Aggódnak a magyarországi német cégek, eurót és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak
Gazdaság

Aggódnak a magyarországi német cégek, eurót és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak

Alig várnak javulást az idei évre a magyarországi gazdasági helyzetben a német cégek, amelyek főként a kereslet visszaesésétől, valamint a szakképzett munkaerőhiányától szenvednek. Egyre kevésbé elégedettek a hazai jogbiztonsággal, valamint a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával, valamint egyre kevesebben elégedettek a támogatásokhoz való hozzáféréssel – derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2024-es konjunktúrafelméréséből.

Kedvezőtlen összképet festenek a hazai gazdaság helyzetéről, a versenypiaci hangulatról a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2024-es konjunktúrajelentésének eredményei, amelyek azt mutatják, hogy

jelentősen romlottak a kilátások, számos kihívás nehezíti meg a cégek életét.

Emiatt idén csak szerény javulásra számítanak üzleti helyzetük tekintetében, és nem számítanak a foglalkoztatás és a beruházások bővülésére – derül ki az idei felmérésből, amelyben 241 magyarországi vállalat vett részt, míg a régió 15 másik országában párhuzamosan zajló kutatásban összesen 1 292 vezető töltötte ki a kérdőívet.

A beszámoló szerint a vállalatok számára a legnagyobb kockázatot a gyenge kereslet és a munkaerőköltségek jelentik, de továbbra is terhelnek számos céget a szakképzett munkaerő hiánya, az energiaárak és az árfolyam-ingadozások is. Az üzleti környezet minőségét illetően több területen nem folytatódott az elmúlt évek pozitív irányzata, például a gazdaságpolitika kiszámíthatósága és a jogbiztonság terén sem.

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetét a legtöbb megkérdezett (44 százalék) kielégítőnek vagy a tavalyihoz képest változatlannak tartja, de majdnem ugyanennyien, 41 százalék látja úgy, hogy rossz, vagy romlik a helyzet, míg csak 14 százalék érez javulást. Viszont a pozitív és negatív válaszok egyenlege alapján közel 30 pontos az elégedetlenség, míg tavaly ez nem érte el a 20-at.

Nem meglepő módon az idei évre csak 26 százalék vár javulást a magyar gazdaságban, míg 44 százalék szerint nem változik érdemben a helyzet, 30 százalék szerint pedig kedvezőtlen marad a helyzet.

DUIHK - magyar gazdaság várakozások 2024
Forrás: DUIHK.

Az árbevétel-várakozások viszont valamivel pozitívabb képet mutatnak: 38 százalék javulást vár, 37 százalék szerint nem lesz változás, míg visszaesésre csak a válaszadók 25 százaléka számít. Az exportárbevétel esetében 57 százalék számít stagnálásra, 28 százalék szerint jön javulás, még rosszabb helyzetet pedig csak a német cégek 15 százaléka vár. A saját üzleti helyzetében viszont csak a válaszolók alig több mint negyede (29 százalék) bízik pozitív fejleményekben.

Miért fontos a felmérés?

Magyarországon összesen 2437 német vállalat található, melyek főleg a járműiparban dominálnak. Évente folyamatosan 2-3 milliárd euró értékű, tényleges, tárgyi eszközökbe történő beruházást hajtanak végre. A hozzáadottérték-termelésük évi 10 milliárd euró. A járműipart egyébként szinte teljesen (94 százalékban) külföldi tulajdonú cégek dominálják, a szektorban a német érdekeltségek aránya 59 százalékot tesz ki.

A német vállalatok mintegy 220 ezer dolgozót foglalkoztatnak Magyarországon, ami a versenyszféra munkavállalóinak körülbelül a tizedét jelenti. Valamint a magyar külkereskedelem legfontosabb exportpiaca is Németország.

A foglalkoztatási terveknél az látszik, hogy 27 százalék gondolkodik felvételben, 54 százalék elégedett a jelenlegi állományával, míg 19 százalék esetleg leépítés mellett dönthet az idén. Új beruházási terve csak a válaszolók 33 százalékának van. Ágazati bontásban a legrosszabbnak a kereskedelmi szektorban látják a helyzetüket a megkérdezettek: 15 százalék látja azt jónak vagy vár javulást, míg 38 százalék szerint rossz, romló a helyzete.

Jelenlegi üzleti helyzet és várakozások 2024
Forrás: DUIHK.

Optimistábbak a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban működő német cégek 34-33 százalékuk látja pozitívnak a helyzetet és a kilátásokat. Egyébként főként a legnagyobb, legalább 1000 főt foglalkoztató vállalatok vezetői optimisták, 44 százalékuk lát, vár javulást. A három kisebb foglalkoztatási kategóriában 27-31 százalék optimista, de a 100-249 dolgozói létszámú cégek 51 százaléka kifejezetten rossznak látja a helyzetét és kilátásait.

A gyenge nemzetgazdasági helyzet és a visszafogott üzleti kilátások egyértelműen tükröződnek a kockázatok megítélésében: a kereslet hiányára a válaszadók 54 százaléka panaszkodott. Bár fontos megjegyezni, hogy a tavalyi második félévhez képest összességében optimistábbak lettek a cégek.

