex, élethű és a tanulmányok előrehaladtával mind bonyolultabb feladatok során a csapatokba szerveződött diákoknak úgy kell együttműködniük, ahogy majd később a munkahelyükön kooperálnak a különböző területről érkezett kollégáikkal. Így a műszaki, pénzügyi, menedzsment-területen tanuló diákok közösen dolgozhatnak projekteken, amelyeknek a végén minden szempontból teljesíteniük kell az elvárt eredményeket.

A megoldás tehát egy komplex, integrált hallgatói oktatásmenedzsment adatplatform és arra épülő adatanalitikai rendszer, amely ráadásul felhasználja a mesterséges intelligenciát is az oktatás megszervezésénél. „A mesterséges intelligencia alapú megoldások a diákoknak a saját tudásbázisuk építése során adott válaszaiból, a problémákhoz való hozzáállásukból, tudja megjósolni, hogy milyen irányba kell tovább haladnia a tanulónak, hogy például mely feladatokból hány gyakorlópéldát kell még megoldani és ezek milyen típusúak legyenek. A cél az, hogy a hallgató a legjobban megértse az adott tananyagot, ahhoz a részhez tartozó ismeretanyagot minél jobban elsajátítsa.”

Új generációk, új igények

Egy ilyen új rendszer igényét a felsőoktatás modellváltása idézte elő - a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgatóhelyettese, Ujhegyi András szerint.

A modellváltás nem kis részben azt jelenti, hogy az egyetemek kikerültek a versenyszférába. Versenyeznek a hallgatókért, a forrásokért, az egyetemi rangsorért.

Ez a verseny teljesen új megközelítéseket igényel, amelyben a Pannon Egyetem gondolkodása egészen újszerű. Fontos ugyanis felismerni, hogy megjelentek új generációk, akik egészen más oktatási metódusokat igényelnek, esetükben más módszerek hatékonyak. Mindez nem is véletlen: ha jobban belegondolunk, a virtuális valóságban sokkal több információ adható át, mint a fizikai valóságban.”

Ujhegyi András szerint azok a diákok, akik ma megérkeznek a felsőoktatásba, már ebben a jóval digitalizáltabb, jóval több kontentet tartalmazó világból érkeznek.

A Delta Csoportnak, mint szállítónak az a feladata, hogy egy erre reagáló eszközrendszert kínáljanak az Egyetemek számára.

Újhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgatóhelyettese
Ujhegyi András, a Delta Csoport kereskedelmi vezérigazgatóhelyettese

Mint a munkahelyen

Ujhegyi András kiemelte az interdiszciplináris megközelítés fontosságát is: „ha a diák elmegy egy céghez, nem arról van szó, hogy mérnökként csak mérnökökkel kell beszélgetnie, hanem jogásszal, pénzügyessel, közgazdásszal és mindenféle más végzettségű emberrel is együtt kell működnie.

Ilyenkor rendszerint előjönnek a kommunikációs és más konfliktusok, amelyeket sokszor nagyon nehezen hidalnak át a felek, mert nem szoktak hozzá ahhoz, hogy csapatban kell dolgozni.

Egy ilyen megoldás mint a FelhőCampus azonban olyan átfogó képzéssegítő rendszer, amelyet nem csupán az egyedi megközelítés jellemez, hanem egyben robusztus MI szolgál, és amely folyamatosan azt keresi, hogy a hallgató a saját karrier céljai és kompetenciái alapján, hol tart a tanulmányi előmenetelében, valamint bevonja a csapatmunkába is.

A FelhőCampus első lépéseként a Zalaegerszegen működő tesztpályához és a Flexhez kapcsolódó tesztmérnöki szak tananyagát alakítják a rendszerhez, amelyet az oktatási intézmény a tervei szerint szeptemberig befejez.

A továbbiakban a felsőoktatási intézmény pályázati finanszírozással haladna a megvalósítás felé: többek között a felsőoktatás digitalizálásának segítéséről szóló pályázatból is támogatást remél az egyetem.

Fotó: Getty Images / Delta

bull bear
Lucid Air Exterior 5
olaf scholz g7 globális minimumadó
kongresszus amerikai választás 2022 törvényhozás capitolium stock amerika usa
penz-10-ezer-forint
Napokon belül élesíthetik az Apple Payt Magyarországon
szénerőmű
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaf scholz g7 globális minimumadó