Putyin új fegyvert szerzett az EU-val szemben
Gazdaság

Putyin új fegyvert szerzett az EU-val szemben

Portfolio
Európa egyre inkább függ az orosz műtrágyáktól, pont úgy, mint korábban az orosz gáznál történt ez – véli Svein Tore Holsether, a világ egyik legnagyobb nitrogénalapú ásványi műtrágyagyártója, a Yara International vezérigazgatója. Az agrárium számára nélkülözhetetlen nitrogénműtrágyákat földgáz felhasználásával állítják elő, és Oroszország egyre többet exportál belőle Európába, miközben az unióban visszaesett a termelés.

„A műtrágya az új gáz... Paradoxon, hogy a cél Európa Oroszországtól való függőségének csökkentése, aztán most alvajáróként engedjük, hogy Oroszország kezébe kerüljön a kritikus fontosságú élelmiszer- és műtrágyagyártás” – jelentette ki Holsether a Financial Times-nak.

Az Eurostat adatai szerint az EU a 2023 júniusáig tartó évben kétszer annyi karbamidot – az egyik leggyakrabban használt műtrágyát – importált Oroszországból, mint egy évvel korábban. Az orosz behozatal a jelenlegi szezonban a blokkba irányuló teljes karbamidimport egyharmadát teszi ki.

A növényi tápanyagok ára azután ugrott meg, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, mivel a Kreml korlátozta a földgázszállítmányokat, majd a a szankciók miatt csökkent az EU-s gázimport, ez pedig kihatott a nitrogénműtrágyák gyártási költségeire is. Ez anyagilag megviselte az európai gazdákat, és arra kényszerítette a termelőket, hogy felhagyjanak a műtrágya használatával. Ráadásul főként Afrikában döntöttek így a gazdák, súlyosbítva a globális élelmiszerválságot.

Bár a műtrágyaárak a földgáz árának csökkenésével együtt szintén visszaestek, az európai műtrágyaipar még mindig kihívásokkal küzd, mivel az orosz import egyre nagyobb piaci részesedést szerez – mondta Holsether. Az orosz műtrágyagyártók az ottani alacsonyabb energiaköltségekből profitálnak, és kevesebb fenntarthatósági korlátozástól szenvednek, ami magasabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményez.

Oroszország a világ egyik legnagyobb nitrogéntartalmú műtrágyagyártója és exportőre, valamint kálium- és foszfáttermelője. Holsether arra figyelmeztetett, hogy Oroszország az energiaellátás terén tett lépéseihez hasonlóan politikai befolyásra használhatja növekvő dominanciáját a műtrágyapiacon. Kijelentette: „Amikor egy olyan terméket állítasz elő, amely annyira fontos az élelmiszertermelés szempontjából, akkor ez egy erős eszköz... És ismétlem, szerintem naivitás lenne azt gondolni, hogy ezt egy bizonyos ponton nem fogják politikai célokra felhasználni”.

Az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot mentesítő nyugati szankciók ellenére az orosz kivitelből származó bevételek 2022-ben 70%-kal megugrottak a magasabb árak miatt. Holsether aggodalmát fejezte ki, hogy ha Oroszország a műtrágya dominanciáját befolyási eszközként használja fel, akkor a legszegényebbek fizetnék meg a legnagyobb árat, ahogy azt a műtrágyaárak megugrásakor láthattuk.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1858326062