Majdnem ugyanennyien – 51 százalék – tartanak amunkaköltségek kedvezőtlen alakulásától a következő 12 hónapban, mint kockázati elemre, míg 41 százalék gondolja kihívásnak a szakemberhiány. Ez főleg az informatika, a termékfejlesztés, valamint a termelésben résztvevő fizikai dolgozóknál jelent problémát a cégeknek. A problémát egyébként leginkább továbbképzésekkel (59%) és az automatizálás fokozásával (50%) próbálják kezelni a cégek.

Legnagyobb kockázatok a vállalatok fejlődésében 2024
Forrás: DUIHK.

Továbbá a dolgozók megtartásához a béremelést tartják fontos eszköznek a cégek, de idén átlagosan csak 11 százalékos növekedéssel terveznek a vállalatvezetők.

Az energiaárak és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulásától csak 40 százalék tart.

Viszont 37 százalék a gazdaságpolitika rossz irányba való elmozdulásától, míg 22 százalék a jogbiztonság kedvezőtlenebbé válása miatt fél.

Régiós összehasonlításban a más kelet-közép-európai országokban működő vállalatokhoz képest általánosságban jobban aggódnak a magyarországi cégvezetők: míg a 16 ország átlaga a kereslet kedvezőtlen alakulásától való félelmeknél 45 százalék, addig itthon ez 9 százalékkal, a jogbiztonság esetében 20 százalék, aminél a hazai szint 2 százalékkal magasabb.

Kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, jogbiztonsági gondok

Sok szempontból látszik romlás az előző évekhez képest a gazdaságpolitikai keretrendszer megítélésében. Ez alól kivételt jelent a közigazgatás hatékonyságának megítélése, mert tavalyhoz hasonlóan összesen 29 százalék a valamennyire vagy nagyon elégedetlenek aránya, míg az elégedetteknél csak 7 százalékos a visszaesés. De ezzel együtt is a magyart tartják a vizsgált országok közül a 4. legjobb közigazgatási szolgáltatásnak, csak Észtország, Litvánia és Lengyelország előz minket.

Viszont a már korábban emlegetett jogbiztonság esetében látványosabb a visszaesés: míg 2022-ben még csak 36 százalék volt valamennyire vagy nagyon elégedetlen, két év alatt ez mostanra már 48 százalékra ugrott. Ezzel a régiós középmezőnybe kerültünk, míg két éve még az élbolyban voltunk.

Jogbiztonság megítélése 2024
Forrás: DUIHK.

Több évnyi javulás után, 2022 óta ismét emelkedik azoknak a száma, akik elégedetlenek a közbeszerzések átláthatóságával, arányuk már 56 százalék, míg csak 11 százalék tartja jónak ezt a területet. Mostanra már csak Szlovákiában, Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Albániában látják rosszabbnak a rendszert.

A gazdaságpolitika kiszámíthatóságánál pedig egészen jelentős a romlás 2022-höz képest: akkor még csak a részlegesen, vagy teljesen elégedetlen összaránya csak 41 százalék volt, tavaly ez már 55, idén pedig 60 százalékos.

Gazdaságpolitika kiszámíthatósága 2024
Forrás: DUIHK.

A korrupció és a bűnözés elleni nem hatékony fellépést is egyre többen látják problémának, 64 százalék tartja inkább vagy kifejezetten rossznak a hazai helyzetet, ami 3 százalékos növekedés, de a legelégedetlenebbek aránya nőtt. Egyébként ez megint a régiós középmezőnybe helyezi Magyarországot, mert a szlovén, a horvát, a boszniai, a bolgár és a szlovák helyzetet is rosszabbnak ítélik meg az ottani cégvezetők.

Korrupció és bűnözés elleni fellépés
Forrás: DUIHK.

Az is látszik, hogy a támogatásokhoz való hozzáféréssel sem elégedettek a hazai német cégek, mert míg 28 százalék valamennyire, vagy nagyon jónak tartotta ezt a részterületet 2022-ben, addigra most már csak 19 százalék válaszolt így. Míg az elégedetlenek aránya 49 százalékra nőtt az idei évre a két évvel ezelőtti 40-ről.

Képernyőfotó 2024-04-26 - 14
Forrás: DUIHK.

Viszont döntően elégedettek (57 százalék) a magyar infrastruktúrával a vállalatvezetők, ahogy a helyi beszállítókkal is (48 százalék) és a fizetési fegyelemmel (42 százalék).

A DUIHK Befektetői Hangulat-Indexe a felmérés azon kérdéseit veszi számba, amelyek a vállalatok középtávú gazdasági aktivitására vonatkoznak (pl. az üzleti várakozásokat), vagy az utóbbit jelentős mértékben befolyásolják (pl. az üzleti környezettel való elégedettség. 2024 tavaszán az Index értéke azonos a tavalyi eredménnyel, a +3,4 pontos szint minimálisan pozitív hangulatot jelez, de még mindig elmarad az elmúlt 20 év 9 pontos átlagától.

Képernyőfotó 2024-04-26 - 14
Forrás: DUIHK.

Egyébként nagy elvándorlási kedv sem látszik: 80 százalék válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy ma ismét Magyarországot választaná-e befektetési helyszínként. Annyi hangulati eltolódás érződik csak, hogy most már a cégvezetők 73 százaléka örülne az euró bevezetésének, ami 2011 óta a legmagasabb érték.

Euróbevezetését akaró német cégek
Forrás: DUIHK.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
baska-krk-sziget-horvatorszag-tengerpart-horvat-tengerpart-nyaralas-utazas